Wet zorg en dwang pakt jaarlijks 111 miljoen euro duurder uit
De nieuwe wet die onder meer de rechten regelt bij onvrijwillige zorg of opname, de Wet zorg en dwang (Wzd), brengt jaarlijks 111 miljoen euro meer aan kosten met zich mee dan was begroot. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De Wzd werd 1 januari 2020 ingevoerd en betreft mensen met een verstandelijke beperking en die met een psychogeriatrische aandoening, zoals dementie. De zorg voor deze mensen moet zoveel mogelijk op vrijwillige basis plaatsvinden, is de gedachte achter de wet, eventueel met speciale hulp. Onvrijwillige zorg wordt alleen toegepast, als het niet anders kan.
De NZa vroeg de gevolgen van de invoering na bij 64 zorgaanbieders. De meerkosten voor personele inzet komen op 104,4 miljoen euro. De resterende 6,6 miljoen euro heeft te maken met structurele ICT- en opleidingskosten.
De autoriteit houdt los daarvan nog eens rekening met eenmalige ICT- en opleidingskosten van 16,6 miljoen. Deze kosten zijn het gevolg van de invoering en dus eenmalig.
Met deskundigen, zorgaanbieders, zorgkantoren en brancheorganisaties wordt komende maanden gekeken naar aanpassing van de kosten .