Binnenland

Nederland niet voorbereid op dreigingen

Nederland is niet voorbereid op toekomstige en huidige dreigingen. Investeringen in Defensie zijn daarom nodig. „De vraag is niet of we het kunnen betalen, maar of we het willen.”

27 February 2021 13:13
Rob Bauer, de hoogste baas van de Nederlandse krijgsmacht. beeld ANP
Rob Bauer, de hoogste baas van de Nederlandse krijgsmacht. beeld ANP

Dat zei luitenant-admiraal Rob Bauer, de hoogste baas van de krijgsmacht zaterdag tijdens een defensiedebat van weekblad Elsevier in aanloop naar de Kamerverkiezingen.

Het Koninkrijk der Nederlanden wordt volgens Bauer elke dag –zichtbaar en onzichtbaar– aangevallen. Bovendien nemen het aantal aanvallen en de complexiteit ervan vanuit Rusland en China toe. „Onze levensaders worden bedreigd”, aldus de topmilitair, verwijzend naar vitale infrastructuur, universiteiten en kennisinstellingen.

Nederland wordt „keer op keer verrast” door onverwachte dreigingen, stelde Bauer vast: de val van de muur, de aanslagen van 11 september, de onrust in Georgië, de opkomst van IS, de Russische inval in Oekraïne en de coronacrisis.

De enige zekerheid is volgens de commandant der strijdkrachten dat Nederland ook in toekomst wordt verrast. De krijgsmacht en de politiek moeten daarom op zoveel mogelijk scenario’s voorbereid zijn, benadrukte Bauer. „We kunnen niet elke keer op de deur van het Witte Huis aankloppen. Nederland moet zelf voorbereid zijn.”

Schade

Nederland berokkent zichzelf en andere landen schade door het niet-nakomen van de NAVO-afspraken uit 2014 om 2 procent van de bruto binnenlands product (bbp) te investeren in de krijgsmacht. „Dat slaat de bodem weg onder allianties.”

Defensie heeft 13 tot 17 miljard euro extra nodig om aan de NAVO-verplichtingen te voldoen. Nederland moet 4,1 miljard euro investeren om van het huidige investeringsniveau van 1,49 procent van het bbp naar het Europees gemiddelde van 1,9 procent te groeien.

Keuzes maken

Extra investeringen in Defensie moeten voor Nederland, als 19e economie van de wereld, geen probleem zijn. „De vraag is niet of we het kunnen betalen, maar of we het belangrijk vinden.” Bauer wees erop dat het Verenigd Koninkrijk en Zweden bijvoorbeeld 40 procent extra investeren in Defensie, ondanks corona- en klimaatcrisis. „De vraag is of we het willen. Het is een keus.”

Bauer vraagt de politiek langdurige duidelijkheid over budget en koers voor de krijgsmacht. „Daadkracht, flexibiliteit en een ongekend opofferingsvermogen van militairen dat de politiek achter hen staat”, aldus de admiraal.

Poetin

In het debat tussen VVD, CDA, D66 en PvdA bleek dat het personeel van Defensie op nummer één moeten staan bij nieuwe investeringen in de krijgsmacht.

D66-Kamerlid Belhaj pleitte voor Europese militaire samenwerking en een Europees leger. CDA-Kamerlid Van Helvert kraakte dat idee. „Meneer Poetin is ook voorstander van een EU-leger, omdat dat een papieren tijger is. Als het echt knokken wordt, kan zo’n leger nog geen deuk in een pakje boter slaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer