Eerste Kamer stemt in met initiatiefwet-Segers
Prostitueebezoekers die het onverschillig laat dat zij mogelijk seksuele diensten afnemen bij iemand die slachtoffer is van mensenhandel of uitbuiting kunnen daarvoor worden vervolgd en berecht.
Een grote meerderheid van de Eerste Kamer stemde dinsdagmiddag in met een initiatiefwet van die strekking van ChristenUnie-leider Segers, PvdA, SP en CDA.
Slechts drie Senaatsfracties waren tegen: PVV, 50PLUS en FVD.
Segers maakte zijn wet al in 2014 aanhangig. Seksklanten die bewust de ogen sluiten voor de vele misstanden in de seksbranche verdienen het in zijn ogen te worden aangepakt.
In de Tweede Kamer moest de CU-leider de nodige weerstand overwinnen, voordat hij daar in 2016 een meerderheid achter zich kreeg. Veel fracties ging het een stap te ver dat niet alleen de bewust onverschillige prostituanten volgens het voorstel moesten worden bestraft, maar ook degenen die een redelijk vermoeden konden hebben van de uitbuitingssituatie van de prostituee.
Uiteindelijk ging GroenLinks overstag. De fractie zegde steun toe op voorwaarde dat in de wettekst niet langer zou worden gesproken van „een redelijk vermoeden”, maar van „een ernstig vermoeden” van schuld. Om zijn initiatief te redden, ging Segers daarmee akkoord. Gewone onachtzaamheid of onoplettendheid wordt de seksklant zodoende niet aangerekend. Van strafbaarheid is alleen sprake bij het bewust en opzettelijk negeren van mensenhandel en bij grove onachtzaamheid en onoplettendheid.
Eenzelfde discussie als in 2016 in de Tweede Kamer ontspon zich vorige week in de Senaat: weet de seksklant vooraf voldoende zeker wanneer hij wel strafbaar is en wanneer niet? Vooral de woordvoerders van D66, GroenLinks en VVD voelden Segers en zijn medestanders stevig aan de tand. De senatoren Dittrich (D66) en De Boer (GroenLinks) gingen daarbij het verst. Zij vroegen Segers te bevestigen dat de wet de lat zo hoog legt dat justitie de seksklant alleen kan vervolgen als deze evident weet moet hebben gehad van mensenhandel; iets wat naar verwachting maar mondjesmaat zal gebeuren. De Boer liet Segers verder verklaren dat de overheid met de wet geen privémoraal over seksualiteit aan burgers oplegt, terwijl Segers aan Dittrich moest beloven dat de wet geen opmaat is naar het zogeheten Zweedse model; een stelsel waarin elke vorm van betaalde seks strafbaar is gesteld.
Dinsdag voerden zij Segers bevestigende reactie aan als belangrijk argument om toch voor de wet te stemmen. Voor de VVD speelt mee dat opsporingsinstanties, zoals politie en justitie, en de Nationaal Rapporteur Mensenhandel, hadden aangedrongen op de komst van de wet, vanwege de meerwaarde daarvan in de vervolgingspraktijk.