Geert Wilders zal eventueel Rutte IV ‘keihard bestrijden’
PVV-leider Geert Wilders heeft in zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink opnieuw aangedrongen op nieuwe verkiezingen. Volgens Wilders is het belangrijk dat er snel een stabiel kabinet komt. Dat zou „met de huidige verhoudingen” heel lang kunnen duren, zei de PVV-leider. Na verkiezingen „zonder Rutte” zou er „nieuw vertrouwen” komen en de formatie waarschijnlijk spoediger verlopen. Als het toch van een kabinet-Rutte IV komt, zal Wilders dat naar eigen zeggen „keihard bestrijden”.
Herman Tjeenk Willink had eerder al gezegd dat hij nieuwe verkiezingen niet ziet zitten. Daar wond de PVV-leider zich voor het overleg nog over op. „Hij gaat daar helemaal niet over, dat is aan de Kamer.” Na afloop zei Wilders dat hij Tjeenk Willink niet had weten te overtuigen, „maar hij heeft wel met heel veel interesse naar me geluisterd”.
De PVV-leider is verder kritisch dat Tjeenk Willink partijleiders de kans wil geven „onder vier ogen” te spreken, om zo opmerkingen buiten het verslag te houden. De Kamer heeft juist een motie aangenomen van Wilders en JA21-leider Joost Eerdmans waarin staat dat alles wat besproken wordt openbaar moet worden. Wilders gaat „tijdens het eerste debat hierover alsnog alle stukken opvragen”.
Wilders hekelde bovendien de houding van de oppositie van de laatste jaren. Zijn collega-Kamerleden zouden te weinig kritisch zijn op de regering. „De beste tegenmacht zijn niet instrumenten, maar politici die oppositie durven te voeren en niet bang zijn dat ze later de prijs moeten betalen met hun eigen machtspositie.” Wilders verwees in zijn kritiek expliciet naar D66-Kamerlid Vera Bergkamp die volgens hem „op haar Kamervoorzitterstoel is gesjoemeld”.
Voor aanvang van het overleg vertelde Wilders ook dat hij bij de formaties van 2010 en 2017 ruzie kreeg met Tjeenk Willink. Over de toedracht wilde de fractievoorzitter weinig kwijt. „Er is tijdens het kabinet-Rutte I natuurlijk wel het een en ander gebeurd.”
De PVV gaf gedoogsteun aan dat kabinet, maar er ontstond een kabinetscrisis over de begroting. Wilders trok zijn steun in, omdat hij niet akkoord kon gaan met de dalende koopkracht van vooral AOW’ers. Mark Rutte heeft Wilders hierom nog jarenlang getypeerd als wegloper.