Oppositiepartij MFK grote winnaar verkiezingen Curaçao
Oppositiepartij MFK heeft op Curaçao negen zetels behaald bij de parlementsverkiezingen die vrijdag werden gehouden. Regeringspartijen PAR en MAN zijn flink afgestraft door de kiezer en houden gezamenlijk maar zes zetels over van de elf die ze nu samen hebben. Het is meer dan dertig jaar geleden dat een partij op het eiland zoveel zetels behaalde. MFK gaat van vijf naar negen zetels.
De partij werd in 2010 opgericht door Gerrit Schotte, die daarna de eerste minister-president van Curaçao werd. Hij bleef leider van de MFK totdat hij in 2018 de gevangenis in ging voor valsheid in geschrifte en ambtelijke corruptie. Daarna werd Gilmar ‘Pik’ Pisas (49) de leider van de partij. In 2017 was de voormalig politieagent korte tijd minister-president. Hij reageerde vrijdagavond blij en opgelucht op de overwinning van de partij.
Een groot verschil tussen de MFK en de huidige coalitie is dat de partij van Pisas het niet eens is met de COHO, het akkoord voor ontwikkeling en hervorming van Curaçao dat de regering Rhuggenaath met Nederland heeft getekend en dat de komende vijf jaar moet worden uitgevoerd. Pisas wil opnieuw met Nederland gaan onderhandelen over het akkoord.
Verder wil Pisas Curaçao zo snel mogelijk gaan leiden. „We hebben dringend leiderschap nodig”, aldus Pisas in een eerste reactie. Volgens hem heeft de huidige coalitie vier jaar lang ‘niets voor de bevolking gedaan’. Eugene Rhuggenaath, huidig demissionair minister-president en leider van de PAR, de partij die van zes naar vier zetels gaat, heeft Pisas al opgebeld en gefeliciteerd. De kans is groot dat MFK met de christen-democratische PNP gaat regeren. Die partij keert terug in het parlement met vier zetels. Het is ook de partij die in 1990 voor het laatst een verkiezing op Curaçao won met negen zetels.
De verkiezingen gingen gepaard met strenge coronamaatregelen, waardoor van tevoren werd gevreesd dat de opkomst laag zou zijn. Maar het tegendeel bleek waar: 85.340 mensen gingen stemmen. Dat is 73,5 procent van het totale aantal stemgerechtigden op Curaçao. In 2016 en 2017 lag bij twee achtereenvolgende parlementsverkiezingen de opkomst nog rond de 66 procent.