Annemarie Janse (49) was al gewend aan werken op afstand, maar leert nog iedere dag bij
Werken op afstand was voor digitale nomade Annemarie Janse (49) al voor de coronacrisis gewoon. Toch leert ze nog iedere dag bij: hoe krijg je zonder de omgeving van een kantoor toch je werk gedaan?
De zzp’er uit Utrecht is webdesigner. Het maken en onderhouden van websites combineert Janse het liefst met reizen. Hoe? Door klussen te doen waarvoor ze niet per se bij klanten op de werkvloer aanwezig hoeft te zijn.
Hoe kijkt u terug op het afgelopen jaar?
„Het thuiswerken is mij in het afgelopen jaar goed afgegaan. Door de coronamaatregelen was het niet meer mogelijk om te reizen. Maar ik had al een tijd geen verre reizen meer gemaakt. De laatste keer was in 2018, naar Zuid-Amerika. Ik heb inmiddels een relatie gekregen waardoor ik geen lange periodes meer weg ben geweest.
In de toekomst zou ik dat wel weer graag willen, al is het maar voor twee weken naar het buitenland. Dan neem ik m’n laptop mee om te kunnen werken. Maar het leven is niet te plannen, heb ik in het afgelopen jaar wel geleerd.”
Vertel eens hoe u thuiswerkt.
„Toen ik net voor mijzelf was begonnen, in 2017, was het wel een zoektocht. Ik ging werk en privé door elkaar mixen. Ik kan vanmiddag wel even naar de kapper, dacht ik dan. Of even de stad in voor een boodschap. Toen ik een keer door de stad fietste, dacht ik: wat doe ik hier, het is een gewoon werktijd. Ik had daardoor geen idee meer hoeveel tijd ik nog beschikbaar had om te werken. Niet fijn. Daar ben ik wel van teruggekomen. Aan het eind van de dag had ik dan een en onbevredigend gevoel. Toen heb ik meer structuur gecreëerd. Ik heb tegenwoordig vaste dagen in de week voor het klussen voor klanten, voor de administratie, voor marketing en training.
’s Morgens maak ik een tijdsplanning. Mijn taken verdeel ik in tijdsblokken. Ik neem ook bewust pauzes tussendoor. Ik ben beter geworden in het vinden van concentratie na het lezen van het boek ”Focus AAN/UIT” van Mark Tigchelaar. Daaruit heb ik geleerd hoe je hersenen werken en hoe het lukt om je een bepaalde tijd te richten op een taak.”
Wasmachine
„Als ik voor coronatijd tegen mensen zei dat ik tussen de bedrijven door de wasmachine aanzet, kreeg ik daar wel eens een opmerking over. Terwijl ik nu geleerd heb dat het juist heel goed is om even iets heel anders te doen. Dan gun je je hersenen rust. Vaak krijg ik opeens een goed idee tijdens een korte pauze. Een filmpje op YouTube kijken werkt niet als pauze. Ook dat bevat informatie die je hersenen moeten verwerken.
Het focussen ben ik telkens continu aan het optimaliseren. Sinds vorige week werk ik niet meer aan de eettafel in mijn huiskamer. Ik heb een werkplek ingericht op zolder. Ook dat helpt om me beter te concentreren.
Door de situatie rond corona kan ik bijna nergens meer naar toe. Dat maakt het werk saaier. Toch moet je iedere dag discipline opbrengen. Mijn eigen bedrijf stimuleert mij enorm. Die intrinsieke motivatie zorgt ervoor dat ik dingen gedaan krijg.”
Toen de horeca nog open was, ging ik geregeld in een koffietentje zitten om te werken. Of ik sprak met mensen af om samen te gaan werken. Door sluiting van de horeca kon dat niet meer. Toen dacht ik: dan creëer ik wel mijn eigen coworkingspace (werkplek om samen te werken, GBdV). Af en toe komt hier nu een nichtje werken. Haar zusje had daar ook wel belangstelling voor en doet nu ook mee. Bij thuiswerken heb je afwisseling nodig.”
Wat is uw nieuwe werkritueel?
„Tussen de middag naar buiten voor een ommetje. Ik heb de neiging om veel te zitten. Nu het mooier weer wordt, zou ik ook ’s morgens een wandelingetje willen maken. En tijdens mijn focus-tijd leg ik mijn telefoon weg. Ik heb toch de neiging om telkens op mijn telefoon te kijken.”
Welke tips heeft u voor mensen die thuiswerken lastig vinden?
„Dat ligt heel persoonlijk. Ik noemde al een planning maken en tussendoor pauzes nemen. Ik laat mijn laptop op mijn werkplek als de werkdag erop zit. Toen ik nog in de huiskamer werkte, ruimde ik mijn spullen aan het eind van de dag op: snoeren, harde schijven, aantekeningen. Dat ritueel geeft het gevoel dat je je dag afsluit, dat je werkdag klaar is. De volgende dag tijdens een kop koffie haalde ik alles weer voor de dag.”
O ja: kleed je netjes aan. Als je in een joggingbroek gaat werken, voel je je ook slonzig. Piekfijn in orde hoeft niet, maar doe alsof je naar je werk gaat.”