Binnenland

Utrecht investeert in binnenstad om leegstand weg te werken

De gemeente Utrecht investeert het komende jaar samen met vastgoedeigenaren en ondernemers flink in de binnenstad. Het centrum moet een plek worden waar mensen willen komen en niet alleen willen kopen. Utrecht pakt vooral de leegstand aan. Door de coronacrisis zijn versneld extra panden leeg komen te staan. „Tot corona had de binnenstad geen last van leegstand. Nu gaat het ineens heel hard. Er is een stille ramp aan de gang die ineens zichtbaar wordt”, zegt vrijdag wethouder Klaas Verschuure (Economische Zaken).

ANP
9 April 2021 11:25Gewijzigd op 9 April 2021 13:35

Dit is ook het geval bij de andere drie grote steden (Amsterdam, Rotterdam en Den Haag) en Groningen en Eindhoven. Daarom bepleiten zij bij het ministerie van Economische Zaken om financiële steun. Het ministerie heeft al 100 miljoen euro gereserveerd om leegstand in winkelgebieden weg te werken. Maar op het lijstje van kanshebbers stonden de zes gemeentes nog niet, omdat dit probleem zich hier tot voor kort niet voordeed. „Nu slaat de leegstand ineens veel harder toe dan op andere plekken. Wij moeten daarom snel gaan acteren, anders zijn we te laat”, aldus Verschuure, die onlangs in Den Haag nog eens de urgentie benadrukte.

Utrecht kan de uitkomst niet afwachten en ontwikkelde daarom samen met winkeliers, horeca, musea en vastgoedeigenaren een plan om de binnenstad weer te laten bruisen. Door onder meer het wonen boven winkels te stimuleren, diverse ambachten terug te brengen in het straatbeeld, kunst in panden onder te brengen en vernieuwende retailconcepten te ontwikkelen, denken de initiatiefnemers het oude stadshart weer bruisend te maken. Verschuure: „Wij willen nieuwe functies toevoegen zonder dat ze dominant worden.”

De wethouder is bang dat de bordjes te huur op de etalageramen namelijk een domino-effect kunnen veroorzaken. „Een binnenstad die niet bruist, laat ook zijn sporen na in andere economieën”, concludeert Verschuure. Hij wil dat bedrijven zich juist blijven vestigen in de Domstad.

Het onlinewinkelen had voor Utrecht samen met de vijf andere steden tot corona weinig effect. Het wegblijven van toeristen door de pandemie des te meer. In middelgrote steden is het winkelen via internet juist wel een probleem.

Dat is deels omdat het winkelhart van Utrecht bekend staat om relatief veel zelfstandige winkelconcepten. Vooral de straten met overwegend grote winkelketens hebben meer hinder van leegstand. Utrecht investeert in eerste instantie 400.000 euro in het leegstandsprobleem. Dat bedrag wil de wethouder na de Voorjaarsnota nog aanzienlijk verhogen. Bovendien hoopt hij op een bijdrage van het Rijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer