Advertentie in landelijke kranten: Volg kerkdienst op biddag
Nederland moet terugkeren tot God. Maar wie vertelt dat aan de mensen die nooit in de kerk komen? M. van der Toorn: „Laten we stoppen met discussiëren en samen gaan bidden.”
”Geachte koning, regering en landgenoten”, zo luidde de kop in een advertentie die Van der Toorn de afgelopen dagen in een aantal –seculiere en christelijke– Nederlandse dagbladen liet zetten. Daarin staat een oproep om woensdag een kerkdienst te volgen. Online of fysiek, als dat mogelijk is. Verwezen wordt naar de website kerktijden.nl.
Wie vragen heeft of een Bijbel wil ontvangen, kan mailen naar info@biddag2021.nl. In de advertentie, die verwijst naar de coronacrisis en de hierdoor ontstane „noden van land en volk”, staat een oproep om terug te keren tot „onze Schepper en Onderhouder.” Een aantal vragen aan Van der Toorn:
Wie zit achter deze actie?
„Het is niet belangrijk welke kerk of organisatie hierachter zit. Dat leidt alleen maar van de boodschap af. Het gaat om het ene doel: dat het Nederlandse volk weer terugkeert tot God. Het is belangrijk dat de kerk deze oproep doet en herderschap toont. Profeten riepen het oude volk Israël op tot inkeer. Het komt aan op liefde voor álle zielen. Het is verblijdend dat er in heel veel plaatsen bidstonden worden gehouden. Maar waar de overheid en de kerk tot nu toe geen bidstond voor heel het land uitgeschreven hebben, hopen we van harte dat ons vorstenhuis, de regering en het volk gehoor geven aan deze oproep en zich aansluiten bij de bidstonden op de landelijke biddag voor gewas en arbeid.”
U maakt zich zorgen over de kerken?
„We maken ons zorgen over de jongeren en de ouderen die de afgelopen jaren weinig naar de kerk zijn gekomen. Dat ene jaar waarin de kerken op slot zaten, was vooral voor jongeren funest. We merken nu de verwoestende uitwerking daarvan. Het doet er zeker toe of we opgaan naar de kerk of niet, terwijl we dachten dat het ook wel online kon.”
Van der Toorn is blij met de folder ”Corona! Wie roept daar?”, die is geschreven door zes predikanten en naar alle kerkenraden werd gestuurd. „Er zijn reeds tienduizenden folders in ons land verspreid en we hopen van harte dat gemeenten bereid zijn ook verder met de verspreiding te helpen. Maar hoe belangrijk dit ook is, laten we niet vergeten om onze buurman of wie dan ook uit te nodigen om een kerkdienst bij te wonen.”
Reformatorisch
De advertentie verwijst naar kerktijden.nl. Dat betekent dat de potentiële luisteraar vooral terechtkomt bij reformatorische kerken, waarvan een deel van beeld gebruikmaakt.
Kerkdiensten die alleen voor de eigen leden toegankelijk zijn en alleen audio aanbieden, vallen dus buiten de boot?
„We hopen dat predikanten beseffen dat ze een boodschap voor het héle volk hebben. Onze oproep is dan ook een aanmoediging voor predikanten om de boodschap van het Evangelie eenvoudig, rijk en royaal te brengen, in bewoordingen die voor iedereen te begrijpen zijn. Het is de Heilige Geest Die stuurt en mensen overtuigt. We hopen dat heel kerkelijk Nederland hiervoor in gebed gaat. We moeten daarvoor bidstonden houden en bidden dat we in Christus elkaar weer als broeders en zusters erkennen en kerkelijk één zijn.
In de kerkdiensten van de gebroeders Erskine ging men vaak in gebed met elkaar. De een volgde daarin de ander op. Daar zou wat van uitgaan in Nederland. Wanneer door heel het land zó geroepen en gebeden wordt, dan gaat de Heere, naar Zijn eigen belofte, horen.”