Putten levert slag met alcoholprobleem
Een schoolfeestje waarbij kinderen tussen de 9 en de 12 jaar grote hoeveelheden alcohol zouden hebben gedronken, zette het Veluwse dorp Putten vorig jaar in negatieve zin op de kaart. Maar is het drankprobleem in Putten nu echt zo veel groter dan in omliggende gemeenten of regio’s? Deze week krijgen ouders voorlichting over de gevaren van alcohol, eind deze maand zijn de jongeren zelf aan de beurt.
September vorig jaar. De christelijke basisscholen in Putten sturen een brandbrief naar de gemeenteraad om hun bezorgdheid te uiten over de grote hoeveelheden alcohol die leerlingen tijdens een feestje hebben genuttigd. Er volgt een besloten raadsvergadering waarin de politiek maatregelen bespreekt om alcoholmisbruik onder jongeren tegen te gaan. Onrust alom en de kwestie trekt de aandacht van veel landelijke dagbladen. Maar wijkt het overmatig drinken onder Puttense jongeren nu echt zo veel af van de rest van Nederland?
„Absoluut niet”, vindt directeur R. Santing van de GGD Noordwest-Veluwe. Dat blijkt volgens hem uit een gezamenlijk gezondheidsonderzoek van zeven GGD’s in Gelderland en Overijssel (regio Oost). Jongeren uit de klassen 2 en 4 van het voortgezet onderwijs hebben aan dat onderzoek deelgenomen. Santing: „Het blijkt dat 26 procent van de Puttense jongeren overmatig drinkt. Dat betekent vijf glazen of meer per gelegenheid. Dat wijkt maar iets af van de 22 procent van de jongeren in de andere gemeenten op de Noordwest-Veluwe.”
De Noordwest-Veluwe omvat de gemeenten Putten, Harderwijk, Ermelo, Nunspeet, Elburg en Oldebroek. Uit het onderzoek blijkt verder dat ongeveer 30 procent van de Puttense jongeren wel eens alcohol drinkt en dat ongeveer 45 procent wel eens aangeschoten is geweest. Die laatste percentages zijn volgens Santing in Putten niet anders dan in de omliggende regio’s.
Waarom dan toch die ophef vorig jaar?
„Het ging toen om een incident, waarvan nooit duidelijk is geworden of die schoolkinderen inderdaad grote hoeveelheden alcohol hebben genuttigd. Andere schooldirecteuren hebben dit verhaal nooit kunnen bevestigen. Maar het feit dat de gemeente Putten het alcoholprobleem wil aanpakken, heeft veel aandacht getrokken, terwijl overmatig drankgebruik in alle gemeenten en regio’s speelt. In de periode van 1960 tot 1980 is het aantal liters alcoholgebruik per hoofd van de bevolking verviervoudigd. Jongeren gaan steeds jonger en steeds meer drinken.”
Dragen de illegale onderkomens waar jongeren drank nuttigen hieraan bij?
„In de nota Gezondheidsbeleid gaat de gemeente Putten in op de problematiek van de plattelandsketen, waar illegaal drank wordt geschonken. Die onderkomens sluiten is volgens mij geen optie, want dan verplaatst het probleem zich alleen maar. Kennelijk is er onder jongeren behoefte om zich vol te gieten. Wat is daar de oorzaak van? Daar moet naar gekeken worden. Belangrijk is ook dat jongeren zich bewust worden van de gevaren van alcohol. In de jaren vijftig rookte 90 procent van de mannen. Inmiddels is dat percentage gedaald tot 30. In de loop der jaren raakten de gevaren van roken algemeen bekend en werden ze aanvaard. Eenzelfde bewustwordingsproces is nodig als het gaat om alcohol. Heel belangrijk is wat ouders tegen hun kinderen zeggen over alcoholgebruik en hoe ze er zelf mee omgaan.”
I. Linders, gezondheidsvoorlichter van de GGD Noordwest-Veluwe, beaamt dat de ouders een grote verantwoordelijkheid hebben. Linders is betrokken bij de voorlichtingsavonden voor ouders en jongeren die deze maand plaatshebben. „Maandagavond was ik bij de eerste bijeenkomst. Daar bleek dat vaders en moeders zich verbazen over de cijfers. Hun reactie was dat je het eigenlijk helemaal niet merkt dat zo veel jongeren zich op grote schaal inlaten met alcohol.”
Volgens Linders zijn ouders over het algemeen erg soepel met alcohol, veel meer dan met roken. „Als kinderen niet roken, beloven de ouders hun kroost soms een scooter of de financiering van het rijbewijs. Maar als hun kinderen al op jonge leeftijd alcohol drinken, vinden ze dat heel gewoon. Het begint vaak met een onschuldig slokje uit het glas van pa of ma thuis. Maar dat slokje kan grote gevolgen hebben.”