Economie

Geld krijgt weinig aandacht in gezin

In veel gezinnen is praten over geld het ondergeschoven kindje. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van het platform Wijzer in geldzaken.

Redactie economie
22 March 2021 11:37
Koningin Maxima opende maandagmorgen de Week van het Geld, als erevoorzitter van de organisatie Wijzer in geldzaken. Ook minister Hoekstra (Financiën) en minister Slob (Onderwijs) waren aanwezig. Tijdens de themaweek besteden scholen extra aandacht aan omgaan met geld. beeld ANP, Frank van Beek
Koningin Maxima opende maandagmorgen de Week van het Geld, als erevoorzitter van de organisatie Wijzer in geldzaken. Ook minister Hoekstra (Financiën) en minister Slob (Onderwijs) waren aanwezig. Tijdens de themaweek besteden scholen extra aandacht aan omgaan met geld. beeld ANP, Frank van Beek

Een derde van kinderen vermoedt dat hun ouders wel eens zorgen over geld hebben. Zij merken dit vaak ongemerkt op omdat ze hun ouders er over horen praten. In de meeste gezinnen wordt niet vaak direct met kinderen gesproken over geld. Bijna 60 procent van de ouders doet dit slechts 1 of enkele keren per jaar. Tegelijkertijd nemen kinderen (onbewust) financieel gedrag over van hun ouders.

Aan het onderzoek hebben ouders en kinderen van 596 huishoudens met tenminste 1 kind tussen de 11 en 16 jaar meegedaan. De studie verschijnt maandag, bij de start van de Week van het geld. Die wordt voor de tiende keer georganiseerd door het platform Wijzer in geldzaken, een initiatief van het ministerie van Financiën en verschillende (financiële) organisaties. Het platform wil financiële fitheid van Nederlanders bevorderen. De Week van het geld is een projectweek voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en mbo en duurt van 22 tot en met 26 maart.

Kinderen blijken in financiële keuzes vaak het voorbeeld van thuis over te nemen. Als ouders vinden dat geld ervoor is om uit te geven dan vindt ruim de helft van hun kinderen dat ook (53 procent). En andersom geldt ook: als ouders juist níet vinden dat geld moet rollen, dan hebben hun kinderen veel vaker dan gemiddeld ook die mening.

16926770.JPG
beeld RD

„Het is dus heel belangrijk om thuis het goede voorbeeld te geven, maar ook om met kinderen aan keukentafel te hebben over dingen die hen bezighouden en te praten over geldzaken”, reageert Olaf Simonse, hoofd van Wijzer in geldzaken. „De hypotheek bespreken hoeft niet, maar afhankelijk van de leeftijd moet wel gesproken worden over bijvoorbeeld wat een kind doet met zakgeld.”

Door de coronacrisis gaven jongeren minder geld uit aan snacks en eten met vrienden (47 procent), en eten of drinken kopen in de supermarkt (41 procent). Bij ongeveer de helft van ouders en jongeren ging het bespaarde geld naar een spaarrekening of in de spaarpot. Maar bijna de helft van de bevraagde ouders zegt zich wel eens zorgen te maken over geld.

De projectweek kent ook een internationale variant: de Global Money Week. In 175 landen organiseren scholen activiteiten om financiële bewustwording te stimuleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer