live
Binnenland

Rutte kijkt bij nieuwe verruiming naar hoger onderwijs en horeca

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie24 February 2021 06:55

Advertentie

Forse stijging coronabesmettingen in Frankrijk

Frankrijk meldt een forse stijging van het aantal nieuwe coronabesmettingen. Met 31.518 gevallen in een etmaal is het land weer terug bij de stand van midden november, ondanks alle coronamaatregelen.

Volgens de Franse autoriteiten is de situatie zodanig verslechterd dat in bepaalde gebieden extra maatregelen nodig zijn. De regio Duinkerken, in het noorden, moet de komende weekenden op slot. Eerder deze week was een vergelijkbare lockdown al aangekondigd voor Nice en omstreken.

De minister van Volksgezondheid, Veran, was naar Duinkerken gegaan om de situatie te beoordelen. Het is een van de brandhaarden van de besmettelijkere Britse variant. Het gebied krijgt meer vaccins.

De autoriteiten sluiten niet uit dat ook elders extra beperkingen nodig zijn. Premier Castex geeft donderdag een persconferentie.

Forse boete voor vaccinatievoordringers Duitsland

De Duitse regering wil een boete invoeren van maximaal 25.000 euro voor voordringers bij coronavaccinaties. Inmiddels zijn talrijke personen betrapt die zich hebben laten inenten hoewel ze nog lang niet aan de beurt waren. Onder hen zijn lokale politici, geestelijken, agenten en leiders van hulpverleningsorganisaties, melden Duitse media.

De regering van bondskanselier Merkel dringt aan op een wijziging van de wetten over coronabeleid, waardoor boetes voor voordringers mogelijk worden.

Een van de opzienbarendste gevallen is de burgemeester van de Oost-Duitse stad Halle. Het parket doet onderzoek naar hem en heeft zijn kantoor laten doorzoeken. Justitie bekijkt of hij kan worden vervolgd voor verduistering van een vaccin.

De Jonge noemt beweringen Van Haga over vaccins „gevaarlijk”

Coronaminister Hugo de Jonge vindt uitspraken van Kamerlid Wybren van Haga (Forum voor Democratie) over bijwerkingen van coronavaccins „gevaarlijk”. Van Haga zei in een coronadebat woensdag dat hij een „slecht gevoel” heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie.

ANP-428387883.jpg
Van Haga. beeld ANP

„Nepnieuws verspreiden middenin een pandemie is gevaarlijk”, waarschuwde De Jonge. De uitspraken van de FVD’er leidden tot irritatie bij de minister omdat ze volgens hem „de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden”.

Volgens De Jonge meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid juist dat er daar nog geen enkel overlijden is gemeld als gevolg van een allergische reactie op het vaccin. Bovendien, zo stelde de minister: er overlijden in Nederland ruim honderd mensen per dag in de verpleeghuizen. „Nog los van corona, los van vaccinatie. Mensen in verpleeghuizen zijn oud en aan het einde van hun leven, dus die overlijden.” Wanneer je dus mensen in verpleeghuizen vaccineert, overlijden er mensen ná die vaccinatie. „Maar pas nou op om daar dóór vaccinatie van te maken”, benadrukte De Jonge in het debat.

Bijwerkingencentrum Lareb meldde deze week dat er tot dusver 65 mensen zijn overleden na inenting met een coronavaccin. Het centrum benadrukt dat hun overlijden niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. In Nederland overlijden per week gemiddeld duizenden mensen in verpleeghuizen en 80-plussers, door allerlei oorzaken, verklaart Lareb.

Daar kunnen ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd. Bij het merendeel van de overledenen zijn onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden.

Halsema: Opnieuw een massale overtreding van de coronaregelen

Burgemeester Femke Halsema is niet te spreken over de grote drukte in het Vondelpark, waar mensen woensdag veel te dicht op elkaar stonden.

ANP-428293678 1.jpg
Burgemeester Halsema. beeld ANP

„Dit is opnieuw een massale overtreding van de coronamaatregelen. De aanwezigen tonen geen enkel respect voor iedereen in de stad die zijn best doet om meer besmettingen te voorkomen”, aldus Halsema. De driehoek (justitie, burgemeester en politie) komt woensdagavond bijeen om een afkoelperiode voor het Vondelpark te bespreken. „Het park is geen festivalterrein”, laat ze weten.

Eerder op de dag werd bekend dat bij mooi weer in het Vondelpark maatregelen gaan gelden om drukte en daarmee verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Als het aantal bezoekers in het park aanzwelt, zouden eerst de zijingangen dicht kunnen gaan tussen 10.00 en 20.00 uur. Blijft het druk of wordt het nog drukker, dan mogen fietsers het park niet meer in en kan de toegang worden gedoseerd of kunnen alle ingangen tijdelijk dicht. Er kan ook extra worden gehandhaafd op naleving van de coronamaatregelen, zoals afstand houden.

VS delen 25 miljoen mondkapjes uit aan armen

De Amerikaanse regering deelt vanaf volgende maand meer dan 25 miljoen mondkapjes uit in voedselbanken en buurtgezondheidscentra. Het programma kost 86 miljoen dollar, meldde het Witte Huis woensdag.

De herbruikbare beschermingsmiddelen van stof komen gratis beschikbaar in meer dan 1300 buurtklinieken en 60.000 gaarkeukens en voedselverdeelpunten verspreid over het land.

Veel van de mensen die in dergelijke gezondheidscentra komen zijn arm en onverzekerd, en soms ook dakloos. Ze kunnen twee mondkapjes van „hoge kwaliteit” meekrijgen voor elke persoon in hun huishouden.

„We geloven echt dat dit beleid erg zinvol is, aangezien mensen zich in sommige situaties geen mondkapje kunnen veroorloven”, aldus Jeff Zients, de coördinator van het coronabeleid. Volgens de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC is het nuttig om een stoffen mondkapje te dragen bovenop een medisch kapje.

De regering van president Joe Biden probeert er alles aan te doen om het coronavirus onder de duim te krijgen. De VS passeerden eerder deze week de grens van een half miljoen doden door Covid-19.

Rutte kijkt bij nieuwe verruiming naar hoger onderwijs en horeca

Bij een volgende versoepeling van de coronamaatregelen wil het kabinet kijken naar het hoger onderwijs en de horeca. Volgens demissionair minister-president Mark Rutte probeert het kabinet de weinige ruimte die er is „zo eerlijk mogelijk te verdelen” over verschillende sectoren.

Het kabinet kondigde dinsdag aan dat het heel voorzichtig de lockdown wil afbouwen. Daarmee worden al „de nodige risico’s” genomen, benadrukte Rutte. De jeugd wordt geholpen door de opening van het voortgezet onderwijs en het mbo, de economie door winkelen op afspraak en de opening van de sector contactberoepen.

ANP-428594705.jpg
beeld ANP

De Tweede Kamer zegt een dag later de redenatie van het kabinet te snappen. Maar er moet meer gebeuren voor de horeca en de studenten. Veel partijen dringen aan te onderzoeken wanneer de terrassen open kunnen, al kunnen regeringspartijen in de Kamer zich er in vinden dat ze nu nog niet open gaan.

Met mooier weer op komst is het beter dat de terrassen open gaan, meent Pieter Heerma (CDA). Daar houden mensen zich volgens hem beter aan de afstandsregels. Ook VVD’er Klaas Dijkhoff vindt dat de cafés en restaurants meer lucht moeten krijgen. In de horeca moet je veel meer gaan sneltesten, zegt Jesse Klaver (GroenLinks).

PVV’er Geert Wilders vindt dat de zwaar getroffen horeca en detailhandel helemaal open kunnen omdat die sectoren daar veilige protocollen voor hebben opgesteld. Hij vindt de stappen die het kabinet nu wil zetten „gerommel in de marge”. Volgens hem schieten ondernemers er niets mee op.

Wilders hekelt de verlenging van de avondklok. Volgens hem had Rutte beloofd dat die maatregel als eerste zou verdwijnen zodra er ruimte zou zijn. Rutte toont zich „onbetrouwbaar”, zegt hij. De avondklok blijft omdat het OMT dat adviseert, reageert Rutte.

Een beperkte opening van het hbo en de universiteiten ziet ook Rutte niet zitten. Daar drongen onder meer D66, ChristenUnie, SP, GroenLinks , PvdA en Partij voor de Dieren op aan. Zij wijzen op de mentale schade die studenten oplopen. Rutte had niet moeten kiezen voor de economie, maar voor het onderwijs, aldus Lilian Marijnissen (SP).

Volgens de premier leidt het openen van de hogescholen en universiteiten tot meer reisbewegingen en contacten waardoor de kans op besmettingen verder toeneemt. Dan wordt „te veel risico” genomen. Het openen van de winkels en de sector contactberoepen geeft ook risico’s, aldus Rutte. Maar omdat mensen bijvoorbeeld bij de kapper alleen een-op-een contact hebben, blijven die volgens hem beperkt.
Het kabinet zal op 8 maart bekend maken hoe het verder gaat met de lockdown en of er nieuwe versoepelingen komen.

Kiezer gematigd positief over coronamaatregelen

De kiezers zijn gematigd positief over de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdag heeft bekendgemaakt. Mensen zijn blij met de versoepelingen, maar ze bieden weinig perspectief vinden ze. Bijna twee derde van de ondervraagden vindt dat de terrassen open moeten gaan, blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 25.000 leden van het Opiniepanel.

Het openen van de scholen (79 procent positief) en de meeste contactberoepen (78 procent) vinden veel mensen een goede zaak. En ook het mogelijk maken van teamsporten (68 procent) en winkelen op afspraak (56 procent) worden door een meerderheid toegejuicht.

Van de maatregelen die worden verlengd, krijgt de verlenging van de avondklok met 60 procent ruime steun. Over de groepsbeperking binnen (44 procent) en buiten (38 procent) zijn de ondervraagden minder positief. De onvrede over die groepsbeperking, vlak na de invoering al goed te zien, blijft wijdverbreid. Mensen vinden de maatregel beperkend én onlogisch.

Als mensen zelf mochten kiezen welke versoepelingen het kabinet nu had moeten doorvoeren, staat het openen van de terrassen bovenaan. 62 procent vindt dat het kabinet dat dinsdag had moeten aankondigen.

In de persconferentie kregen Nederlanders te horen dat de avondklok en de groepsbeperkingen verlengd worden. Scholieren, mbo-studenten, kappers en winkeliers mogen wel weer aan de slag. En jongeren kunnen weer in teams sporten.

Verzorgenden: ongerust over toenemende druk door versoepelingen

De druk op de zorg is al tijden hoog en de verwachting is dat die belasting alleen maar hoger zal worden. Dat zeggen beroepsverenigingen voor verzorgend personeel NU’91 en V&VN. Beide organisaties „houden hun hart vast” voor de aangekondigde versoepelingen in het coronabeleid.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sprak dinsdagmiddag al van een begin van de „derde golf” in coronabesmettingen. Op die waarschuwing volgde ’s avonds de aankondiging van het kabinet om de middelbare scholen weer deels te openen, bijna alle contactberoepen weer toe te staan en de leeftijdgrens voor het sporten in de buitenlucht op te schroeven naar 27 jaar.

„We zagen de komst van de derde golf al een tijdje aankomen door verschillende uitbraken van het virus in zorginstellingen”, zegt NU’91. „We zijn al langer bezig met voorbereidingen op een ‘code zwart-scenario’, het bereiken van de maximale zorgcapaciteit op de ic-afdelingen”, vertelt V&VN. Beide beroepsorganisaties snappen dat er vanuit de samenleving behoefte is aan versoepelingen en hopen vurig dat iedereen voorzichtig omgaat met de pas verkregen extra vrijheden. „Anders leveren we die snel weer in.”

Ook Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, houdt rekening met code zwart. De organisatie zegt in die situatie de medische zorg voor alle opgenomen patiënten in verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen terug te brengen tot de minimale noodzakelijke basiszorg. Het gaat dan vooral om patiënten met Covid-19 in alle fases, maar ook patiënten zonder de besmetting.

Het ziekteverzuim onder zorgpersoneel gaat volgens NU’91, V&VN en Verenso de verkeerde kant op. Niet alleen omdat verzorgend personeel nog steeds besmet raakt met het coronavirus, maar ook uitgeput is. „Het verzuim groeit”, ziet V&VN. „Verzorgers presteren al tijden op de toppen van hun kunnen en lopen op het tandvlees”, aldus NU’91.

Een jaar coronavirus in cijfers

Nederland leeft nu bijna een jaar met het coronavirus. Toenmalig zorgminister Bruno Bruins maakte de eerste officieel vastgestelde besmetting zaterdag een jaar geleden live op televisie bekend. Hij zou niet veel later oververmoeid opstappen. Wat bleven waren de vele cijfers, die ondanks de voorbehouden enig houvast boden. Wat vertellen die over het eerste jaar van deze historische gezondheidscrisis?

ANP-408609705.jpg
Bruins. beeld ANP

De teller van het aantal positieve coronatests bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) staat inmiddels op 1.069.000. De cijfers van het RIVM zijn verre van compleet. Zeker aan het begin van de uitbraak werden lang niet alle dragers van het virus ook getest. Maar door de snelheid - met dagelijkse en wekelijkse updates - stonden ze vaak aan de basis van coronabeleid. Het getrainde oog kan erin herkennen in welke richting het virus zich beweegt.

Sanquin heeft meer zicht op het totaalcijfer. De bloedbank brengt maandelijks naar buiten hoeveel donoren antistoffen hebben tegen het coronavirus. Dat geeft een idee van hoeveel mensen daadwerkelijk besmet zijn geraakt. Volgens de laatste stand van vorige week gaat het om 15 procent van de donoren. Dat komt neer op 2,6 miljoen mensen, als wordt aangenomen dat een net zo groot deel van de hele bevolking het virus heeft gehad.

De ziekenhuisopnames geven een indicatie van hoeveel Nederlanders kampten met ernstige symptomen. Een deel van hen overleed aan het virus of hield lang na ontslag last van klachten. Tot nu toe zijn zo’n 41.000 mensen opgenomen (geweest) op een verpleegafdeling van een ziekenhuis en nog eens ruim 8600 mensen op de ic. Dat blijkt uit gegevens van de Stichting Nationale Intensive Care Evaluatie (NICE).

Het coronavirus raakte patiënten met andere ziekten ook vaak indirect. Vorig jaar zijn zeker 100.000 noodzakelijke, maar niet-spoedeisende operaties uitgesteld. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Verenigingen voor Anesthesiologie en Heelkunde. Het gaat onder meer om knie-, heup- en galblaasoperaties en ingrepen op het gebied van keel-, neus- en oorheelkunde.

De vraag hoeveel mensen zijn gestorven aan het coronavirus, is moeilijker te beantwoorden. Het RIVM komt op ruim 15.000 sterfgevallen tot nu toe, maar dit cijfer is incompleet. GGD’en geven niet altijd door aan het instituut dat iemand is overleden aan Covid-19, onder meer omdat dit niet verplicht is. Bovendien is niet iedereen die op het virus is getest, er ook aan overleden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weet op basis van doodsoorzaakverklaringen van artsen dat van maart tot en met oktober bijna 13.000 mensen zeker of vermoedelijk aan het virus zijn overleden, circa 75 procent meer dan bij het RIVM bekend is over die periode. Het virus maakte opvallend veel slachtoffers onder ouderen, langdurige zorgontvangers en mannen.

Advertentie

Minder coronapatiënten in de ziekenhuizen

In de ziekenhuizen liggen op dit moment 1883 coronapatiënten, 34 minder dan dinsdag. Van deze zieken liggen er 533 op de intensive care, vijf minder dan een dag geleden, en 1350 op andere afdelingen, 29 minder. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

webgraphic24.jpg

Er zijn woensdag 171 nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen bijgekomen, 59 minder dan de dag ervoor. Van de nieuwkomers zijn er twintig opgenomen op de intensive care en dat is elf minder dan er dinsdag bijkwamen. Op de ic-afdelingen zijn nu in totaal 1041 bedden bezet, waarvan 533 door Covid-patiënten.

„Ten opzichte van een week geleden zijn de Covid-ziekenhuisbezetting en het aantal nieuwe opnames relatief stabiel. Vorige week steeg het gemiddeld aantal dagelijkse opnames licht. Het is te vroeg om deze ontwikkeling te duiden als een trendbreuk ten opzichte van eerdere weken of als het gevolg van het verder opkomen van de Britse variant”, licht het LCPS toe.

RIVM meldt sterke daling coronabesmettingen in verpleeghuizen

Het aantal besmettingen bij bewoners van verpleeghuizen neemt af, meldt het RIVM. „Het doorzetten van de sterke daling bij bewoners van verpleeghuizen wijst op een gunstig effect van vaccinatie tegen het coronavirus.”

Bewoners van verpleeghuizen worden sinds medio vorige maand gevaccineerd. Inmiddels is er een begin gemaakt met het toedienen van de tweede prikken.

Er konden nog wel mensen niet meedoen aan de eerste prikronde, bijvoorbeeld door ziekte, maar die komen vanaf eind maart alsnog aan de beurt.

Het aantal besmettingen bij thuiswonende zestigplussers neemt sinds vorige week wel toe, zag het RIVM, behalve bij de groep van 85 tot en met 89 jaar. In de vierde week van het jaar is begonnen met het inenten van thuiswonende 85-plussers.

RIVM meldt 4420 nieuwe coronabesmettingen, in lijn met gemiddelde

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4420 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd tussen dinsdag- en woensdagochtend. Dat is in lijn met het weekgemiddelde. In de afgelopen zeven dagen noteerde het instituut gemiddeld 4426 positieve coronatesten per dag.

Dinsdag werden volgens gecorrigeerde cijfers 3834 gevallen gemeld, maandag 4201.

Uit de weekcijfers die het instituut dinsdag naar buiten bracht, bleek dat de daling van de laatste tijd nu echt ten einde is. Het aantal positieve testresultaten nam vorige week toe met 19 procent. Het RIVM spreekt dan ook van een „derde golf” in de coronapandemie.

Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 63. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Dinsdag werden 94 overlijdens geregistreerd.

Zoals meestal telde Amsterdam van alle gemeenten het hoogste aantal positieve coronatesten: 201. Daarna volgt Den Haag met 100 nieuwe gevallen. In Rotterdam kwamen 91 besmettingen aan het licht, in Tilburg 81 en in Helmond 64. Op regionaal niveau spant Utrecht de kroon met 344 positieve testresultaten, daarna volgen Midden- en West-Brabant met 323 gevallen en Hollands-Midden met 259 besmettingen.

Marktkooplieden slepen Staat voor de rechter om coronaregels

Marktkooplieden spannen een rechtszaak aan tegen de Staat, omdat verkopers van non-foodartikelen hun waren niet op de markt mogen verkopen als maatregel tegen coronabesmettingen. Via de rechter eisen ze daarom dat de overheid deze beslissing beter uitlegt, kondigt branchevereniging Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH) aan. Volgens de belangenorganisatie helpt het onderscheid tussen verkopers van voedsel en andere producten op veel markten helemaal niet om de virusuitbraak in te dammen.

‘Meer scholen gaan brugklasperiode verlengen’

Verschillende middelbare scholen gaan de brugklasperiode met ingang van volgend schooljaar verlengen, zo signaleert de VO-raad. Dat komt onder meer voort uit de coronacrisis en de vrijgekomen miljarden om leerachterstanden weg te werken. Volgens de raad zijn onderwijsinstellingen vrij om te bepalen hoe zij de brugklasperiode inrichten. „Daarvoor hebben zij geen toestemming van hogerop nodig.”

De belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs zegt dat kinderen op de basisschool „een ingewikkeld jaar achter de rug hebben”. Het risico op een te laag advies voor vervolgonderwijs is daarom groot. „Aanstaande eerstejaars krijgen door de verlenging een beter vervolgadvies en bovendien de kans om langer te laten zien wat ze kunnen”, aldus een woordvoerder.

Het Fioretti College en het Zwijsen College, beide bestuurd door VO Veghel, verlengen de brugklasperiode vanaf het schooljaar 2021-2022. „We proberen daarmee de nieuwe lichting brugklassers zo kansrijk mogelijk te plaatsen”, zegt directrice Anita O’Connor. „Zij hebben een fase van krakkemikkig onderwijs beleefd en kunnen wat ons betreft langer gebruiken om achterstanden weg te werken.” Ook het Tabor College Oscar Romero uit Hoorn stapt over op een brugklasperiode van minimaal twee jaar. „We spelen hiermee in op de periode waarin leerlingen minder onderwijstijd hebben gehad dan gebruikelijk”, zegt de school daarover.

Amerikaanse toezichthouder noemt vaccin Janssen ‘veilig en effectief’

De Amerikaanse toezichthouder FDA noemt het coronavaccin van de Leidse farmaceut Janssen „veilig en effectief”. In een rapport van de FDA staat dat het middel ongeveer 72 procent effectief is.

Uit een analyse door de FDA van de gegevens van Janssen, blijkt dat er geen gezondheidszorgen zijn bij gebruik van het middel en dat het in aanmerking komt voor een noodgoedkeuring in de Verenigde Staten. Vrijdag brengt de FDA een advies uit over het toelaten van het middel.

Als het middel wordt goedgekeurd, dan kan Janssen direct 4 miljoen doses leveren aan de VS. Het vaccin is waarschijnlijk wel minder effectief tegen de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse mutaties van het virus.

Middelbare scholen tobben nog over scenario’s voor heropening

Veel middelbare scholen hebben nog geen besluit genomen over hoe zij vanaf volgende week weer deels open gaan. Vooral het garanderen van 1,5 meter onderlinge afstand veroorzaakt hoofdbrekens. Zo tobben schoolbesturen over het huren van externe ruimtes en over de invulling van het lessenrooster nu ze minimaal een dag per week fysiek onderwijs mogen gaan geven.

Dat verbaast de VO-raad niet. „Het grootste dilemma is hoe om te gaan met de onderlinge afstand en hoeveel leerlingen er terecht kunnen”, zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs. „Daar moeten scholen nog wel even op kauwen.”

Met het huren van zalen van sportverenigingen en culturele instellingen mogen scholen meer ruimte creëren voor onderwijs; gemeenten kunnen mogelijkheden bieden. Het Titus Brandsmalyceum uit Oss kreeg de zalen van een theater en cultuurpodium aangeboden. De schoolleiding neemt het voorstel serieus in overweging, maar is nog in overleg over de manier waarop het de extra ruimte eventueel gaat gebruiken.

„Hanteren we een roulatiesysteem, zetten we daar permanent bepaalde klassen in of juist de hele afdeling wiskunde?”, uit Ine Smits-Verbakel van het lyceum de overwegingen. De zalen van het theater en podium liggen op loopafstand van de school. „De vraag is: laten we leerlingen of docenten pendelen tussen school en theater?”

Scholen kunnen er ook voor kiezen om leerlingen in koppels te laten optrekken. Die hoeven dan geen afstand te houden, zodat er meer scholieren in een klas terecht kunnen. Niet alle onderwijsinstellingen zijn enthousiast over die maatregel. „Onze docenten zitten niet te wachten op extra volle klassen”, zegt directrice Anita O’Connor van VO Veghel. Haar bestuur is verantwoordelijk voor twee scholen in de Brabantse plaats. „Koppels kun je alleen maken bij een klassenformatie die hetzelfde blijft. In de bovenbouw heeft iedereen heel wisselende roosters.”

Sowieso is het maken van lesroosters een grote uitdaging, geven schoolbesturen aan. Examenleerlingen en leerlingen in een kwetsbare positie konden de afgelopen maanden al fysiek terecht op school. Daar komen nu dus nog meer leerlingen bovenop. „Het is een enorm geregel”, zegt directeur Peter-Paul Lenssen van het Bernardinuscollege uit Heerlen. „We krijgen het op dit moment rond zonder het inhuren van externe ruimte. Maar het kost veel energie en flexibiliteit van alle medewerkers op school.”

Scholen in de regio’s noord- en midden-Nederland hebben tot en met 28 februari voorjaarsvakantie en waren daardoor niet bereikbaar.

‘Tienduizenden boekingen voor knipbeurten en pedicures’

De afgelopen dagen zijn er tienduizenden reserveringen gemaakt voor vooral knipbeurten, meldt reserveringsplatform Treatwell. Ook pedicures en wenkbrauwbehandelingen zijn populair sinds dinsdag duidelijk werd dat ook andere contactberoepen de deuren weer mogen openen.

Treatwell merkte afgelopen maandag een eerste piek in het aantal reserveringen, nadat er zondag berichten kwamen dat de kappers op 2 maart de deuren mogen openen. Kort voor de persconferentie een dag later werd duidelijk dat ook andere contactberoepen open mogen en dat leidde tot een tweede piek. Tijdens de persconferentie, toen de versoepelingen definitief werden, merkte Treatwell dat het aantal boekingen opnieuw omhoog schoot.

Volgens Treatwell ging het om „tienduizenden behandelingen” die de afgelopen dagen werden geboekt en ligt dat ruim een derde hoger dan na afloop van de eerste lockdown. Vooral mannen waren er snel bij om een afspraak voor een knipbeurt te maken. Bij vrouwen gaat het ook vaak om het verven van het haar. Meer dan de helft van de bij Treatwell aangesloten kappers zijn al volgeboekt in de week van de heropening.

Van de vroege boekingen moet er overigens een deel weer verplaatst. De kapsalons mochten namelijk niet op 2 maart open, zoals eerst werd gedacht, maar pas op 3 maart.

Kappersketen Hizi Hair herkent het door Treatwell geschetste beeld. De keten met 66 salons door heel Nederland heeft zijn reserveringsmogelijkheid op de site ook tijdens de lockdown aan laten staan. Toch ging het de afgelopen dagen ineens hard en vanaf zondagmiddag werden er ruim 23.000 afspraken gemaakt. Tijdens de persconferentie dinsdagavond konden de servers van het bedrijf de drukte zelfs even niet aan.

Hongarije begint inenten met Chinese vaccin Sinopharm

Hongarije is woensdag begonnen met het inenten van mensen tegen het coronavirus met het Chinese vaccin van Sinopharm. Het is het enige land binnen de Europese Unie dat het middel gebruikt, aangezien het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dit vaccin nog niet heeft goedgekeurd. De Hongaarse toezichthouder heeft het middel wel goedgekeurd.

ANP-428439999.jpg
beeld AFP, Ernesto BENAVIDES

De komende dagen moeten 275.000 mensen worden ingeënt met het middel. Hongarije zegt daarmee een belangrijke stap te zetten in het beschermen van de bevolking.

Hongarije krijgt vanuit de EU vaccins geleverd, maar zet zelf ook nog in op het middel van Sinopharm en het Russische Spoetnik-V.

De Hongaarse premier Viktor Orbán zei woensdag dat mensen zich moeten laten inenten, omdat er anders geen versoepelingen kunnen worden doorgevoerd. De situatie is volgens de premier nog niet goed genoeg om maatregelen af te zwakken.

Duitsland bevestigt levering 16 miljoen doses vaccin AstraZeneca

Het Duitse ministerie van Gezondheid zegt dat het in het tweede kwartaal 16 miljoen doses van het coronavaccin van AstraZeneca ontvangt. Dat is volgens interne Duitse overheidsdocumenten, die zijn ingezien door persbureau Reuters, niet eens de helft van de toegezegde 33,8 miljoen doses.

Reuters meldde dinsdag dat AstraZeneca minder zou leveren aan de Europese Unie in het tweede kwartaal, maar de farmaceut ontkende dat en zegt dat de afgesproken 180 miljoen doses worden geleverd. De productie in de EU loopt achter, maar in andere delen van de wereld wordt meer geproduceerd, en dat wordt dan naar de EU vervoerd, zegt de farmaceut.

Duitsland krijgt in totaal 56,3 miljoen doses vaccin van AstraZeneca, dat is 18 procent van het totaal dat naar de EU gaat. Volgens het Duitse ministerie van Gezondheid is het logisch dat de levering wat achterloopt, aangezien het middel later werd goedgekeurd in de EU dan in eerste instantie werd gedacht.

Topmensen uit bedrijfsleven VS steunen coronapakket Biden

Een groep van meer dan 150 topbestuurders uit het Amerikaanse bedrijfsleven heeft in een brief steun uitgesproken voor het coronasteunpakket van 1,9 biljoen dollar van president Joe Biden. Dat meldde nieuwszender CNN die inzage heeft in de brief.

Het gaat om topmensen van bedrijven als zakenbank Goldman Sachs, investeringsmaatschappij Blackstone, technologieconcerns Google, Intel en IBM en luchtvaartmaatschappijen American Airlines en United Airlines. Ook bestuurders uit andere sectoren zoals vastgoed en de verzekeringsbranche hebben hun handtekening onder de brief gezet.

De brief wordt woensdag aan politieke leiders van de Democraten en de Republikeinen in het Congres overhandigd. „Eerdere federale steunmaatregelen waren essentieel, maar meer moet worden gedaan om de economie op koers te zetten voor sterk en duurzaam herstel. Het Congres moet snel handelen om goedkeuring te geven aan het steunpakket van Biden”, luidt de tekst in de brief.

OMT bespreekt mogelijkheden voor meer bezoek in verpleeghuizen

Het Outbreak Management Team (OMT) gaat zich beraden op mogelijke versoepelingen van de coronamaatregelen in verpleeghuizen. Een steeds groter deel van de bewoners is gevaccineerd. Daarom willen de deskundigen die het kabinet adviseren de mogelijkheden gaan bespreken, „met name wat betreft de bezoekregeling”, zo heeft voorzitter Jaap van Dissel laten weten aan het ministerie van Volksgezondheid.

Verpleeghuisbewoners worden met voorrang gevaccineerd. Het aantal coronabesmettingen in verpleeghuizen is daardoor flink afgenomen. Volgens cijfers van het RIVM werden op de piek half december 467 besmettingen op één dag gemeld. Afgelopen dinsdag waren het er nog maar 45. Het aantal locaties waar in de vier voorafgaande weken coronagevallen zijn geconstateerd, is volgens de meest recente cijfers met bijna de helft gedaald sinds begin januari, van 858 tot 459 nu.

ANP-423452478.jpg
beeld ANP VINCENT JANNINK

Het huidige advies is om niet meer dan één bezoeker per dag te ontvangen en twee a drie vaste bezoekers per bewoner aan te wijzen.

Volgens een schatting van het RIVM zijn in de langdurige zorg inmiddels ruim 200.000 prikken toegediend. Voor een zo hoog mogelijke bescherming zijn per persoon twee prikken nodig.
De verpleeghuizen komen aan bod tijdens de eerstvolgende vergadering. Het OMT komt standaard bijeen op vrijdag.

In het algemeen waarschuwt het OMT dat het afbouwen van maatregelen „maar zeer beperkt mogelijk is zolang er onvoldoende immuniteit is opgebouwd door vaccinatie of doorgemaakte infectie”. Door de avondklok en het advies om niet meer dan één persoon per dag thuis te ontvangen te handhaven ontstaat wel „enige ruimte”, ook al is het aantal coronabesmettingen weer aan het stijgen.

Het OMT merkt op dat versoepelingen „het liefst” worden doorgevoerd aan de hand van een „gedegen inschatting van het effect daarvan op het reproductiegetal en de prognoses”. Zo’n inschatting konden de deskundigen echter niet maken over de versoepelingen die het kabinet heeft aangekondigd.

In het laatste advies staat wel een algemene waarschuwing: „Op basis van modellering is wel duidelijk dat aanpassingen in meer dan een sector tegelijk de zorg te veel onder druk zal zetten en maatregelen weer moeten kunnen worden beëindigd als de toename van besmettingen uit de hand dreigt te lopen.”

Premier Mark Rutte benoemde de risico’s van versoepelingen dinsdagavond in zijn persconferentie. „We doen hiermee iets heel spannends”, zei hij.

Bij mooi weer in weekend extra druktemaatregelen Vondelpark

Bij mooi weer in weekends, schoolvakanties en op feestdagen kunnen in het Vondelpark in Amsterdam maatregelen gaan gelden om drukte en daarmee verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Als het aantal bezoekers in het park aanzwelt, gaan eerst de zijingangen dicht tussen 10.00 en 20.00 uur. Blijft het druk of wordt het nog drukker, dan mogen fietsers het park niet meer in en kan de toegang worden gedoseerd of kunnen alle ingangen tijdelijk dicht. Er kan ook extra worden gehandhaafd op naleving van de coronamaatregelen, zoals afstand houden. Verder wijst het stadsdeel horecaondernemers in het park nog eens op de regels omtrent corona.

Afgelopen zondagavond moest de politie optreden bij een spontaan feest in het Vondelpark. Daar hadden zich honderden mensen verzameld van wie een deel eerder op de dag op het Museumplein had gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

VVD en CDA willen dat er meer gebeurt voor de horeca

VVD en CDA willen dat het kabinet meer gaat doen voor de horeca. Ze willen dat er gekeken wordt of terrassen „behoedzaam” geopend kunnen worden. Verder moet onderzocht worden of er extra steun nodig is voor deze sector.

Het kabinet kondigde dinsdagavond versoepelingen aan voor onder meer winkeliers, contactberoepen en het onderwijs. De horeca blijft echter nog dicht. Volgens zowel VVD als CDA is het goed dat het kabinet nu besloten heeft de terrassen niet open te doen. Maar met mooier weer op komst moet wel overwogen worden om richting 8 maart, wanneer er een nieuwe persconferentie over het coronavirus is, de terrassen te openen, zei Pieter Heerma (CDA).

VVD’er Klaas Dijkhoff vindt ook dat moet worden gekeken naar het steunpakket voor de horecaondernemers. Ook D66’er Rob Jetten wil weten wanneer de terrassen weer open kunnen, zei hij tijdens een debat in de Tweede Kamer over de laatste ontwikkelingen rond het coronavirus.

De regeringspartijen vinden het goed dat het kabinet mensen wat meer ruimte geeft. „De rek is er uit”, aldus Jetten. Maar er is bij deze partijen met het oog op de nog steeds hoge besmettingscijfers ook begrip voor de voorzichtige aanpak.

Geert Wilders van de PVV vindt de aangekondigde versoepelingen van het demissionaire kabinet juist te mager. Hij noemt het „gerommel in de marge”. Hij zegt dat het openen van de terrassen veilig kan, omdat de horeca daar protocollen voor heeft opgesteld.

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft de CoronaMelder

Ruim een kwart van de bevolking, namelijk dik 26 procent, heeft inmiddels de CoronaMelder-app gedownload. Het gaat om precies te zijn om 4.581.756 mensen. Dat schrijft gezondheidsminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

ANP-423788474.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

Op 22 februari hadden 115.613 mensen, samen met de GGD, een besmetting gemeld en zo anderen gewaarschuwd dat zij mogelijk ook besmet zouden kunnen zijn.

„Sinds Nederland vanaf 15 december in een lockdown zit, is het aantal waarschuwingen via de CoronaMelder afgenomen. Het evaluatieteam geeft aan dat dit mogelijkerwijs kan worden verklaard doordat er minder sociaal verkeer is”, schrijft de bewindsman. „De verwachting is dat zodra het sociale verkeer weer toeneemt en de verspreiding van het virus nog mogelijk is, het aantal notificaties zal stijgen.”

Aantal restaurants Schiermonnikoog opent 16 maart de deuren

Een groep hotels op Schiermonnikoog opent 16 maart de eetgelegenheden, ook al zou dat in strijd zijn met de coronamaatregelen op dat moment. De hotels verzetten zich hiermee tegen het „totale gebrek aan perspectief dat de overheid geeft aan de horeca”. De datum is symbolisch gekozen, omdat het dan een jaar geleden is dat Nederland voor het eerst op slot ging.

De eigenaren van Hotel Graaf Bernstorff en Hotel Café Restaurant Duinzicht zijn de initiatiefnemers van het plan om de restaurants en terrassen te openen, met inachtneming van de 1,5 metermaatregel en het maximum van 30 mensen in binnenruimtes. „De onvrede en frustratie bouwt zich op”, zegt Remko de Bruijne van Hotel Graaf Bernstorff. „We hebben ons heel lang aan de maatregelen gehouden, maar de balans van de maatregelen is inmiddels zoek en de overheid geeft nul perspectief. We willen een punt maken en hopen dat dit kleine veenbrandje op Schiermonnikoog uitbreidt naar het vasteland, en dat andere horecazaken volgen.”

Gilles Harthoorn van Hotel Café Restaurant Duinzicht voegt toe: „Het is niet meer vol te houden, er moet iets gebeuren, de spaarpot is leeg. Daarbij mis ik begrip voor de horeca, zowel vanuit Den Haag als de gemeente hier op het eiland. Het contact met de burgemeester is behoorlijk verslechterd, er is geen overleg over mogelijkheden.”

De hoteleigenaren zullen de coronamaatregelen opvolgen zoals die vorig jaar golden tussen de lockdowns in, dus 1,5 meter afstand houden en maximaal 30 mensen binnen. „De horeca heeft weinig invloed op het aantal besmettingen, blijkt uit onderzoek”, vertelt De Bruijne. „Daarom kunnen we veilig open en ik roep andere ondernemers op om hetzelfde te doen.”

Alle examens rijbewijs die vanaf mei verlopen langer geldig

Alle theorie- en praktijkexamens voor het rijbewijs die vanaf mei tot het eind van het jaar verlopen, worden automatisch met zeven maanden verlengd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil zo voorkomen dat ze steeds een nieuwe coulanceregeling moet optuigen.

Door de tijdelijke examenstop als gevolg van de lockdown heeft het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een enorme achterstand opgelopen. Door de aangekondigde versoepeling van het kabinet kan het CBR vanaf maart wel weer beginnen met het inhalen van de meer dan 600.000 uitgestelde theorie- en praktijkexamens.

De nieuwe coulanceregeling moet mensen meer duidelijkheid en perspectief geven, aldus de bewindsvrouw in een brief aan de Kamer. De regeling geldt ook voor beroepsrijders die de examens hebben gedaan voor de zogenoemde verplichte code 95. Ook behaalde (deel)examens voor de opleiding binnenvaart blijven zeven maanden langer geldig.

Rumoer over Belgisch coalitiekopstuk dat coronaregels afvalt

Een kopstuk van de Belgische regeringscoalitie trotseert openlijk de coronaregels. De bekentenis van Jean-Marc Nollet, één van de leiders van de Waalse groenen, valt slecht bij collega’s.

Belgen mogen sinds november maar met één persoon buiten hun gezin nauw contact hebben, de zogeheten knuffelcontacten. Dat houdt Nollet al enkele weken niet vol, zegt hij. De gedeeld voorman van Ecolo, vergelijkbaar met GroenLinks, vindt dat ook niet langer nodig. Als hij wordt betrapt betaalt hij de boete, zegt hij.

ANP-374059682.jpg
Jean-Marc Nollet. beeld AFP, BRUNO FAHY

Dat wekt ergernis en woede. „Mijn broek zakt hiervan af”, reageert voorman Paul Magnette van de Waalse sociaaldemocraten, een coalitiegenoot. Nollet moet de regels maar veranderen als hij het daarmee niet eens is, zeggen oppositiepolitici, maar hij kan niet van twee walletjes eten. De Ecolo-leider verwijt critici op zijn beurt schijnheiligheid.

De Belgische regeringen overleggen vrijdag over verlichting van de coronamaatregelen. De druk om dat te doen groeit zienderogen, maar gevaarlijke mutanten loeren nog altijd en laten voorlopig nog maar weinig versoepeling toe, waarschuwt het kabinet.

Kabinet verhoogt maximumvergoeding vaste lasten

Het kabinet verhoogt de maximumbedragen van de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), een regeling die door de coronacrisis in het leven is geroepen. Hiervoor wordt 375 miljoen euro opzijgezet. Bedrijven met minder dan 250 werknemers kunnen nu maximaal 550.000 euro aan vaste lasten vergoed krijgen, in plaats van 330.000. Het maximumbedrag voor grote bedrijven gaat van 400.000 euro naar 600.00 euro per kwartaal. Het gaat om de eerste twee kwartalen van het jaar.

Ook de voorraadvergoeding voor winkeliers die hun deuren moeten sluiten, gaat omhoog, van 200.000 euro in het eerste kwartaal naar 300.000 euro. Deze regeling valt ook onder de TVL.
Vooral over de vergoeding voor grote winkelketens ontstond onrust. Die was volgens de ondernemingen lang niet toereikend. Nu komen grote winkeliers in aanmerking voor maximaal 900.000 euro in het eerste kwartaal, als ze de twee steunmaatregelen combineren. Een team van het ministerie van Economische Zaken gaat met deze bedrijven om tafel om te kijken met welke problemen ze verder kampen.

Het ministerie zegt dat vooral middelgrote bedrijven, „zoals grote horecaondernemingen en winkelketens tot circa vijftig filialen” profiteren van de verruimde TVL.

Het verruimen van de regelingen is niet in strijd met de Europese staatssteunregels. Die zijn in tijden van de coronacrisis versoepeld, omdat vrijwel elk land de knip trekt om ondernemers overeind te houden. Een deel van die extra ruimte wordt gebruikt, maar het kabinet wil nog niet de grenzen opzoeken, omdat ook in de tweede helft van 2021 extra steun waarschijnlijk nodig is.

