Rechtspraak vraagt om 200 nieuwe rechters
Er zijn tweehonderd nieuwe rechters nodig om te kunnen helpen de oplopende voorraad rechtszaken terug te dringen. Dat stelt Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak in het donderdag gepubliceerde jaarplan voor 2021.
Voor een goed functionerende rechtsstaat zijn extra investeringen noodzakelijk, stelt Naves in het voorwoord. „Het gaat om zo’n 100 tot 150 miljoen euro extra per jaar. Het geld is onder meer bedoeld voor ongeveer tweehonderd nieuwe rechters die kunnen helpen oplopende voorraden terug te dringen en behandeltijden te verkorten. Helaas heeft het coronavirus gezorgd voor nog meer druk op dit vlak.” Extra rechters zijn volgens Naves ook nodig om innovatieve projecten als de buurtrechter te laten slagen. Daarnaast moet de rechtspraak werken aan digitalisering en innovatie.
Naves uit in het voorwoord ook kritiek op de bemoeienis van politici in de Tweede Kamer met de rechtspraak. Hij doelt onder meer op de aanstaande nieuwe wetgeving rond geweld tegen hulpverleners, waar de Tweede Kamer vorige maand mee instemde. Die wet dwingt rechters om daders daarvan altijd een onvoorwaardelijke celstraf op te leggen. De Raad voor de rechtspraak is tegen dit taakstrafverbod. „Harde wetten waarbij de weg naar maatwerk voor de rechter is afgesneden, zijn een garantie voor onrecht”, zegt Naves. „Het voorstel klinkt sympathiek en ik begrijp het gevoelsmatig wel, want van onze hulpverleners blijf je af.”
Hij waarschuwt voor de complexiteit van de samenleving. „We hebben allemaal gezien waartoe het kan leiden als voorbij wordt gegaan aan de persoonlijke omstandigheden van het individu. Het leed kan onvoorstelbaar zijn.” Naves doelt daarmee op de toeslagenaffaire. Hij vindt dat de commissie die onderzoek deed naar de toeslagenaffaire ook de vertegenwoordigers van de rechtspraak bij het onderzoek had moeten betrekken, alvorens vergaande conclusies over de bestuursrechtspraak te trekken.