Kerk & religie

Kerken Hoeksche Waard houden bidstond: „Gebed als een medicijn”

De coronacrisis kan schadelijke gevolgen voor de kerk hebben, en kan zo dienen als een „complot van de duivel om de kerk kapot te maken.” Dat zei ds. J. A. van den Berg dinsdagavond op een bidstond die belegd was door drie kerken in de Hoeksche Waard.

Van onze correspondent
24 March 2021 10:02
De bidstond in de Hoeksche Waard vond plaats in de hervormde kerk in Sint Anthoniepolder. beeld RD, Anton Dommerholt
De bidstond in de Hoeksche Waard vond plaats in de hervormde kerk in Sint Anthoniepolder. beeld RD, Anton Dommerholt

De bidstond werd online uitgezonden vanuit de hervormde kerk in Sint Anthoniepolder. Ook de hersteld hervormde gemeente te Numansdorp en de gereformeerde gemeente te Klaaswaal namen er aan deel.

Niemand kan overzien wat de schadelijke gevolgen zijn van deze periode, zei ds. Van den Berg, hervormd predikant te Sint Anthoniepolder. Nog minder wat de geestelijke gevolgen zijn van de crisis. „Het medicijn tegen dit complot is een smeekgebed tot de levende God. Op onze knieën naar Hem toe”, zei de predikant. „Dat is een oud en krachtig medicijn. Kent u dit middel?”

Verbondstrouw

Tijdens de bidstond stond Psalm 74 centraal. Ds. Van den Berg wees op wat de dichter belijdt vanaf vers 18: hij stelt de Naam en eer van God centraal, wijst op de zwakheid van mensen en pleit op Gods verbondstrouw. „Dat is de weg om uit de crisis te komen.”

Ouderling A. Verbaas van de hersteld hervormde gemeente in Numansdorp opende de bidstond vanuit Psalm 81. „We moeten onze mond opendoen en bidden om alles wat ons ontbreekt, pleitend op Zijn trouwverbond”, aldus Verbaas.

„Let eens op hoe in het begin van Psalm 74 de woorden Gij, U en Uw voorkomen”, zei ds. G. J. van Aalst, predikant van de gereformeerde gemeente te Klaaswaal. „Wat hebben we er een puinhoop van gemaakt. Er zijn vragen, er is klagen, onrust, er zijn zorgen en er zijn wonden. In een woord vreselijk. Er is ontreddering en onzekerheid. Maar waar gaat het om? We willen zo snel mogelijk van corona af en ons leventje voortzetten. Maar de Heere legt alles lam om u en jou stil te zetten.”

Wonden hebben alles te maken met zonden, vervolgde hij. Over wonden kunnen mensen het lang hebben. Maar als het gaat over de oorzaak, de zonden, dan „wordt het persoonlijk.”

Het gaat de klager in Psalm 74 om de vraag waarom de Heere in eeuwigheid verstoot. Waarom is Zijn toorn gekeerd tegen de schapen van Zijn weide? „In die klacht gaat het niet om wat ik te klagen heb, maar gaat het om Hem. Als God ons tot inkeer brengt, komen we voor de spiegel te staan. Dan gaat het om Zijn Naam. Wat niet op die Naam gericht is, is zonde”, aldus ds. Van Aalst.

Einde

De hersteld hervormde ouderling R. Nederveen uit Numansdorp wees erop dat „we in Psalm 74 iemand ontmoeten die alle dingen in de hand van de Heere legt. Midden in de puinhopen roept de dichter: Hoe lang, Heere, trekt U Uw hand af? Maak een einde.”

Hierin klinkt de belijdenis dat „we kwaad gedaan hebben in Zijn ogen”, aldus Nederveen. Midden in deze ellende wendt de dichter zich tot de Heere. „Bij Hem is er doen aan. Wij zijn in de hand van de almachtige God.”

Hij roept ons, zo zei de ouderling, op om in de spiegel van corona te kijken en met Psalm 74:11 (berijmd) uit te roepen: „Waarom trekt G’ Uw hand van ons af? Maak een eind aan Uw geduchte straf.”

Meer over
Kerk en corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer