Binnenland

Politie waarschuwt voor ruimen anonieme graven zonder DNA

Door anonieme graven te ruimen zonder DNA bij de overledenen af te nemen, bestaat de kans dat onbekende moorden nooit meer worden opgelost. De identiteit van de overledenen zonder naam valt dan nooit meer te achterhalen. Daarvoor waarschuwen Carina van Leeuwen, forensisch rechercheur van het Amsterdamse coldcaseteam, en landelijk coördinator vermiste personen Izanne de Wit.

ANP
12 March 2021 07:36

In de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau pleiten Van Leeuwen en De Wit voor aanpassing van de Wet op de lijkbezorging, zodat niet de burgemeester maar de politie op de hoogte wordt gesteld als graven van onbekende doden geruimd dreigen te worden.

In Nederland liggen honderden onbekende doden begraven, het precieze aantal is niet bekend, omdat het niet centraal wordt geregistreerd. Hun uitvaart is betaald door de gemeente. Soms zijn ze slachtoffer van een misdrijf, soms is er sprake van zelfdoding of een natuurlijke dood. Sinds 2010 is het verplicht om bij het aantreffen van een onbekende dode DNA-materiaal af te nemen, waarmee familieleden kunnen worden opgespoord.

Van Leeuwen schat dat bij twee derde van de onbekende doden in Nederland geen DNA is afgenomen. „Dat betekent dat als we zo’n lichaam kwijtraken, omdat het graf wordt geruimd, we nooit meer DNA kunnen afnemen”, waarschuwt de forensisch rechercheur. „En dus zal de identiteit van die onbekende dode dan ook nooit bekend worden. Die is dan voor altijd verloren.”

Burgemeesters worden voorafgaande aan ruiming van anonieme graven op de hoogte gesteld. De Wit en Van Leeuwen willen één loket waar de begraafplaats kan melden dat er graven zijn van onbekende doden. „Dan kan daarna de politie worden ingeschakeld, waardoor deze graven niet meer zomaar geruimd zullen worden”, aldus Van Leeuwen in de podcast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer