Binnenland

Wetenschappers denken bepaald soort doofheid te kunnen voorkomen

Onderzoekers van het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen hebben een methode ontwikkeld die waarschijnlijk een bepaald soort doofheid in de toekomst kan voorkomen.

ANP
3 March 2021 05:03Gewijzigd op 4 March 2021 08:24
In de Sign Language Coffee Bar in Amsterdam kan met gebarentaal een espresso worden besteld. beeld ANP
In de Sign Language Coffee Bar in Amsterdam kan met gebarentaal een espresso worden besteld. beeld ANP

De methode kan volgens laboratoriumproeven bijtijds het voor deze doofheid verantwoordelijke, ‘slechte’ gen uitschakelen. Dit slechte gen is verantwoordelijk voor de aanmaak van een slecht eiwit, dat de functie van een ‘goed’ gen met dito eiwit dwarsboomt.

Wordt dat dwarsbomen te hevig, dan word je doof. Circa 1500 mensen in België en Nederland hebben deze erfelijke vorm van doofheid, DFNA9 genoemd, die pas na het veertigste levensjaar de kop opsteekt.

Ieder mens heeft zowel een DFNA9-gen van zijn vader als van zijn moeder. Bij zo ’n gen hoort een eiwit. Heb je twee gezonde kopieën van het gen, dan is er niets aan de hand. Krijg je van vader óf moeder echter een gemuteerde kopie, dan ontstaat later in het leven deze vorm van doofheid. Het gemuteerde eiwit hecht namelijk zich aan het goede eiwit, dat door de klontering zijn werk niet meer kan doen.

Eerst weet het lichaam het slechte eiwit nog wel op te ruimen, wat het late intreden van de doofheid verklaart, maar uiteindelijk kan het de hoeveelheden van het slechte eiwit niet meer aan. „Het afval hoopt zich op, de gehoorcellen gaan slechter functioneren, sterven na verloop van tijd af. Na jarenlang goed te hebben kunnen horen merken DFNA9-patiënten ineens dat hun gehoor achteruit gaat, soms heel snel achteruitgaat. Totdat ze op een gegeven moment doof zullen worden”, zeggen onderzoekers Erik de Vrieze en Erwin van Wijk van de afdeling Keel-Neus-Oorheelkunde.

Ze hebben nu ontdekt hoe je de gemuteerde genkopie kunt uitschakelen en doofheid in de toekomst „hopelijk” kunt voorkomen. Ze gebruiken een zelfgemaakt stukje RNA, dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van de genetische informatie aan de cellen, dat het lichaam het sein kan geven om het gemuteerde gen en het bijbehorende slechte eiwit uit te schakelen. Ze noemen de methode met het RNA een ‘genetische pleister’. Verder onderzoek bij de mens is nodig om de pleister in praktijk te brengen.

Het is woensdag de internationale dag van gehoor. Recent onderzoek van VeiligheidNL en het Erasmus MC liet zien dat naar schatting 1,2 miljoen Nederlanders vanaf 40 jaar gehoorverlies hebben door allerlei oorzaken. Verschillende oorzaken zijn te voorkomen.

VeiligheidNL roept jong en oud op om regelmatig het gehoor te testen. Gehoorverlies belemmert je niet alleen in alles wat je doet, het zou ook dementie kunnen bevorderen. „Voorkomen en/of tijdige behandeling van gehoorverlies op middelbare leeftijd kan mogelijk 8 procent van nieuwe dementie gevallen voorkomen of uitstellen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer