Politieactie: politici bestoken met ‘lastige vragen’
De politie is van plan als actie voor een betere cao om politici te gaan bestoken met ‘lastige vragen’, in aanloop naar de verkiezingen. De politievakbonden voeren momenteel actie omdat het cao-overleg met de overheid is stukgelopen. Sinds afgelopen maandag worden er al geen boetes meer uitgedeeld voor kleine vergrijpen. Vanaf nu gaan actievoerende politiemedewerkers deelnemen aan zowel fysieke als digitale verkiezingsbijeenkomsten van politieke partijen, laat een woordvoerder van vakbond ACP weten.
Met de moeilijke vragen willen de actievoerders duidelijk maken aan de kiezers „dat lijsttrekkers en andere vooraanstaande politici wel jaar in jaar uit overlopen van warme woorden voor het werk van politiemensen, maar dat ze deze beroepsgroep uiteindelijk altijd weer in de kou laten staan als er (extra) geld nodig is voor een betere beloning en serieuze investeringen in veilige en gezonde werkomstandigheden”.
„We zullen de politici vragen hoe zij kijken naar veiligheid en politie en of zij ook de financiële middelen over hebben om hen daarvoor te belonen. Ook willen we weten hoe het kan dat het kabinet onze cao op 1,2 procentpunt laat klappen in deze tijd waarop het beroep op politiemensen en hun thuisfront enorm is”, aldus de woordvoerder.
Justitieminister Ferd Grapperhaus en de bonden zitten in een impasse over een loonsverhoging. Vanuit de overheid is een verhoging met 1,3 procent aangeboden en twee eenmalige uitkeringen van 300 euro. De bonden willen een verhoging met 2,5 procent en twee eenmalige uitkeringen, van 350 euro en 300 euro. Omdat het kabinet volgens de bonden niet is gekomen met „een acceptabele loonsverhoging” wordt er nu actiegevoerd. De nieuwe cao had januari van dit jaar moeten ingaan.
Hoe de actie om geen bonnen te schrijven gaat, kan een woordvoerder niet precies zeggen. „Het is niet in te schatten hoeveel bonnen er níet geschreven zijn. Wel krijgen we veel bijval en positieve reacties.” De actievoerders schrijven geen boetes uit voor kleine vergrijpen, zoals geen richting aangeven, in een portiek rondhangen of door het rood fietsen op een rustige weg. Grove schendingen van de openbare orde, overtredingen van coronavoorschriften en snelheidsovertredingen worden nog wel bekeurd. De vakbonden noemen de actie „een opmaat naar verdere acties”.