Uitzendbureau bouwt honderden woningen voor arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten zijn in veel buurten niet welkom. Uitzendbureau VDU uit Waardenburg presenteert een voor Nederland unieke oplossing: de bouw van ruime appartementen, woningen en studio’s die in een sjieke buurt niet zouden misstaan.
Met enige trots projecteert VDU-directeur Cees van Doorn op een beeldscherm een viertal projecten in evenzoveel gemeenten in de Betuwe, Bommelerwaard en Altena. Bouwkosten: serieus geld. Gemeenten zijn enthousiast, omwonenden minder. Zij vrezen overlast.
Een uitzendbureau dat zelf huizen bouwt voor zijn personeel is vrij uniek. Zeker op deze schaal. Van Doorn: „We willen voor zo’n 1000 mensen gaan bouwen. Dus 500 woningen waarbij ieder onderkomen geschikt is voor twee personen. Ieder bouwproject heeft z’n eigen uiterlijk en uitstraling, passend bij de omgeving. Bovendien zorgen we voor centrale ontspanningsruimten en 24 uur per dag toezicht, zodat er geen sprake is van hinder voor de buurt.”
Maar de enthousiaste ondernemer biedt meer. Niet alleen ruime appartementen die per bewoner bijna tweemaal zo groot zijn als de minimaal verplichte twaalf vierkante meter per persoon. Ze zijn ook geschikt voor hergebruik. Van Doorn: „Als we ze straks niet meer nodig hebben voor arbeidsmigranten, komen ze beschikbaar voor de recreatie of de woningmarkt. Bovendien is tien procent van de huisvesting bedoeld voor Nederlandse spoedzoekers; mensen die dringend onderdak nodig hebben. Daarmee vervalt het argument van omwonenden dat wij alleen bouwen voor buitenlanders en niet voor de eigen bevolking.”
De praktijk op dit moment is dat steeds meer arbeidsmigranten uit met name Polen en Roemenië verantwoordelijk zijn voor hun eigen huisvesting. Met als gevolg dat er vaak woningen worden gehuurd waar soms teveel werknemers onderdak vinden. Omdat ze dan bovenop elkaar zitten zorgt dat voor irritaties onderling en ongemak in de buurt. Met dat vooroordeel krijgt Van Doorn te maken als hij zijn bouwplannen komt toelichten. „Mensen vertrouwen het niet. Of ze denken dat je een huisjesmelker bent. Wij willen er echter niet aan verdienen, maar onze werknemers een fatsoenlijk onderkomen bieden. Daarmee voorkom je dat ze uit onvrede ontslag nemen en in hun eigen land aan de slag gaan. Ook daar stijgen de salarissen en wordt het door de eigen overheid steeds onaantrekkelijker gemaakt om in het buitenland te werken.”
Maar niet alleen uit zakelijk oogpunt wil hij zijn personeel fatsoenlijk behandelen, ook vanuit zijn christelijke levensbeschouwing voelt de uitzenddirecteur zich gemotiveerd om meer te doen dan de wet hem verplicht.
In de gemeente Zaltbommel gaat het om een bouwplan voor 150 mensen (75 vakantiewoningen) op een camping, die voor een periode van tien jaar wordt onttrokken aan de toeristische sector, vertelt wethouder Gijs van Leeuwen. Volgens hem is de gemeenteraad positief over deze plaats, maar is er nog wel een bestemmingsplanwijziging nodig. En daar kunnen belanghebbenden bezwaar tegen indienen.
De buurt is verdeeld, aldus Van Leeuwen. Tegenstanders zijn onder andere bang voor extra verkeersdrukte en ze zien het als een inbreuk op het gebied. „In onze gemeente werken 1500 arbeidsmigranten in de tuinbouw en logistiek. Zij hebben recht op een fatsoenlijk dak boven hun hoofd. Nu wonen ze veelal in de stad en omliggende dorpen en ontbreekt permanent toezicht. Op deze geconcentreerde locatie is dat straks goed geregeld”, aldus de wethouder.