Toch moet de Europese Commissie zich nog eens buigen over de verruimde TVL. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de regeling uitvoert, zal het aanvullende bedrag via een extra voorschot uitbetalen, zodra Brussel de uitbreiding heeft goedgekeurd.

Van Dissel: Lockdown voorkwam zo’n 41.000 ziekenhuisopnames

De lockdown heeft sinds half december ongeveer 41.000 ziekenhuisopnames voorkomen, vertelde Jaap van Dissel van het RIVM woensdag in een presentatie aan Tweede Kamerleden. Dat is inclusief de effecten van de avondklok en het advies om thuis nog hooguit één persoon per dag te ontvangen. Die maatregelen gingen een maand geleden in.

428583220.jpg
Jaap van Dissel. beeld ANP, BART MAAT

Volgens de directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zijn op de intensive cares circa 6300 opnames voorkomen door alle beperkingen. In de periode waar Van Dissel het over heeft, werden ruim 2500 ic-opnames gemeld. Dat hadden er dus meer dan drie keer zoveel kunnen zijn.

In totaal werden sinds half december iets minder dan 15.000 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis opgenomen. Zonder de lockdown waren dat er volgens de berekeningen van het RIVM dus veel meer zijn geweest. Het instituut houdt ten aanzien van de vermeden opnames een marge aan. De werkelijke aantallen kunnen 5 procent hoger of lager liggen.

RIVM moet 840.000 extra gewone griepvaccins inslaan

Het RIVM moet voor komende winter 840.000 extra gewone griepvaccins inslaan, dus bovenop wat er al normaal wordt ingekocht. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer van gezondheidsminister Hugo de Jonge.

Vorig jaar was de belangstelling voor de gewone jaarlijkse griepprik als gevolg van de coronacrisis plotseling zo groot, dat aan gezonde jongere leden van de doelgroep, 60-plussers, moest worden gevraagd om nog even geen griepprik te halen en 70-plussers en kwetsbaren voor te laten gaan.

In totaal krijgen 6 miljoen mensen jaarlijks een uitnodiging om de prik te halen. De afgelopen jaren ging ongeveer de helft daar op in, maar nu was de vraag enorm gestegen omdat mensen bang waren om én corona én de gewone griep te krijgen. Er was met extra inkoop al op meer toeloop gerekend, maar toch bleek het niet genoeg.

„Als iemand flink ziek wordt van griep en vervolgens Covid-19 krijgt, dan kan dit een zware aanslag op het lichaam zijn. De griepvaccinatie helpt dus om de doelgroep van het Nationaal Programma Grieppreventie (NPG) zo gezond mogelijk te houden”, aldus De Jonge. Met de 840.000 extra vaccins bovenop de maximale contractuele hoeveelheid, kan een opkomst van ongeveer 75 procent van de doelgroep van het NPG worden verwerkt. Dit percentage is overeenkomstig de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Plunderaar Jumbo Eindhoven krijgt acht maanden cel

De politierechter in Den Bosch heeft een 35-jarige man uit Weert veroordeeld tot acht maanden cel, wegens geweld tegen de politie en het plunderen van de Jumbo tijdens de avondklokrellen in Eindhoven op 24 januari. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

De rechter in Den Bosch behandelt woensdag vijf strafzaken die uit de hevige rellen in Eindhoven zijn voortgekomen. De verdachte uit Weert, Ruengelo A., bleef weg uit de rechtszaal en liet zijn advocaat het woord namens hem doen. De man heeft na zijn arrestatie geen enkele verklaring willen afleggen. De rechter bepaalde dat de man, die momenteel op vrije voeten is, weer moet worden vastgezet, onder meer wegens gevaar voor herhaling.

A. gooide volgens de rechter stenen naar de politie en heeft daarbij een politiebus geraakt. In het strafdossier zit een foto waarop hij - op het moment dat de rellen nog moesten uitbarsten - in gevechtshouding klaarstaat om de confrontatie met de politie aan te gaan.

Op de bewuste dag verzamelde zich rond het middaguur een menigte op het 18 Septemberplein, uit protest tegen de avondklok. Rond 14.00 uur escaleerde de situatie. De Mobiele Eenheid voerde charges uit en dreef de menigte relschoppers, geschat op enkele honderden, richting het Centraal Station van Eindhoven. Daar richtten de relschoppers een ravage aan, met forse schade tot gevolg. De ruiten van het station werden ingegooid, een auto van ProRail werd in brand gestoken en de Jumbo in het stationsgebouw werd geplunderd.

De rol van A. bij de plundering staat ook op een foto: hij heeft een kassalade onder zijn arm en een blikje Red Bull in zijn hand. Volgens zijn advocaat is het niet zo dat de man een kassalade heeft meegenomen. De man moet de Jumbo een schadevergoeding van 9950 euro betalen.

Vaccinatiecapaciteit moet naar 2,5 miljoen prikken per week

De vaccinatiecapaciteit in Nederland moet de komende tijd zodanig worden uitgebreid, dat 2,5 miljoen prikken per week toegediend kunnen worden. Jaap van Delden, die bij het RIVM de leiding heeft over het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus, noemde dat doel tijdens een presentatie voor Tweede Kamerleden.

Als meerdere farmaceuten over een tijdje tegelijkertijd grote partijen vaccins aanleveren, willen de diensten die betrokken zijn bij de vaccinaties die zo snel mogelijk kunnen wegprikken. De GGD’en zijn aan het onderzoeken of ze 1,5 miljoen vaccinaties per week kunnen verzorgen. Huisartsen en ziekenhuizen zijn bereid om bij te springen en zouden dan de rest voor hun rekening kunnen nemen.

428582334.jpg
Jaap van Delden. beeld ANP BART MAAT

De GGD’en maken momenteel „grote stappen in efficiëntie”, zei Van Delden. Volgens hem kan door een slimmere werkwijze het aantal prikken per uur worden verdubbeld, zonder inzet van extra personeel. Dat heeft onder meer te maken met de inrichting van vaccinatielocaties en de administratie.

Het grote knelpunt blijft wel de beschikbaarheid van vaccins. Zo is er grote onzekerheid over de leveringen door AstraZeneca. Ook farmaceut CureVac zal pas later vaccins kunnen leveren dan eerder werd gehoopt, naar het zich nu laat aanzien vanaf het derde kwartaal van dit jaar. De aantallen die Van Delden noemde, zijn daarom nog zeker niet in zicht.

Het RIVM rekent nu in het tweede kwartaal op 4 miljoen doses vaccin van AstraZeneca. Dat waren er oorspronkelijk 6,8 miljoen, maar het bedrijf heeft productietegenvallers in Europa. AstraZeneca wil de problemen overigens oplossen door vaccins uit de rest van de wereld naar Europa te halen. De vaccinproducent „beoogt” zich te houden aan de deal met de EU om 180 miljoen doses te leveren in april, mei en juni.

Van farmaceuten Pfizer en Moderna worden er later dit jaar juist meer doses verwacht. Van Pfizer kocht de Europese Unie er 200 miljoen extra. Nederland verwacht er in totaal 7,8 miljoen in het tweede kwartaal. Moderna levert 150 miljoen extra prikken aan de EU. Nederland krijgt er daarvan zo’n 5,8 miljoen, het leeuwendeel na de zomer.

Met de huidige stand van zaken verwacht het RIVM tot en met maart in totaal 4,3 miljoen doses, in het tweede kwartaal 16,8 miljoen doses en in het derde kwartaal nog eens 30 miljoen. Als die prognoses uitkomen, zijn het er dan ruim genoeg om de hele bevolking te vaccineren. Van de drie vaccins die tot nog toe zijn goedgekeurd zijn twee prikken nodig voor een goede bescherming.

Frankrijk op koers voor 15 miljoen gevaccineerden eind juni

Frankrijk ontvangt de komende periode genoeg coronavaccins om eind juni 15 miljoen mensen volledig te hebben ingeënt. Minister van Industrie Agnès Pannier-Runacher zegt in gesprek met televisiezender LCI dat er nog genoeg doses van de vaccins binnenkomen om aan de vraag te voldoen.

In Frankrijk wonen ongeveer 67 miljoen mensen. Het land is zwaar getroffen door het coronavirus, met zeker 3,6 miljoen besmettingen en een geregistreerd dodental van ruim 85.000.
Pannier-Runacher zegt ook dat het belangrijk is om, indien mogelijk, nog meer vaccins goed te keuren voor gebruik in Europa. „Zodra is vastgesteld dat een middel veilig en effectief is, moet het worden goedgekeurd. Het maakt niet uit of het dan Europees, Chinees of Russisch is.”

Voor het Russische vaccin Spoetnik-V is volgens de minister nog geen verzoek tot goedkeuring ingediend bij het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). „Het Russische vaccin is niet zo simpel te doorgronden, waardoor het waarschijnlijk niet geschikt is voor de Europese markt.”

Ruim een kwart van de Nederlanders heeft de CoronaMelder

Ruim een kwart van de bevolking, namelijk dik 26 procent, heeft inmiddels de CoronaMelder-app gedownload. Het gaat om precies te zijn om 4.581.756 mensen. Dat schrijft gezondheidsminister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

Op 22 februari hadden 115.613 mensen, samen met de GGD, een besmetting gemeld en zo anderen gewaarschuwd dat zij mogelijk ook besmet zouden kunnen zijn.

„Sinds Nederland vanaf 15 december in een lockdown zit, is het aantal waarschuwingen via de CoronaMelder afgenomen. Het evaluatieteam geeft aan dat dit mogelijkerwijs kan worden verklaard doordat er minder sociaal verkeer is”, schrijft de bewindsman. „De verwachting is dat zodra het sociale verkeer weer toeneemt en de verspreiding van het virus nog mogelijk is, het aantal notificaties zal stijgen.”

Duitse politie boos over achterstelling bij vaccinaties

De prioriteiten in de vaccinatiecampagnes in Duitsland zorgen voor ‘vaccinatiejaloezie’ onder beroepsgroepen. Zo worden volgens de politiebond in de deelstaat Noordrijn-Westfalen de leraren „voorgetrokken”. Bondsvoorzitter Michael Mertens zei boos tegen de Rheinische Post dat de politiemensen volgens de laatste schema’s weggezakt zijn op de lijst van eerst te vaccineren mensen en de leraren zijn plotseling bovenaan gezet.

ANP-426915352.jpg
beeld AFP, Ronny Hartmann

„Ik ben verbijsterd en boos dat de politiemensen op de lijst naar beneden tuimelen. Het gaat om mensen die buiten werken, die worden bespuugd en uitgejouwd sinds het begin van de pandemie en we geen politiebureau hebben gesloten, geen dienst of actie hebben afgezegd. En nu willen ze het voor leraren aangenaam maken terug te keren in de scholen, maar wat is dan het beleid voor de politie?”, klaagde Mertens.

In de aan Nederland grenzende deelstaat zijn voor bijna alle mensen ouder dan 80 jaar al afspraken voor vaccinaties gemaakt of ze zijn al ingeënt. Nu komen in de planning andere doelgroepen aan de beurt. Volgens Mertens is het in het onderwijs veel makkelijker afstand te houden of maskers te dragen dan tijdens het politiewerk.

Ghana ontvangt eerste levering gratis COVAX-vaccins

Ghana is het eerste land ter wereld dat een levering coronavaccins krijgt vanuit het COVAX-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het land krijgt 600.000 doses van het middel van farmaceut AstraZeneca.

In Ghana wonen ruim 30 miljoen mensen, met de 600.000 doses kunnen 300.000 mensen worden voorzien van de benodigde twee prikken voor de maximale bescherming tegen het virus. In het West-Afrikaanse land zijn 80.000 gevallen van het coronavirus vastgesteld en er zijn ruim 580 geregistreerde sterfgevallen aan Covid-19.

Het COVAX-programma van de WHO is bedoeld om landen te helpen die zelf moeite hebben om coronavaccins te kopen. Veel rijke landen en de Europese Unie kopen bijna alle vaccins die op de markt komen op. De WHO hoopt voor het einde van het jaar wereldwijd 2 miljard doses te hebben geleverd.

Bijna 6,5 miljoen kijkers voor coronapersconferentie

Bijna 6,5 miljoen mensen hebben dinsdagavond naar de coronapersconferentie gekeken, blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge vertelden dinsdag tijdens die persconferentie dat het kabinet een „klein beetje meer risico” gaat nemen.

De meeste kijkers, ruim 4,2 miljoen, keken traditiegetrouw via NPO 1 naar de persconferentie. Op RTL 4 keken bijna 1,5 miljoen mensen, via SBS6 ruim een half miljoen en nog eens 278.000 via RTL Z.

Rutte en De Jonge kondigden verscheidene versoepelingen aan, zoals heropening van de middelbare scholen. Ook mogen mensen met contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en rijscholen vanaf 3 maart weer werken. Rutte benadrukte daarbij dat mensen zich wel „extra goed” aan de basisregels moeten houden.

Het was dinsdag de 51e persconferentie over Covid-19, de gevolgen en de coronamaatregelen. Die van 14 december werd vooralsnog door de meeste Nederlanders bekeken. Op alle zenders samen zagen 8,6 miljoen Nederlanders de toespraak van Rutte vanuit het Torentje, waarin hij de tweede lockdown van de coronapandemie aankondigde.

Aantal nieuwe coronabesmettingen Duitsland meer dan verdubbeld

Het aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in het laatste etmaal, neemt in Duitsland na een paar dagen afname weer toe. Het Robert Koch Instituut (RKI, de Duitse tegenhanger van het RIVM meldt 8007 nieuwe gevallen, meer dan het dubbele van het aantal dat dinsdag werd gemeld.

AFP_9292EW.jpg
beeld AFP, Armando BABANI

Dinsdag meldde het RKI nog 3883 nieuwe besmettingen. Toen was er sprake van de derde dag daling op rij. In totaal is het coronavirus in Duitsland bij ruim 2,4 miljoen personen vastgesteld.
In de afgelopen 24 uur overleden er in de Bondsrepubliek nog eens 422 personen aan de gevolgen van Covid-19, bijna hetzelfde aantal als het dodental dat dinsdag werd gemeld. In totaal 68.740 personen in Duitsland zijn gestorven aan het coronavirus.

Rode Kruis: meer voedselnood in Nederland door coronacrisis

Meer Nederlanders vragen het Rode Kruis om voedselhulp omdat zij niet genoeg geld hebben om eten te kopen. De laatste weken gaat het steeds vaker om studenten, ondernemers en alleenstaande ouders, merkt de hulporganisatie. Het lukt deze groepen niet om rond te komen door de coronacrisis en daarom schaalt het Rode Kruis de voedselhulp in Nederland op.

Het Rode Kruis bood in mei 2020 voor het eerst voedselhulp aan in de vorm van boodschappenkaarten en voedselpakketten. Het ging toen om 2200 kaarten en pakketten per week. De hulporganisatie moet de voedselhulp de komende weken opschalen naar 6000 boodschappenkaarten per week. Met zo’n kaart, waarop een bepaald geldbedrag staat, kunnen mensen zelf naar de supermarkt om eten uit te kiezen.

„De mensen die hulp krijgen van het Rode Kruis zijn door de coronacrisis hun inkomen kwijtgeraakt en hebben soms schulden, waardoor zij nauwelijks voldoende voedsel kunnen kopen”, aldus de organisatie. In 2020 ging het nog vooral om ongedocumenteerden, dak- en thuislozen en arbeidsmigranten, nu komen daar andere groepen bij.

Zo kloppen steeds vaker studenten aan. „Zij kunnen door het wegvallen van hun bijbaan het hoofd nauwelijks boven water houden.” Maar onder de ontvangers zijn ook ondernemers, „die voorheen een goed salaris hadden als ondernemer of zzp’er, maar door hoge vaste lasten en weinig inkomsten in de problemen zitten”, aldus de hulporganisatie.

Als laatste noemt het Rode Kruis alleenstaande ouders, die ook steeds meer moeite hebben rond te komen. De mensen in deze groepen verdienen soms net te veel om voor de reguliere voedselhulp, zoals de voedselbank, in aanmerking te komen.

Het Rode Kruis opende eerder Giro 5125 om geld in te zamelen voor de stijgende voedselnood in de wereld. Het gaat dan om landen als Ethiopië, Zuid-Soedan en Jemen. Omdat ook hier hulp hard nodig is, gaat een deel van het geld naar voedselhulp in Nederland.

Relschoppers en plunderaars Eindhoven voor de rechter

Vier mannen die op 24 januari betrokken zouden zijn geweest bij de avondklokrellen in Eindhoven staan woensdag voor de politierechter in Den Bosch. De rellen concentreerden zich die dag onder meer op het Stationsplein, waarbij fikse schade werd aangericht aan station Eindhoven Centraal. De Jumbovestiging in het stationsgebouw werd geplunderd. Twee van de vier verdachten staan mede daarvoor terecht.

Personeel van de supermarkt moest zich verschansen toen de relschoppers de supermarkt bestormden. Een van de vier mannen die woensdag terechtstaan zou de kassalade hebben meegenomen. Het gaat om een 35-jarige man uit Weert, die eerder deze maand werd aangehouden in de woning van zijn vriendin in Eindhoven. Hij is door politiemensen herkend op camerabeelden.

Een van de andere drie -een 47-jarige man uit Nunspeet- zou onder meer een fiets onder een waterkanon van de politie hebben gegooid. Het waterkanon raakte daardoor beschadigd en kon enige tijd niet worden gebruikt. Daardoor kon de politie niet voorkomen dat relschoppers in het station vernielingen aanrichtten en de Jumbo plunderden. ProRail heeft de schade aan het station beraamd op enkele tonnen.

Kamer debatteert over corona, „logica zoek" voor linkse oppositie

De Tweede Kamer debatteert woensdag over de versoepelde coronamaatregelen die premier Mark Rutte dinsdag aankondigde en de regels die de komende tijd nog wel gelden, zoals de avondklok. Dat Rutte naast demissionair premier ook partijleider van de VVD is en er over drie weken verkiezingen zijn, zal de oppositie vermoedelijk aangrijpen tijdens het debat.

„Ik heb voor het eerst het idee dat ik niet heb zitten kijken naar een persconferentie van premier Rutte, maar van de lijsttrekker van de VVD”, tweet GroenLinks-leider Jesse Klaver dinsdagavond. Volgens hem is de „logica zoek: Je kan straks wel je nagels laten doen, maar een student mag niet studeren in de universiteitsbibliotheek”, schrijft hij. Klaver komt woensdag met een voorstel voor meer ruimte op het hbo en de universiteit.

Ook de andere linkse oppositiepartijen zijn weinig lovend over de aangekondigde versoepelingen. Volgens SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen komt het kabinet haar beloftes niet na, door de avondklok in stand te houden. Eerder zeiden Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dat deze maatregel als een van de eerste weer zouden verdwijnen. PvdA-leider Lilianne Ploumen vindt dat het perspectief voor jongeren ontbreekt. „De willekeur regeert en dat moet anders.”

PVV-leider Geert Wilders reageert op Twitter kort op Rutte, die met heel Nederland wilde afspreken dat iedereen zich goed aan de maatregelen houdt. „We spreken helemaal niks met je af Rutte behalve dat we genoeg van je hebben”, aldus Wilders.

Sigrid Kaag, partijleider voor D66, noemt de aangekondigde versoepelingen juist „essentieel”. Volgens haar drukken eenzaamheid bij ouderen en jongeren, financiële stress bij ondernemers en leerachterstanden zwaar op de samenleving. Ze zegt op Twitter niets over de avondklok. Eerder had D66 grote moeite met die maatregel.

AstraZeneca zegt toch beloofde aantal doses aan EU te leveren

AstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni het eerder beloofde aantal van 180 miljoen coronavaccindoses. Een woordvoerder van het bedrijf laat desgevraagd weten dat de productie in de Europese Unie weliswaar maar goed is voor de helft van dat aantal, maar dat de rest wordt aangevuld via het internationale toeleveringsnetwerk. Daarmee voldoet het bedrijf naar eigen zeggen aan wat contractueel is overeengekomen met de EU.

De woordvoerder reageert daarmee op een bericht van een ingewijde dat het Brits-Zweedse bedrijf maar de helft, nog geen 90 miljoen doses, zou kunnen leveren. „AstraZeneca bevestigt vandaag dat haar meest recente prognose voor het tweede kwartaal voor de levering van haar Covid-19-vaccin beoogt te presteren in overeenstemming met haar contract met de Europese Commissie.”

428524590.jpg
beeld EPA, Neil Hall

Het bedrijf heeft de EU gewaarschuwd dat de levering ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen, heeft een EU-bron eerder tegen persbureau Reuters gezegd. In het contract dat AstraZeneca met de Europese Commissie heeft gesloten, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert in april, mei en juni.

De vaccinmaker zou tegen eind september de hele achterstand willen inlopen, leest Reuters in een document van het Duitse ministerie van Volksgezondheid. De EU-bron heeft daarover zijn twijfels. Het bedrijf paste leveringscijfers al vaak aan en zou nog niet hebben uitgelegd waar het de extra benodigde doses vandaan haalt.

De woordvoerder van AstraZeneca zegt dat het bedrijf werkt aan „het verhogen van de productiviteit in zijn toeleveringsketen in de EU”. Verder blijft het gebruikmaken van zijn „wereldwijde capaciteit om in het tweede kwartaal 180 miljoen doses aan de EU te leveren”.

De productie van het vaccin, het derde in het Europese arsenaal, hapert al langer. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de EU het stellen met 40 miljoen doses, terwijl zij rekende op 80 miljoen en eigenlijk nog heel wat meer. Dat betekende een felle ruzie tussen AstraZeneca en de Europese Commissie, die het bedrijf er tussen de regels van beschuldigde andere klanten voor te trekken.

„Kabinet wil in hele land basisschoolleraren preventief testen"

Het kabinet wil de komende drie maanden bij wijze van een proef basisschoolleraren door het hele land laten testen op corona, ook als ze geen klachten hebben. Dat zeggen ingewijden.

De proef begint eerst bij een beperkt aantal scholen, maar wordt zo snel mogelijk uitgebreid naar landelijke schaal. Leraren nemen de sneltest bij zichzelf af of gaan naar een commerciële teststraat. Tijdens de pilot wordt gekeken welke van die methodes het beste werkt, of dat een combinatie het beste is.

Ook wordt gekeken hoe het experiment uitgebreid kan worden naar het middelbaar onderwijs. Hoeveel geld de proef gaat kosten, zou nog niet bekend zijn.

Basisscholen zijn sinds 8 februari weer open, zij het onder strenge voorwaarden. Als er een besmetting is in de klas, gaat iedereen tien dagen in quarantaine. Na de vijfde quarantainedag kan men zich laten testen en bij een negatieve test mag men weer naar buiten.

Er zijn meerdere pilots in het onderwijs gaande, waarmee het kabinet hoopt inzicht te krijgen hoe besmettingen snel worden opgespoord en scholen toch kunnen openblijven. Zo loopt er tot en met eind maart een onderzoek in het middelbaar onderwijs naar sneltesten na een besmetting.

In het hoger onderwijs wordt in acht regio’s onderzocht hoe hogescholen en universiteiten weer open kunnen door ook zonder klachten te testen. Die pilot loopt tot 1 mei. In de regio’s Rotterdam, Nijmegen en Den Bosch loopt bovendien een proef naar het zelf afnemen van een test door studenten, voordat ze de les ingaan. Zij krijgen hiervoor digitale begeleiding.

CBS: ondernemers nog altijd pessimistisch over export

Ondernemers in Nederland waren begin dit jaar voor het vierde kwartaal op rij overwegend negatief gestemd over de export. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de stemming al sinds het begin van de coronacrisis pessimistisch.

Het statistiekbureau peilt telkens aan het begin van elk kwartaal hoe bedrijven denken over de buitenlandse omzet, concurrentiepositie, orderpositie en verwachte orderontvangsten. In het tweede kwartaal van vorig jaar, toen corona zich ontwikkelde tot wereldwijde pandemie, bereikte het sentiment ten aanzien van de export een dieptepunt.

In de industrie zijn bedrijven inmiddels wel iets minder somber dan voorgaande kwartalen. Maar per saldo zijn er nog steeds iets meer industriële ondernemers pessimistisch gestemd over de export dan optimistisch. Onder ondernemers in de groothandel nam het pessimisme over de export in het eerste kwartaal van dit jaar juist iets toe ten opzichte van voorgaand kwartaal. Dit kwam doordat ondernemers negatiever oordeelden over de buitenlandse omzet. Ook de dienstensector is nog steeds somber gestemd.

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. Het vorige is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer