Zeearend uit Biesbosch dood door botsing met Duitse windturbine
Een jonge Zeearend uit de Dordtse Biesbosch heeft een aanvaring met de rotor van een windturbine in Duitsland niet overleefd. Met tien soortgenoten kreeg de roofvogel sinds 2019 een zender om meer te weten te komen over de gebieden waar zeearenden heengaan en hoe ze overleven. De gestorven zeearend is het eerste sterfgeval in deze groep, meldt natuurwebsite Nature Today.
Volgens een rapportage over de zeearenden in Flevoland vliegen deze vogels gemiddeld zo’n 20 procent van de tijd in de „hoogtezone” van gemiddelde windmolenturbines. De meeste tijd (ruim 60 procent) vliegen ze daarboven of lager (circa 15 procent). De Nederlandse broedpopulatie zeearenden is nog klein, maar neemt sterk toe. Met een toename van zowel het aantal windturbines als het aantal zeearenden in Duitsland en Nederland zullen er steeds meer zeearenden door windturbines om het leven komen, aldus Nature Today.
In Duitsland werden tussen 2002 en 2019 in totaal 158 dode zeearenden geregistreerd die slachtoffer waren van een aanvaring met een windturbine. Ook in andere landen in Noord- en Oost-Europa werden meer „turbineslachtoffers” gemeld. In Nederland zijn volgens Nature Today tot dusver twee gevallen bekend, in Flevoland.
De gezenderde zeearend uit De Biesbosch vloog in de ochtend van 24 februari boven Bremerhaven en kwam toen ze een daling inzette in een windpark terecht. Ze wist tussen twee windmolens door te komen, maar de derde werd haar fataal.