Bezwaren tegen verkoop Breepleinkerk Rotterdam
De Breepleinkerk in Rotterdam is verkocht aan de Levend Woordgemeente, deelt Arend Clements, voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de protestantse gemeente Rotterdam-Zuid (PGRZ), mee. Stichting Schuilplaats Orgelzolders, die rondleidingen verzorgde in de kerk, en de Vrienden van de Breepleinkerk hebben bezwaar aangetekend bij de kerkelijke en wereldlijke rechter.
In de Tweede Wereldoorlog bevonden zich onderduikers op de orgelzolders. Drie Joodse echtparen werden drie jaar lang verborgen gehouden. De laatste jaren bezochten duizenden kinderen om die reden de kerk. De organisaties geven aan dat er geen voorzieningen zijn getroffen die rondleidingen en andere activiteiten in de Breepleinkerk in de toekomst waarborgen.
Vier jaar geleden besloot de kerkenraad van de PGRZ de –gereformeerde– Breepleinkerk te verkopen. De zondagse diensten van de wijkgemeente werden al vanaf mei 2013 in de Vredeskerk gehouden. De multiculturele Levend Woordgemeente, die de kerkzaal al zo’n twintig jaar huurde, kreeg het recht van eerste koop.
Clements: „Op 31 december vorig jaar is de kerk verkocht aan deze gemeente. De Levend Woordgemeente ondersteunt het belang van de orgelzolders van harte en wil de organisatie de mogelijkheid bieden om de activiteiten te kunnen voortzetten. In principe is er geen belemmering om de rondleidingen na de coronacrisis weer voort te zetten, maar wel na een openhartig gesprek en in afwachting van de uitkomst van de rechtszaken.”