Scholieren maken herinneringssteentjes voor Kamp Westerbork
Herinneringscentrum Kamp Westerbork markeert dodenherdenking op 4 mei dit jaar met steentjes, die door scholieren uit het hele land zijn beschilderd. De zogenoemde Memory Stones worden voor 4 mei bij de verschillende herdenkingsplekken op en rond het voormalige kampterrein neergelegd. In zelfgemaakte video’s leggen de makers uit wat herdenken voor hen betekent.
Een gezamenlijke herdenking bij het Nationaal Monument in Kamp Westerbork is dit jaar vanwege de coronacrisis voor de tweede keer niet mogelijk. Vorig jaar verving de directie van het Herinneringscentrum de gewoonlijk zeer drukbezochte herdenking door een podcast. Nu is gekozen voor een herdenkingsprogramma dat vooraf wordt opgenomen. Op 4 mei is de herdenking te zien via sociale media en op televisie bij RTV Drenthe.
Het Herinneringscentrum heeft zelf al een aantal basis- en middelbare scholen uitgenodigd om herinneringssteentjes te maken. „Maar iedere school kan meedoen. In overleg met het museum kunnen de stenen op het terrein worden neergelegd. Het kampterrein is vrij toegankelijk. Groepsvorming is uiteraard niet toegestaan”, aldus een woordvoerster van het museum.
Stenen hebben voor Kamp Westerbork een bijzondere betekenis. Op de voormalige appelplaats van het kamp staan 102.000 stenen voor alle vanuit Westerbork gedeporteerden. Kiezels vormen ook een element van het Nationaal Monument Westerbork bij de voormalige spoorlijn. Het is een joods gebruik om ter herdenking een steentje op een graf te leggen.