Advocaten proces-Taghi: bestuderen bewijs ondoenlijk
Advocaten in het liquidatieproces Marengo hebben zich vrijdag uitvoerig beklaagd over de manier waarop zij een deel van het dossier moeten bestuderen. Dat deel bestaat uit bijna een miljoen zogeheten PGP-berichten, waaruit het Openbaar Ministerie een fors deel van het bewijs put. De raadslieden lichtten hun klachten toe tijdens de laatste voorbereidende zitting in het proces, in de gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp.
PGP staat voor Pretty Good Privacy. De berichten zijn uitgewisseld tussen de verdachten en anderen met zogeheten cryptotelefoons. In de loop van het onderzoek zijn zij leesbaar gemaakt door specialisten van justitie. Cryptotelefoons zijn gewild gereedschap onder criminelen, omdat er ‘onder de radar’ mee gecommuniceerd kan worden. Niettemin hebben politie en justitie de laatste jaren een paar keer grote servers kunnen kraken en vele miljoenen berichten binnen kunnen slepen. Zij hebben al herhaaldelijk gesteld dat de zogeheten datasets „een goudmijn” zijn voor de opsporing.
Voor advocaten zijn de sets een bron van ergernis. De datasets moeten door hen onder lastige omstandigheden geraadpleegd worden, zoals in politiebureaus en bij het Nederlands Forensisch Instituut. Ondoenlijk, vinden de raadslieden. Het materiaal is te omvangrijk, de gelegenheid voor inzage te beperkt. De advocaten willen - bijvoorbeeld op laptops of usb-sticks - zelf over de dataset kunnen beschikken. Zij tekenden daarbij aan dat het OM wél onbeperkt over het materiaal kan beschikken. Justitie vreest dat het materiaal zal uitlekken.
Donderdag hebben de advocaten in een besloten zitting aan de rechtbank laten zien hoe complex de bestudering van de dataset is en tegen welke problemen zij aanlopen. „De rechtbank heeft gisteren kunnen zien dat het onwerkbaar is” aldus advocaat Nico Meijering. Hij vroeg zich af wat er mis kan gaan als advocaten en hun cliënten het materiaal permanent onder handbereik krijgen. „Het OM vertrouwt ons niet. Ik vraag de rechtbank ons dat vertrouwen wel te geven. Als we het niet krijgen, hebben we hier eigenlijk niets te zoeken.”
Volgens het OM is het geen kwestie van vertrouwen. De dataset is onderzoeksinformatie, aldus justitie, geen informatie uit het procesdossier. Inzage is dan gebruikelijk, verstrekken niet. De rechtbank beslist er op een later moment over.
Op 22 maart begint de inhoudelijke behandeling van het proces Marengo, waarin Ridouan Taghi hoofdverdachte is. Hij staat met zestien medeverdachten terecht, onder meer op verdenking van betrokkenheid bij zes moorden.