Binnenland

Achterban blijft goede doelen trouw

Gulle gevers lieten de christelijke goede doelen tijdens de coronacrisis niet in de steek. Het afgelasten van fondswervingsactiviteiten sloeg wel een gat in de begroting.

L. Vogelaar
24 March 2021 11:55
Huis-aan-huiscollecten gingen soms niet door, maar gevers steunden goede doelen langs andere wegen. beeld RD, Anton Dommerholt
Huis-aan-huiscollecten gingen soms niet door, maar gevers steunden goede doelen langs andere wegen. beeld RD, Anton Dommerholt

Kom Over En Help (KOEH) noteerde in 2019 reeds een record aan inkomsten –er waren toen veel inkomsten uit nalatenschappen–, maar 2020 heeft dat nog overtroffen. Met name de bijdragen van donateurs en bedrijven namen toe. KOEH stelde een noodfonds Corona in om mensen in kwetsbare omstandigheden te kunnen helpen. De inkomsten uit het onderwijs namen af, doordat scholen dichtgingen en andere prioriteiten hadden. Ook de kledinginzameling lag stil. KOEH noemt het „bemoedigend dat mensen in deze tijd aan de naaste denken, in landen waar de (sociale, medische en economische) omstandigheden zoveel minder zijn dan hier in Nederland.”

Friedensstimme zag een lichte stijging van de inkomsten, net als in de voorgaande jaren. „We horen van rijke zegen die de Heere geeft op het werk.” Open Doors zag de giften in vergelijking met 2019 toenemen van 12,38 naar 14,13 miljoen. „We hebben gemerkt dat de acute nood van broeders en zusters in met name Azië en Afrika, die buitengesloten werden van overheidshulp bij de pandemie, veel mensen in Nederland heeft bewogen royaal te geven.”

Bij Stichting OGO, die gereformeerd onderwijs in Oost-Europa steunt, vielen de gewone inkomsten 10 procent terug. Wel waren er extra inkomsten uit legaten. Stichting Hulpverlening Christenen in Roemenië (HCR) heeft juist veel extra geld uit haar achterban ontvangen. Dat was nodig, want het aantal hulpvragen steeg terwijl de Roemeense overheid de financiering stopzette. Zowel kerken en ondernemers als particulieren reageerden op pogingen van HCR extra geld in te zamelen.

Webshop

Stichting Bonisa noemt 2020 een „lastig jaar”, omdat vrijwilligers veel minder op touw konden zetten. De inkomsten voor het werk in Azië namen echter met zo’n 20 procent toe, vooral door de giften van de „zeer trouwe achterban”, zowel particulieren als bedrijven. De webshop draaide overuren; de kaartenverkoop verdubbelde.

Stephanos zag een lichte stijging van de inkomsten voor de hulpverlening in Afrika, ook al werden tal van fondswervingsacties afgelast. De stichting noemt het een gebedsverhoring. De uitgaven namen ook toe, doordat meer mensen als gevolg van de crisis hulp nodig hebben.

Stichting Ismaël ontving voor het werk in het Midden-Oosten net zoveel giften van particulieren als anders, maar de bedragen waren gemiddeld kleiner. „We mogen ons verheugen in een forse groep royale ondernemers. Ondanks dat een deel van hen in zwaar weer zal zitten, is hier echt zichtbaar dat ze graag meedelen van wat ze ontvangen.”

Acties op scholen en presentaties in kerken waren er nauwelijks. „Maar de kerkenraden hebben oog voor deze situatie, het is merkbaar dat ze ons werk een warm hart toedragen”, meldt de stichting.

De gehandicaptenzorg zag de inkomsten uit fondswerving dalen, bij De Schutse met 250.000, bij Adullam met 340.000 euro. Ook andere inkomsten waren minder en die werden slechts voor een deel door de overheid gecompenseerd. „We zijn dankbaar dat onze achterban ons gesteund heeft in de acties die opgezet zijn”, zegt een woordvoerder van Adullam. „Dankzij hen kregen we toch het bedrag dat we anders via comités zouden ontvangen.”

Bij Stichting Ontmoeting vielen de inkomsten vanuit de comités ook terug. Die uit de kerken eveneens, maar dat heeft zich „behoorlijk hersteld.” Particulieren en ondernemers gaven juist meer dan anders, onder meer door de noodhulpcampagne ”Ontmoeting helpt, juist nu.”

Bij Woord en Daad kwamen de inkomsten in 2020 hoger uit dan in 2019. Dat werd met name veroorzaakt doordat de subsidies met 3,4 procent toenamen. Ook particulieren, bedrijven, kerken en scholen droegen echter „ruimhartig” bij. Het aantal donateurs nam met 20 procent toe. Online ontstonden initiatieven als vervanging van acties die niet konden doorgaan. Tien jaar lang daalden de inkomsten van het sponsorprogramma, maar in 2020 was er groei en konden er in arme landen 443 extra kinderen naar school.

Het beeld wisselt, zegt directeur Feenstra van Prisma, de koepel van twintig christelijke hulporganisaties. „De inkomsten vanuit particulieren zijn eerder gestegen dan gedaald, en dat ondanks alle onzekerheden in deze tijd. Bij SDOK bijvoorbeeld: in landen waar christenen worden vervolgd, worden juist zij zwaar getroffen door de crisis, en dat raakt mensen in ons land.”

Voorzichtig

Dorcas liep miljoenen euro’s mis doordat de winkels dicht moesten, zegt Feenstra. „De digitale collectebus van ZOA Vluchtelingenzorg bracht veel minder op dan de gebruikelijke huis-aan-huiscollecte. Bedrijven zijn iets voorzichtiger in hun geefbeleid dan anders. De financiële gevolgen van de coronacrisis verschillen dan ook per organisatie. Dat geldt ook voor hun uitgaven: sommige programma’s stonden op een lager pitje of werden omgebouwd tot noodhulp.”

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer