Binnenland

Stijging aantal coronabesmettingen stagneert

Het aantal coronagevallen is afgelopen week vrijwel niet veranderd. In de laatste zeven dagen zijn er 31.959 positieve tests geregistreerd, een verschil van 25 met de week ervoor. De stijging lijkt daarmee te stagneren, maakte het RIVM dinsdag bekend.

Redactie binnenland
10 March 2021 10:20
Aanzienlijk meer mensen lieten zich de afgelopen week testen op corona, meldde het RIVM dinsdag. Het aandeel positieve tests daalde van 8,8 naar 8,1 procent van het totaal. Foto: een teststraat in Bovenkarspel. beeld ANP, Koen van Weel
Aanzienlijk meer mensen lieten zich de afgelopen week testen op corona, meldde het RIVM dinsdag. Het aandeel positieve tests daalde van 8,8 naar 8,1 procent van het totaal. Foto: een teststraat in Bovenkarspel. beeld ANP, Koen van Weel

Het aantal uitgevoerde tests steeg afgelopen week met ongeveer 14 procent naar ruim 360.000, tegen 317.000 in de voorgaande week. Het aandeel positieve tests daalde van 8,8 naar 8,1 procent.

Het aantal ziekenhuisopnames bleef in een week tijd min of meer gelijk (van 1191 naar 1145). Het aantal sterfgevallen daalde iets, van 309 naar 269. Het RIVM ziet minder besmettingen in verpleeghuizen en woon-zorgcentra. „Het vaccineren werpt daar zijn vruchten af”, concludeert het instituut. Het aantal coronagevallen stijgt wel onder jongeren, met name onder 18- tot 24-jarigen.

Het reproductiegetal, dat aangeeft hoe snel het coronavirus zich verspreidt, kwam voor het eerst in een paar weken weer onder de 1 uit. Het staat nu op 0,98, tegen 1,14 een week geleden en 1,04 afgelopen vrijdag. Bij een reproductiegetal van 1 blijft de uitbraak stabiel. Hoe verder daarboven, hoe meer mensen besmet raken en hoe sneller het virus zich verspreidt. Bij een getal onder de 1 kan de uitbraak langzaam maar zeker doven.

Varianten

De verspreidingssnelheid van de Britse en de Zuid-Afrikaanse varianten daalde fors. Het reproductiegetal van de Britse variant ging van 1,26 naar 1,06; het cijfer van 
de Zuid-Afrikaanse mutatie daalde van 1,37 naar 1,01. Van de mensen die drie weken geleden besmet bleken, hadden twee op 
de drie de Britse variant onder de leden. Dat niveau wordt iets later bereikt dan verwacht.

16881603.JPG
beeld RD

Op dagbasis zijn er wel meer positieve testuitslagen: dinsdag meldde het RIVM 4333 nieuwe coronagevallen in een etmaal tijd. Dat zijn er meer vergeleken met een week geleden, toen er 3984 positieve tests werden geturfd. In Amsterdam en Rotterdam werden de meeste besmettingen vastgesteld, respectievelijk 220 en 199. In Den Haag kregen 88 inwoners een positieve testuitslag. In Groningen werden 76 nieuwe coronagevallen geturfd en in Tilburg 66.

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw toegenomen. Het totaalaantal opgenomen patiënten met Covid-19 was dinsdag 1963, 58 meer dan maandag, meldde het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen liggen er 556 op de intensive care, twee minder vergeleken met een dag eerder. Op de verpleegafdelingen lagen 1407 coronapatiënten, een toename van 60 afgelopen etmaal. Volgens het LCPS is het aantal coronapatiënten in de klinieken en op de ic’s al een aantal weken redelijk stabiel. „Er is onveranderd sprake van een stabiel beeld met beperkte fluctuaties over tijd. We verwachten dat de Britse variant van het coronavirus de overhand neemt en daarmee het aantal patiënten in de ziekenhuizen de komende periode stijgt”, aldus het LCPS in een toelichting.

16881604.JPG
beeld RD

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende dat er tussen maart en november zeker 16.000 mensen aan het coronavirus zijn overleden. Onderzoekers hebben hiervoor gekeken naar doodsoorzaakverklaringen van artsen. Daardoor kwamen ook de mensen in beeld die vermoedelijk wel zijn overleden aan Covid-19, maar daar niet op zijn getest.

Langdurige zorg

Zo’n 13.500 mensen zijn overleden aan het coronavirus en zijn daar ook positief op getest. Ongeveer 2600 gevallen zijn niet getest, maar op basis van het klinisch beeld vermoedde de arts dat Covid-19 de doodsoorzaak was. Bijna zes op de tien mensen die vermoedelijk of zeker zijn overleden aan het virus, ontvingen langdurige zorg. Dat waren bijvoorbeeld veel verpleeghuisbewoners.

Meer over
Corona

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer