Binnenland

‘Betrek Nederlander bij democratie en klimaat via burgerforum’

Een burgerforum kan een waardevolle bijdrage leveren aan de Nederlandse democratie en aan het klimaatbeleid. Dat zegt een adviescommissie onder leiding van voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer. Een succesvol burgerforum moet de juiste vragen stellen. Vooraf dient helder te zijn wat de politiek met de uitkomsten gaat doen. Ook vindt de commissie het belangrijk dat er goed contact is met een breed publiek.

ANP
22 March 2021 00:32

„Wij roepen de politieke partijen op om burgers serieus te betrekken en zo ervaring op te doen met het burgerforum ter versterking van onze democratie”, zegt Brenninkmeijer met het oog op de formatie van een nieuw kabinet. Zo’n forum moet volgens de commissie bestaan uit een representatieve groep burgers die bij elkaar komt om advies te geven over beleidsplannen.

In de ogen van de commissievoorzitter bestaat een burgerforum bij voorkeur ongeveer een half jaar, met bijeenkomsten verspreid over meerdere dagen of weekenden. Tijdens de online- of fysieke bijeenkomsten verzamelen de leden informatie en gaan de dialoog aan over kwesties rond klimaat en democratie. Dat moet leiden tot een gezamenlijk eindoordeel en advies.

Demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken stelde afgelopen zomer al voor om via burgerfora de band tussen kiezer en gekozene te versterken. Nederlanders kunnen zich op die manier concreter bemoeien met de uitvoering van het beleid en voelen zich dan meer betrokken, verwacht Ollongren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer