Binnenland

Waterpeil Lauwersmeer gaat omhoog om riet te laten groeien

Het waterpeil van het Lauwersmeer op de grens tussen Groningen en Friesland wordt de komende twee jaar regelmatig met 40 centimeter verhoogd, in de hoop dat er dan weer waterriet gaat groeien in het populaire watersportgebied. Waterriet is belangrijk als leefgebied voor vissen, amfibieën en beschermde vogelsoorten als de blauwborst en de rietzanger. Ook voorkomt een rietbuffer verdere afkalving van de oevers van het meer, aldus waterschap Noorderzijlvest, beheerder van het meer.

ANP
26 February 2021 15:05

Agrariërs rondom het meer hadden veel bezwaren tegen de zogenoemde rietproef. De boeren zijn bang voor verzilting van hun bodem. Maar zij verloren hun procedures. Volgens de provincies kan verzilting niet optreden, aangezien de opeenvolgende proefperiodes daarvoor te kort zijn. Voor alle zekerheid wordt het zoutgehalte van water en bodem extra in de gaten gehouden tijdens het experiment.

Het waterriet is nagenoeg verdwenen uit het Lauwersmeer. Dat is een groot risico voor de natuur in het gebied, zeggen de plannenmakers. Waterriet is sterker dan gewoon riet en biedt een broedplek voor vogels als de roerdomp en de porseleinhoen. Roofdieren kunnen nesten in het waterriet niet bereiken. Maar het is ook nodig voor een goede kwaliteit van het water en voor de visstand. Het waterriet verdween omdat de waterstand in het Lauwersmeer vanwege de landbouw kunstmatig heel laag wordt gehouden.

Als het in de proefperiode erg hard gaat regenen, zullen de waterschappen het peil van het meer tijdig weer laten zakken. Bij ongunstige weersvoorspellingen bepalen de schappen elke zes uur of de proef onderbroken moet worden. De schappen nemen zaterdag maatregelen, zodat het peil in het Lauwersmeer gaat stijgen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer