Binnenland

Hof legt zwaardere straffen op aan leden Hells Angels Haarlem

Het gerechtshof in Amsterdam heeft zes Haarlemse Hells Angels woensdag vanwege deelname aan een criminele organisatie fors zwaarder gestraft dan de rechtbank in Haarlem ruim twee jaar geleden deed. Vijf van hen kregen in hoger beroep twintig maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk. De zesde kreeg vanwege een wapenvondst bij hem thuis 25 maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk.

ANP
10 March 2021 14:42Gewijzigd op 10 March 2021 15:19

Volgens het hof maakten de zes deel uit van een criminele bende, die zich toelegde op onder meer afpersingen, mishandelingen en brandstichtingen. Dat gebeurde onder leiding van toenmalig Angels-president Lysander de R. en twee van zijn secondanten. Deze drie kregen in 2018 straffen tot negen jaar cel opgelegd en gingen daartegen niet in beroep.

De rechtbank legde het zestal in juli 2018 gevangenisstraffen straffen op tot een jaar, waarvan een deel voorwaardelijk. Door de uitspraak van het hof moeten ze allemaal opnieuw de cel in.

Hoewel de zes mannen zelf niet of nauwelijks deelnamen aan de gewelddadigheden, doet dat volgens het hof niets af aan hun rol en inbreng. Ze ondersteunden de Angels-organisatie, onder meer door wacht te lopen bij het clubhuis en criminele activiteiten te ondersteunen.

Het hof bepaalde ook dat het clubhuis van de Angels aan de Haarlemse Baljuwslaan - eigendom van de stichting Hells Angels Haarlem - definitief onder de hamer gaat. Van de opbrengst gaat 80.000 euro naar de Staat. De rest vloeit terug naar de stichting. Volgens het hof was het clubhuis „het hart” van de Haarlemse Angels-afdeling, waar werd vergaderd over de activiteiten en waar tijdens feesten geld werd ingezameld voor leden die in de cel zaten.

De Haarlemse Angels-afdeling genoot sinds 2014, het jaar dat Lysander de R. president werd, de reputatie van een „keihard en beestachtig charter”, zoals de rechtbank het in 2018 formuleerde. De club voerde in en om Haarlem „een waar schrikbewind”, plaatste zichzelf buiten de maatschappelijke orde en was „ontwrichtend voor de samenleving”, aldus de rechtbank destijds.

Aan de geweldsspiraal kwam begin 2017 een einde. Toen werd de afdeling bij een gecoördineerde actie van politie en justitie opgerold.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer