De Gouden Schaar stopt na veertig jaar
De Gouden Schaar, het naaiatelier van Nellie van Eekeren aan de Visstraat in het centrum van Dordrecht, is een begrip. Na veertig jaar valt het doek voor De Gouden Schaar.
Bijna veertig jaar repareerde en verstelde Van Eekeren alle denkbare kledingstukken van de Dordtenaren. Er komt nu een einde aan haar bekende naaiatelier. Over drie maanden wordt ze tachtig. Ze had nog een jaartje door willen gaan, maar corona gooide roet in het eten. De deur van De Gouden Schaar gaat dicht.
N
ooit eens zat geworden van veertig jaar kleding repareren?
„Daar heb ik geen minuut spijt van gehad. Ik heb veertig jaar genoten en ben geen dag met tegenzin naar mijn werk gegaan. Ik vond het heerlijk. Nu ik bijna tachtig ben, wordt het tijd om ermee te stoppen. Wel vind ik het jammer voor mijn twee medewerksters. Die moeten nu ook ophouden.”
W
erken die ook al bijna veertig jaar in De Gouden Schaar?
„Coupeuse Sylvia van de Kamp werkt al 25 jaar bij me en borduurster José Malegon zelfs al dertig. Voor hen vind het ik het heel erg. Het doet me pijn. Maar helaas, het kan niet anders.”
W
aar heeft u het meest van genoten?
„Dat was vooral het contact met de klanten. Die kwamen soms van generatie op generatie. Dat gaf altijd stof tot gesprek. Een praatje maken en mensen helpen. Soms was het meer dan een praatje en bleef het niet bij alleen naald en draad. Er waren mensen bij die diep in de armoede zaten. Als ze dan hun kleren lieten repareren, kon ik het vaak niet over mijn hart verkrijgen om het volle pond te rekenen. Wanneer het ging om drie broeken, liet ik ze er maar één betalen. Had ik anders gedaan, dan zou ik er geen goed gevoel bij hebben gehad. Dat zijn de mooie dingen in het leven. Over de minder mooie wil ik het liever niet hebben.”
K
wamen klanten weleens klagen?
„Ik sta voor vakwerk. Een reparatie moet goed zijn, anders doe ik het over. Bij mij moet je niet aankomen met gerommel. Een broek inkorten moet precies op maat. Goed inmeten, stukje eraf, band eraf en opnieuw er aanzetten. Zo heb ik misschien wel duizenden broeken ingekort. Ik moet er nog aan wennen dat het nu stopt. De Gouden Schaar is verkocht en zal waarschijnlijk verbouwd worden tot een eethuis.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws