Binnenland

Hoekstra: NS moet besluit nemen over aantallen treinen

De NS kan zonder aanvullende steun niet met deze aantallen treinen blijven rijden. Hierover moet het vervoersbedrijf met het ministerie van Infrastructuur besluiten nemen, zegt minister van Financiën Wopke Hoekstra. Het volhouden van de dienstregeling „lijkt op termijn financieel gezien niet vol te houden”, leest de bewindsman in de jaarcijfers van het vervoersbedrijf, waarvan de Staat de enige aandeelhouder is. Hij is met het bedrijf in gesprek over eventuele verdere staatssteun.

ANP
25 February 2021 11:31Gewijzigd op 25 February 2021 14:20

De coronacrisis raakt de NS hard; het bedrijf draaide vorig jaar een recordverlies van 2,6 miljard euro. President-directeur Marjan Rintel zegt in een toelichting dat de NS meer geld nodig heeft van de overheid. Over eventuele aanvullende steun is Hoekstra in gesprek, maar „het is aan de NS om de organisatie op termijn weer financieel gezond te maken”. Dat is volgens de bewindsman broodnodig. Mensen reizen veel minder met de trein door de coronamaatregelen, en ook de komende jaren verwacht de vervoerder minder reizigers.

Over het afbouwen van de dienstregeling moet de NS zelf beslissingen nemen, benadrukt Hoekstra. Dat gebeurt wel in overleg met het ministerie van Infrastructuur. Verder moet het bedrijf verder aan de slag met bezuinigingen. Een eerder samengesteld pakket moet al 1,4 miljard aan bezuinigingen opleveren. Daardoor zullen ongeveer 2300 banen verdwijnen, zonder dat hierbij gedwongen ontslagen vallen.

Vakbondsbestuurder Henri Janssen van FNV vindt dat Hoekstra te veel „als een liberaal” naar het openbaar vervoer in Nederland kijkt. „Een ov-bedrijf is geen koekjesfabriek”, stelt hij. Volgens Janssen kan de NS de dienstregeling niet zomaar inperken, want dat gaat ten koste van de bereikbaarheid in het land. „Minder treinen zou ook betekenen dat er straks meer reizigers op een vierkante meter staan en dat moeten we in deze tijd niet willen.”

De FNV’er wijst er verder op dat hij onlangs nog afspraken heeft gemaakt met de NS over de werkgelegenheid bij het bedrijf. En daar kan volgens hem niet zomaar aan gesleuteld worden. „Afspraak is afspraak”, zo benadrukt hij. De NS heeft iedereen die 11 december 2020 in dienst was een garantie op werk gegeven tot 2025. Medewerkers van wie de baan verdwijnt, krijgen minimaal twee passende functies binnen NS aangeboden. Gedwongen ontslagen zijn voor die periode uitgesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer