Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand beschikbaar
Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook voor ongeveer een tientje in winkels komen te liggen.
De antigeentest wordt nu alleen nog in teststraten gebruikt. De uitkomst ervan komt een stuk sneller dan bij een PCR-test, maar is ook minder gevoelig. Net als bij de PCR-test wordt met een wattenstaafje slijm uit de neus en keel afgenomen. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat door zelftesten eerder besmettingen kunnen worden opgespoord bij mensen die geen klachten hebben.
„Zo kunnen we het virus de pas afsnijden”, aldus coronaminister Hugo de Jonge. „Om dat eenvoudiger en laagdrempeliger te maken moeten we het anders doen: niet de mensen naar de teststraat, maar de testen naar de mensen. We maken het daarom nu in Nederland mogelijk dat producenten van goede sneltesten daar ook een zelftestversie van maken.” Zo’n zelftestversie zou dan bijvoorbeeld een kortere wattenstaaf hebben.
Momenteel is het nog niet mogelijk de testen voor eigen gebruik beschikbaar te stellen, omdat het formeel medische hulpmiddelen zijn. Fabrikanten van sneltesten kunnen een ontheffing aanvragen om de inzet als zelftest mogelijk te maken, maar moeten daarvoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de test onder meer al een Europees kwaliteitskeurmerk (CE) hebben en moet de test al geschikt zijn bevonden als zelftest.
Een ontheffing kan binnen een week worden verleend. De Jonge hoopt dat veel bedrijven zich zullen melden, die een zelftestversie van hun product willen maken, „met een goede instructie erbij”.
Bij werkgevers en in het onderwijs zal de overheid een deel van de kosten voor haar rekening nemen, aldus De Jonge. Wat een zelftest in de supermarkt gaat kosten, dat zal van het bedrijf afhangen. „Dat zal een tientje zijn of zo”, verwacht De Jonge.