Kabinet versoepelt maatregelen, maar avondklok blijft
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Voor autodealers of fietsenverkopers is het goed nieuws dat klanten op afspraak weer hun winkels en showrooms mogen bezoeken. Voor grotere aankopen zoals een auto, scooter of e-bike is goed persoonlijk advies namelijk belangrijk. Dat wordt door de beperkte opening van winkels weer mogelijk, aldus de branchevereniging voor de mobiliteitssector RAI Vereniging.
Door „kopen op afspraak” kunnen autodealers weer goed adviseren en voorlichting geven over voertuigen, zegt voorzitter Steven van Eijck van RAI Vereniging. De organisatie drong er de afgelopen weken bij het kabinet al op aan om de mogelijkheden van alleen bestellen en afhalen uit te breiden naar bezoeken op afspraak. Online een nieuwe auto aanschaffen is voor veel consumenten immers nog een stap te ver.
Premier Mark Rutte kondigde tijdens zijn persconferentie over het coronabeleid aan dat klanten zich minimaal vier uur voor hun winkelbezoek moeten hebben aangemeld. Ook mogen er maximaal twee klanten per verdieping van een winkellocatie tegelijk aanwezig zijn. Volgens Van Eijck is het kabinetsbesluit verstandig en een werkbare eerste stap richting een volledige opening van de detailhandel.
De Eerste Kamer wil het laatste woord krijgen over een verlenging van de avondklok. Een meerderheid van de senaat nam dinsdag een motie aan van de Partij voor de Dieren, die stelt dat de senaat binnen een week zou moeten instemmen met een kabinetsbesluit hiertoe. Als de senaat niet instemt, vervalt de avondklok „van rechtswege”, ook al zou de Tweede Kamer wel voor hebben gestemd.
De motie is aangenomen tegen de zin van justitieminister Ferd Grapperhaus en van de coalitiepartijen. VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden tegen, maar hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer. Ook de ene zetel steun van OSF hielp de coalitie niet. Grapperhaus zou de motie bespreken in het kabinet en de Tweede Kamer.
De voorstanders van de motie vinden de avondklok één van de meest vergaande ingrepen in het maatschappelijke en privéleven van mensen. Daarom vinden ze het belangrijk dat de Eerste Kamer een stem hierin heeft. Overigens is het nog maar de vraag of de senaat echt tegen een verlenging zou stemmen. Een groot deel van de oppositie stemde in de Tweede Kamer voor de avondklok en de verlenging.
Sinds maandag zit de avondklok vast aan de tijdelijke coronawet, die weer onder de Wet publieke gezondheid valt. Naast de avondklok staan hierin nog veel andere coronamaatregelen. De senaat wil alleen stemrecht hebben over het onderdeel avondklok.
„AstraZeneca is een buitengewoon ingewikkeld bedrijf om steady afspraken mee te maken.” Dat zegt coronaminister Hugo de Jonge over de Brits-Zweedse farmaceut. Het bedrijf zou in de maanden april, mei en juli slechts de helft van de beloofde vaccins aan de Europese Unie leveren. „Het is om gek van te worden”, aldus De Jonge dinsdag tijdens de coronapersconferentie.
AstraZeneca komt „aan de lopende band” met wisselende cijfers, aldus de bewindsman. „Er is werkelijk nog nooit een leveringsprognose uitgekomen, echt nog nooit.” Het kabinet kampt volgens De Jonge om de drie, vier dagen met berichten dat de leveringen toch anders uitkomen dan eerder beloofd.
Het bemoeilijkt de planning van de vaccinatieoperatie, aldus de minister. Maar het maakt het ook lastig om te voorspellen welke versoepelingen later in het jaar weer mogelijk zijn. Want: „minder leveringen betekent minder vaccineren.” En vaccineren is volgens het kabinet de belangrijkste uitweg uit de pandemie.
De problemen spelen vooral met AstraZeneca. Andere farmaceuten kunnen juist steeds stabieler leveren. Als voorbeeld geeft De Jonge Pfizer/BioNTech, dat volgens hem een steeds betrouwbaarder partner is.
De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) reageert opgelucht op de bekendmaking dat mbo-opleidingen weer voorzichtig de deuren mogen openen. „Hier pleitten wij al maanden voor”, zegt voorzitter Noah Hajji. Premier Mark Rutte zei tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen dat alle mbo-studenten vanaf 1 maart een dag per week naar school kunnen.
Volgens de belangenvereniging voor studenten in het middelbaar beroepsonderwijs is de heropening een kans voor studenten om na maanden van stilstand hun studievertraging weg te werken. „Uit recente peilingen blijkt ongeveer een op de vijf studenten vertraging te hebben opgelopen”, zegt de JOB-voorzitter. Voor de grootste groep bedraagt die vertraging drie maanden. „Maar een aanzienlijke groep heeft een achterstand van zes maanden. Dat is fors.”
Volgens Hajji is mentale problematiek bij studenten vanwege de lockdown een van de oorzaken achter de studievertraging. Hij hoopt dat onderwijsinstellingen met suggesties komen om studenten op sociaal gebied er weer bovenop te helpen. Hajji is sceptisch over de creativiteit van scholen daarin. „De werkdruk bij scholen is torenhoog. Daarom denken wij dat de nadruk zal komen te liggen op fysieke praktijklessen. We zullen het afwachten en aanpassingen afdwingen zodra er niets wordt opgezet.”
JOB denkt zelf aan het openstellen van scholen in het weekeinde, om studenten meer mogelijkheden te geven om elkaar te ontmoeten met inachtneming van alle coronaregels. Het ministerie van Onderwijs laat weten dat vanaf 3 maart een uitzondering geldt op de avondklok voor studenten die ’s avonds praktijkonderwijs volgen.
Minister De Jonge ziet mogelijkheden voor kerken om deel te nemen aan Fieldlab experimenten. Dat zei de minister van Volksgezondheid dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie.
De Museumvereniging vindt het teleurstellend dat musea nog niet open mogen. „Steeds meer mensen snakken naar een uitje én musea zijn er klaar voor om bezoekers weer veilig te ontvangen op 1,5 meter”, zegt directeur Mirjam Moll.
Tijdens de persconferentie van dinsdagavond over de verruiming van de coronamaatregelen werd geen versoepeling aangekondigd voor de musea. Daar heeft Moll begrip voor. „Maar het betekent ook dat het steeds belangrijker wordt dat er nu en vanaf 1 juli passende financiële steun is en blijft voor álle musea.”
Volgens de vereniging zijn investeringen nodig om de sector te herstellen, op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. „Juist dan kunnen musea straks weer doen waarvoor ze bedoeld zijn: met een enorm cultureel kapitaal dat van ons allemaal is, actuele verhalen vertellen over onze steeds veranderende samenleving.”
Veiligheid op de werkvloer moet ook na de versoepelingen van lockdownmaatregelen de prioriteit hebben. Dat meldt vakbond FNV in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte over het coronabeleid van het kabinet. Vakbondsvoorzitter Han Busker juicht het verder toe dat weer meer mensen aan de slag kunnen na de versoepelingen.
„Nederland wil weer aan het werk, hoe eerder dit weer mogelijk is, hoe beter. De door het kabinet aangekondigde versoepelingen zijn hiervoor een eerste stap, maar ook nu blijft het van groot belang dat de veiligheid op de werkvloer prioriteit krijgt”, aldus Busker. „Medewerkers moeten niet het risico lopen om door klanten of collega’s besmet te worden.”
Volgens de grootste vakbond van Nederland is het verder belangrijk om snel perspectief te bieden voor gesloten sectoren en andere bedrijfstakken die het door de coronacrisis zwaar hebben. „De medewerkers en de werkgevers in bijvoorbeeld de horeca staat het water aan de lippen”, zegt Busker.
De onderwijsbonden zijn blij dat de middelbare scholen en mbo’s vanaf volgende week weer gedeeltelijk fysiek les kunnen gaan geven. Wel voorzien ze dat het nog een flinke klus wordt om dat op zo’n manier te doen dat de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk wordt beperkt.
Bestuurder Henrik de Moel van de Algemene Onderwijsbond (AOb) noemt het belangrijk dat het kabinet leerlingen weer meer perspectief biedt. Hij vreest wel obstakels bij de uitvoering, met name als het gaat om de afstandsregels. „Wij maken ons wel zorgen om de situatie in de gangen en in de aula, de anderhalve meter is daar lastig te handhaven.”
CNV Onderwijs is „opgelucht dat het kabinet ruimte ziet”. De bond voegt daar wel aan toe dat „een deel van het personeel gemengde gevoelens heeft”. Toch overheerst de blijdschap. „Niet alleen de leerlingen willen graag terug naar school, maar ook het onderwijspersoneel kijkt ernaar uit om hen te ontmoeten op school”, reageert voorzitter Daniëlle Woestenberg.
De coronapandemie heeft de Iraanse autoriteiten er niet van weerhouden om campagne tegen christenen te voeren. Vanwege het virus liet de regering begin 2020 duizenden gevangenen tijdelijk vrij. Onder hen was echter maar een handvol christenen met lage gevangenisstraffen.
Advertentie
Blokker noemt winkelen op afspraak een stap in de goede richting, al wil de winkelketen het liefst weer normaal open voor zijn klanten. „We zijn blij dat we weer wat klanten mogen verwelkomen. Dit is misschien niet wat we hadden gehoopt, maar wel wat er nu kan, dus gaan we er zeker gebruik van maken”, zegt een woordvoerster van de keten van huishoudelijke winkels.
Hoe Blokker het winkelen op afspraak precies vorm gaat geven, weet de zegsvrouw nog niet. „We gaan daar de komende dagen mee aan de slag. Het kan ook per winkel verschillen.”
Ondertussen blijft de winkelketen ook in gesprek met de overheid over manieren waarop alle filialen weer volledig open kunnen „en een beter passend steunpakket”. Blokker benadrukt daarbij dat winkels volgens het bedrijf „nooit brandhaarden van infectie” zijn geweest.
Bij de toekomstige versoepelingen van de lockdown moet een breder deel van de economie weer open kunnen dan nu het geval is. Dat stellen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.
„We hadden juist over de volle breedte die stap naar voren willen maken. Nu is er toch weer onderscheid gemaakt naar sectoren en kunnen bijvoorbeeld de sportscholen en de horeca nog steeds niets”, aldus de belangenbehartigers van het Nederlandse bedrijfsleven. Ze zijn weliswaar positief over de versoepelingen voor de contactberoepen en de winkels met ingang van 3 maart, maar voor veel andere ondernemers rest er alleen maar teleurstelling.
„We snappen dat het kabinet vreest voor een verder oplopend aantal besmettingen, maar het gaat na een jaar corona óók om de mentale gezondheid van ons allemaal, én om de financiële gezondheid van ondernemers”, schrijven VNO-NCW en MKB-Nederland. Ze hopen dat er op 8 maart, als het kabinet opnieuw beslissingen neemt over de coronaregels, er een openingsplan is voor alle gesloten sectoren. Daarin moeten dan ook slimme ideeën van bedrijven zelf worden meegenomen, als het aan de lobbyorganisaties ligt. Ook zou er nog meer getest kunnen worden op het coronavirus zodat er meer bedrijfstakken open kunnen.
Het plan van Herstel-NL, een groep deskundigen en professionals om Nederland uit de lockdown te loodsen, was volgens coronaminister Hugo de Jonge „levensgevaarlijk” geweest. „Het was geen herstelplan. Het herstel stel je zo nog maandenlang uit”, zegt De Jonge.
Herstel-NL bestaat uit wetenschappers, artsen en analisten. Vorige week kreeg het plan van de club om de coronamaatregelen te versoepelen zonder dat het virus weer snel om zich heen grijpt, veel aandacht. Maar twee prominente leden, econoom Barbara Baarsma en oud-CPB-chef Coen Teulings, stapten al snel uit het initiatief. Voorman Robin Fransman zegt dat het kabinet druk heeft uitgeoefend op de club, maar het kabinet ontkent dit.
De Jonge kondigde, samen met premier Mark Rutte, toch versoepelingen aan tijdens de persconferentie van dinsdag. Maar dit gebeurt „stap voor stap”, benadrukt de zorgminister. Ook andere plannen of kritiek op het corona-beleid zijn „boeiend”, vindt De Jonge. „Maar hier had ik wel moeite mee.” Niet alleen wekt Herstel-NL volgens hem valse verwachtingen, hij wil ook niet dat kwetsbare mensen „op een eiland” worden gezet.
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) is „ontzettend blij” te kunnen beginnen met het inhalen van uitgestelde examens. Dinsdagavond maakte het demissionair kabinet bekend mensen in een reeks contactberoepen, onder wie de rijinstructeurs, vanaf 3 maart toe te staan hun werkzaamheden te hervatten. Dat betekent dat kandidaten weer rijlessen kunnen volgen en praktijkexamen mogen doen. Bij het CBR is het nog onduidelijk of dat ook geldt voor theorie-examens.
Mensen van wie het examen is uitgesteld vanwege de lockdown krijgen als eerste de mogelijkheid een nieuwe afspraak te maken. Woensdagochtend worden alle kandidaten daarover bericht. „Al gemaakte afspraken vanaf 3 maart gaan we niet verschuiven”, aldus een woordvoerder van het CBR. Wel krijgen zij extra ruimte voor lessen indien nodig. Want, benadrukt het CBR, het slagingspercentage moet omhoog. „We willen alle kandidaten er bewust van maken goed voorbereid naar het examen te komen. Dat kan duizenden herexamens schelen.” Het slagingspercentage ligt volgens de woordvoerder net onder de 50 procent.
Het totaal aantal uitgestelde theorie- en praktijkexamens is opgelopen tot meer dan 600.000. Bijna de helft daarvan zijn praktijkexamens. CBR-directeur Alexander Pechtold liet eerder weten dat de wachttijden voor praktijkexamens zonder extra maatregelen zullen oplopen tot zeker twintig weken. Hij noemde het aantrekken van honderd extra examinatoren, overwerk en tijdelijk afschaffen van de tussentijdse toetsen of examens voor mensen met faalangst als mogelijkheden om de enorme achterstand weg te werken.
Bijna de helft van de senioren heeft last van somberheid sinds het begin van de coronacrisis, blijkt uit onderzoek van seniorenorganisatie KBO-PCOB. „Niet alleen bij jongeren, ook bij ouderen is de mentale gezondheid in het geding”, laat de organisatie weten in reactie op de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).
„Sommige senioren geven aan dat deze coronaperiode aanvoelt als een huisarrest zonder enkelband en een leven zonder doel”, zegt directeur Marcel Sturkenboom. Uit hun onderzoek onder 2000 senioren met een gemiddelde leeftijd van 74 jaar, komt naar voren dat 68 procent zich zorgen maakt om besmet te raken.
Een vijfde van de senioren heeft daarom bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts of andere zorg uitgesteld. Daarbij zegt een kwart dat de zorgverlener een afspraak heeft uitgesteld. „Sommige senioren zijn bang om slechter het ziekenhuis of de huisartsenpost uit te komen, dan ze erin gingen. En dat kan nog weleens een probleem worden.”
Senioren die al corona hebben gehad, merken daar de gevolgen van. Zo’n 46 procent voelt zich minder gezond dan voorheen. Daarnaast geeft 18 procent aan dat hun geestelijk welbevinden minder is geworden, zoals voortdurende vermoeidheid.
Een kwart van de senioren vindt dat de regering de coronacrisis niet goed aanpakt. Daar is 43 procent het niet mee eens; die vindt dat het kabinet het goed doet.
Het lijkt slechts een kwestie van tijd te worden voordat horecazaken tegen de regels in weer opengaan voor gasten. Daarvoor waarschuwt Robèr Willemsen, voorzitter van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN), in een reactie op de persconferentie van het kabinet over het coronabeleid. Daarin werden geen versoepelingen aangekondigd voor de horeca, waardoor er voor de sector geen enkel perspectief meer zou zijn.
„Het kan niet heel lang meer duren voordat mensen de deuren ondanks alles weer openen. Ik vrees dat ik dat niet kan tegenhouden”, schetst Willemsen de situatie. „Wij krijgen steeds meer van dit soort signalen via apps, e-mails en social media.” Het zou onder andere gaan om ondernemers die volgende week of de week daarna hun terrassen zouden openen.
„Wij hebben dat tot nu toe onder controle kunnen houden, want wij waren altijd tegen dit soort burgerlijke ongehoorzaamheid”, voegt de KHN-voorzitter toe. „Ik ga er nu niet toe oproepen, maar ik keur het ook niet af.”
Bij horecaondernemers leefde de hoop dat een opening van terrassen onderdeel zou zijn van de kleine versoepelingen die het kabinet in het vooruitzicht had gesteld. „Alles wat in de buitenruimte kan, zou dan een heel logische stap zijn. Dus daar hadden we tot op de dag van vandaag op gehoopt”, zegt Willemsen. „Kijk naar de pleinen en parken de afgelopen dagen, die zaten helemaal vol.”
KHN kondigde deze week een rechtszaak aan tegen de overheid. Zo wil de branchevereniging afdwingen dat de sector weer open mag. Daarnaast wil KHN dat de rechter verklaart dat de Staat onrechtmatig handelt door de grondrechten van horecaondernemers te schenden zonder de noodzaak behoorlijk te onderbouwen en zonder de schade te vergoeden. Daarom wil de organisatie ook inzage in de wetenschappelijke onderbouwing op basis waarvan het kabinet zijn besluiten neemt. Wanneer die zaak dient, is nog niet bekend.
Ondertussen gaat het overleg tussen de horecabranche en de overheid over de corona-aanpak wel verder, geeft Willemsen aan. Maar het vertrouwen bij hem is weg, omdat de regering afspraken niet zou zijn nagekomen. Het zou daarbij gaan om toezeggingen over FieldLabs-experimenten in de horeca en een nationaal onderzoek naar de ventilatie van horecagelegenheden.
De quarantaineplicht voor mensen die vanuit het buitenland naar Nederland reizen, komt in maart, zegt coronaminister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens een persconferentie over corona. De minister kijkt al maanden hoe hij zo’n plicht moet invoeren, iets wat volgens hem „razend ingewikkeld” is.
De quarantaineplicht moet het huidige inreisverbod vanuit onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika gaan vervangen.
Reizigers uit alle landen moeten nu na aankomst in Nederland tien dagen binnenblijven. Wel kan men die quarantaine verkorten door zich na de vijfde dag te laten testen. Bij een negatieve testuitslag, mag men weer naar buiten.
Volgens De Jonge houdt slechts een kwart van de inkomende reizigers zich goed aan die quarantaine. Daarom is een plicht nodig, zegt hij.
Eerder sprak hij ook over een quarantaineplicht die nog verder gaat dan alleen voor inkomende reizigers. Iedereen die het advies krijgt om thuis te blijven, bijvoorbeeld als iemand besmet is met corona of in contact is geweest met een besmet persoon, zou dan verplicht binnen moeten blijven. Of en wanneer deze brede quarantaineplicht er komt, is niet bekend.
De kappers zijn blij dat ze de bevestiging hebben gekregen dat ze weer open mogen. „We hadden het natuurlijk al een beetje verwacht na de berichten van de afgelopen dagen, maar het is altijd fijn als het bevestigd wordt”, aldus een woordvoerster van branchevereniging ANKO.
De sector is ook tevreden dat de opening met de zelfde maatregelen gepaard gaat als waar de kappers eerder mee werkten. „We hebben bewezen dat we daar veilig mee kunnen werken.” Verder zijn de kappers blij met de heropening van andere contactberoepen, zoals schoonheidsspecialisten omdat veel kappers ook enkele behandelingen op dat vlak aanbieden. „Daar kregen we de afgelopen dagen al veel vragen over van onze leden.”
Net als toen de kappers vorig voorjaar een tijd dicht waren geweest, loopt het ook nu weer storm met reserveringen. „We gaan iedereen knippen, maar het gaat wel iets langer duren dan vorig jaar”, zegt de woordvoerster die erop wijst dat langere openingstijden niet mogelijk zijn vanwege de avondklok.
Ook zijn de kappers nu langere tijd dicht geweest dan vorig jaar. „Iedereen komt aan de beurt, maar het is handwerk. Bovendien krijgen we nu het vertrouwen en dat willen we niet beschamen. We willen voorkomen dat we weer dicht moeten.”
Iedereen moet de komende drie weken nog steeds binnen zijn tussen 21.00 en 04.30 uur, tenzij er een geldige reden is om op straat te zijn. Het kabinet heeft besloten de avondklok voor de tweede keer te verlengen, in ieder geval tot maandag 15 maart. Tegelijk komen er enige versoepelingen, vooral vanwege de maatschappelijke en economische situatie, zo maakten premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge dinsdag bekend.
Het kabinet gaat „een klein beetje meer risico nemen, beperkt en weloverwogen. Maar het is wel degelijk een risico”, zei Rutte. De Jonge sprak van „behoedzame stappen, die iets meer lucht en ruimte geven. Niets doen is ook een risico, want meer mensen houden zich dan niet meer aan de coronaregels”, aldus De Jonge. Volgens Rutte is het met deze verruiming wel echt noodzakelijk dat mensen zich „extra goed” aan de basisregels houden. „Extra ruimte betekent extra verantwoordelijkheid, voor iedereen. Uw gedrag doet ertoe.”
Contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en rijscholen mogen vanaf 3 maart weer werken. Ze moesten sinds medio december voor de tweede keer vorig jaar hun deuren sluiten, toen de harde lockdown werd ingevoerd. Betrokkenen moeten net als vorig jaar vooraf hun klanten bevragen over coronaklachten. Ook moeten ze beschermingsmiddelen dragen om besmettingsrisico’s met het coronavirus zoveel mogelijk te verkleinen.
De meeste winkels moesten half december ook dicht. Vanaf 3 maart mag de detailhandel weer klanten ontvangen, maar dan wel op afspraak en in een tijdslot. Er zit een reeks voorwaarden aan vast. Maar in ieder geval kunnen mensen dan „weer schoenen of een jas passen of een bank uitproberen”, zei Rutte.
Scholieren in het voortgezet en het middelbaar beroepsonderwijs mogen vanaf volgende week ook weer deels naar school. Dat gebeurt zodanig dat elke leerling minimaal één dag per week op school is. Wel moet iedereen 1,5 meter afstand houden en mondkapjes dragen. Het kabinet wil hiermee meer perspectief bieden aan jongeren, omdat fysiek onderwijs bijdraagt aan het welzijn en beter is voor de leerprestaties. Er golden al uitzonderingen voor eindexamenleerlingen en voor studenten die praktijklessen volgen. Voor hen verandert niets. Het basisonderwijs was al eerder geopend.
Ook sporten buiten in teamverband mag vanaf begin maart weer voor mensen tot 27 jaar. Nu is dat alleen toegestaan voor jongeren tot en met zeventien jaar. Verder mocht je al buiten sporten met maximaal twee mensen als er meer dan 1,5 meter afstand mogelijk is.
Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) maakten dinsdagavond de volgende verruimingen van de reeks coronamaatregelen bekend en zeiden daarmee „iets meer risico te nemen”.
De lockdown en de avondklok blijven ten minste tot en met 15 maart van kracht, maar de middelbare scholen en het mbo gaan vanaf 1 maart deels weer open. Daarnaast staat het kabinet vanaf 3 maart onder voorwaarden de volgende verruimingen toe: jongeren tot 27 jaar mogen weer samen buiten sporten op sportaccommodaties, contactberoepen mogen weer uitgeoefend worden en de detailhandel mag open voor winkelen op afspraak.
De maatregelen op een rij:
Onderwijs
Vanaf 1 maart openen het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen van het voortgezet onderwijs minimaal een dag per week naar school gaan. Voor mbo-studenten geldt een dag per week. Net als bij het primair onderwijs is het de intentie van het kabinet om het voortgezet onderwijs en het mbo niet meer te sluiten. Het is essentieel dat scholen en ouders alles op alles zetten om het aantal contacten zo veel mogelijk te beperken. Wie in het onderwijs werkt, kon zich al met prioriteit laten testen en dit blijft zo. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten, omdat dit tot extra contact tussen scholieren van verschillende scholen leidt.
Contactberoepen
Mensen met contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen vanaf 3 maart hun beroep weer uitoefenen. Reserveren en registratie is verplicht en er moet een check zijn op klachten. Daarbij is het belangrijk om een mondkapje te dragen en waar mogelijk 1,5 meter afstand te houden. De verruiming geldt ook voor rijinstructeurs. Dit betekent dat mensen vanaf 3 maart weer rijles kunnen volgen en iedereen het praktijkexamen kan doen. Sekswerkers mogen hun beroep nog niet uitoefenen.
Winkelen op afspraak
Vanaf 3 maart mogen winkels op afspraak klanten ontvangen. Per verdieping mogen maximaal twee klanten tegelijk in de winkel zijn. Klanten moeten zich 4 uur van tevoren hebben aangemeld. Een bezoek duurt minimaal 10 minuten. Dit is om te voorkomen dat er toch contacten zijn tussen klanten die elkaar snel afwisselen.
Avondklok
De avondklok wordt verlengd tot en met 15 maart om 04.30 uur. Door de avondklok blijft het verboden om tussen 21.00 uur en 04.30 uur naar buiten te gaan. Studenten en docenten die praktijklessen volgen en volwassenenonderwijs in het examenjaar worden vanaf 3 maart uitgezonderd van de avondklok.
Op maandag 8 maart beoordeelt het kabinet welke maatregelen vanaf 16 maart nodig zijn.
Buiten sporten
Mensen tot 27 jaar mogen vanaf 3 maart met meer dan twee personen samen sporten in de buitenlucht op sportaccommodaties. Dat mag niet in competitieverband, maar wel met het eigen team. Voorheen was dit alleen mogelijk voor jongeren tot en met 17 jaar.
Studentenorganisaties reageren teleurgesteld op het uitblijven van versoepelingen in het hoger onderwijs. „Het is zo ontzettend jammer om te zien dat studenten structureel achteraan staan voor versoepelingen”, zegt voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, Dahran Çoban. „Duizenden studenten zitten nu al maanden thuis en hebben geen zicht op verbetering. Wederom worden gemaakte beloftes op perspectief niet waargemaakt”, constateert ze.
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het „bijzonder hoe studenten van hogescholen en universiteiten elke keer weer tussen wal en schip vallen”. Vicevoorzitter Freya Chiappino stelt vast dat „plannen voor het hoger onderwijs de prullenbak in worden gegooid”. Volgens Chiappino „lijkt het alsof studenten de boot uit worden geduwd”. Ze roept het kabinet op te voorkomen „dat ze verdrinken”.
ISO en LSVb wijzen op recent onderzoek waaruit blijkt dat veel studenten mentaal last hebben van alle beperkingen. „Hoe hoger het percentage digitaal onderwijs, hoe slechter studenten zich voelen”, vatten ze de situatie samen.
De versoepelingen die minister-president Rutte dinsdagavond bekendmaakte bieden perspectief voor jongeren, vindt het Rode Kruis. Zo kunnen scholieren en mbo-studenten weer deels klassikaal les volgen en mogen jongeren tot 27 jaar weer buiten in teamverband sporten.
Volgens het Rode Kruis hebben jongeren het zwaar tijdens de coronacrisis. „Jongeren voelen zich eenzaam en somber”, zegt een woordvoerder. Jongeren zijn volgens haar extra kwetsbaar, vanwege hun leeftijd en omdat ze nog in ontwikkeling zijn. Maar de huidige versoepelingen zijn positief „en positief nieuws draagt bij aan hun mentale welzijn”.
Het openen van de scholen is prettig voor de jongeren. „Ze kunnen een deel van hun sociale leven weer oppakken en elkaar zien.” Rutte noemde „leerachterstanden, eenzaamheid en depressie onder jongeren” ook als negatieve gevolgen van de maatregelen. „Het moet wel vol te houden zijn.”
„Jongeren vinden het steeds lastiger om het vol te houden”, zegt ook Anita Kraak van het Nederlands Jeugdinstituut (NJI). „Het is voor hun ontwikkeling belangrijk dat ze contact hebben met leeftijdsgenoten.” Ook is school voor veel jongeren een veilige plek, waar ze hun verhaal kwijt kunnen als het bijvoorbeeld thuis niet zo goed gaat.
Buiten sporten, dat nu mogelijk wordt voor jongeren tot 27 jaar, is volgens Rutte „belangrijk voor deze groep die het al heel moeilijk heeft”. Kraak beaamt dat. „Veel jongeren verheugen zich erop om hun vrienden weer te ontmoeten, en bewegen is ook goed voor het mentale welbevinden en de fysieke gezondheid.”
Mbo-opleidingen mogen vanaf 1 maart weer gedeeltelijk open, zegt premier Mark Rutte dinsdag tijdens een persconferentie over de coronamaatregelen. Alle studenten kunnen vanaf dan weer een dag per week naar school. Daarbij gelden ook alle eerder gemaakte uitzonderingen, zoals voor studenten die examens moeten afleggen, studenten die praktijkonderwijs volgen en voor kwetsbare studenten.
Vanaf 3 maart geldt bovendien een uitzondering op de avondklok voor studenten die ’s avonds praktijkonderwijs volgen, laat het ministerie van Onderwijs weten.
Volgens onderwijsminister Ingrid van Engelshoven komt „er meer lucht voor studenten in het mbo. Een eerste stap, die hard nodig is. Naast de ruimte die er voor kwetsbare studenten, praktijkonderwijs en examens al was, kunnen studenten ook een dag per week reguliere lessen volgen. Elkaar weer iets vaker kunnen ontmoeten is waardevol en belangrijk om de sombere situatie waar veel studenten in verkeren enigszins te verlichten.”
Het kabinet gaat bovendien kijken of in een volgende fase hogescholen en universiteiten ook fysiek open kunnen. Volgens het ministerie kunnen de instellingen zich hier alvast op voorbereiden.
Het kabinetsbesluit om middelbare scholieren weer minimaal één dag in de week naar school te laten gaan, is helemaal in lijn met de wensen van de VO-Raad. De vereniging van scholen in het voortgezet onderwijs laat weten dat de beslissing „tot tevredenheid stemt”.
„Het besluit strookt met een breed levende wens”, zowel in de scholen als daarbuiten, laat een woordvoerder van de raad weten. Hij noemt het „een belangrijke eerste stap”. Scholieren mogen vanaf maandag weer minstens een dag per week fysiek naar school, de rest van het onderwijs wordt net als nu op afstand gegeven.
Voorzitter Paul Rosenmöller had eerder gezegd dat in het onderwijs grote zorgen leven „over het mentale welbevinden” van de leerlingen. „De meeste leerlingen zitten vanaf half december thuis, dat zijn twee grote vakanties. Zij krijgen uiteraard online onderwijs, maar zij kunnen niet naar school om de leraren en elkaar te ontmoeten.”
Net als andere onderwijsorganisaties vindt de VO-Raad dat het onderwijspersoneel met voorrang gevaccineerd moet worden, „en dan met name de oudere en kwetsbare leraren”. Het kabinet heeft echter al duidelijk gemaakt dat dit er niet in zit. Zorgpersoneel en mensen uit kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken, krijgen voorrang, docenten niet.
BAstraZeneca levert de Europese Unie in april, mei en juni maar de helft van de afgesproken hoeveelheid coronavaccins. De unie, met meer dan 350 miljoen volwassen inwoners, kan volgens een ingewijde op nog geen 90 miljoen doses rekenen. In het eerste kwartaal van dit jaar maakte de vaccinfabrikant zijn toezeggingen ook al niet waar.
Het Brits-Zweedse bedrijf heeft de EU gewaarschuwd dat de levering ook in het tweede kwartaal zal tegenvallen, heeft een EU-bron tegen persbureau Reuters gezegd. In het contract dat AstraZeneca met de Europese Commissie heeft gesloten, staat dat de fabrikant 180 miljoen doses levert.
Het Nationaal Ouderenfonds doet een oproep aan het demissionair kabinet om sporten ook voor 55-plussers toegankelijk te maken. Dinsdagavond maakte premier Rutte tijdens de persconferentie over het coronabeleid bekend de leeftijdsgrens voor buitensport in teamverband op te krikken tot 27 jaar. De versoepeling gaat in vanaf 3 maart.
Volgens directeur Corina Gielbert van het Nationaal Ouderenfonds zijn sport en beweging zeker voor ouderen belangrijk om mentaal en fysiek fit te blijven. „Ouderen geven aan het bewegen met elkaar erg te missen. Het is daarom hoog tijd om sport voor alle 55-plussers op een veilige manier weer toegankelijk te maken.”
De afgelopen maanden mochten alleen jongeren tot en met 17 jaar samen buiten sporten. De versoepeling door de leeftijdgrens tot 27 jaar te verhogen, geldt alleen voor trainingen en onderlinge wedstrijden. Competities worden nog niet hervat.
Onder toeziend oog van artsen, zorgmedewerkers en pers heeft de Surinaamse minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin zijn eerste coronavaccinatie gekregen. Dat gebeurde in een speciaal opgezette tent naast het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De minister noemde de start van de vaccinatie in Suriname „het begin van het einde”.
De komende weken zullen ook zo’n vijfhonderd eerstelijns-zorgmedewerkers ingeënt worden. Dit zijn medewerkers van ziekenhuizen in Suriname. De verwachting is dat deze week of volgende week de door India toegezegde 50.000 AstraZeneca-vaccins in Suriname zullen arriveren. De optimistische minister denkt dit jaar nog genoeg vaccins te kunnen kopen of krijgen om een heel eind te komen met het vaccineren van de ongeveer 400.000 Surinamers die bescherming moeten krijgen.
Ook infectioloog Stephen Vreden ziet de komst van het vaccin als het begin van een periode waarin het normale leven van voor Covid-19 terugkomt. Hij is blij dat er nu naast de 1,5 meterregels en het dragen van mondkapjes een extra wapen in de strijd is. Volgens hem zal het aantal sterfgevallen ook snel afnemen als de vaccinatie op gang komt.
De pandemie heeft in Suriname tot nu toe 169 levens gekost. Vreden is zich er wel van bewust dat, net als in veel andere landen, ook in Suriname vele mensen huiverig zijn om het vaccin te krijgen. Een uitgebreide bewustwordingscampagne over het belang van vaccinatie moet die angst wegnemen. De campagne zal in zeven talen te zien en te horen zijn op radio, televisie en sociale media.
Het wordt weer mogelijk om heel beperkt te winkelen. Vanaf 3 maart mag de detailhandel weer klanten ontvangen. „Het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen”, zei premier Mark Rutte dinsdagavond op een persconferentie.
Er is wel een hele reeks voorwaarden aan de verruiming verbonden. Klanten moeten zich onder meer vier uur van tevoren hebben aangemeld.
De middelbare scholen gaan vanaf 1 maart weer voor alle leerlingen open. De leerlingen mogen een dag per week naar school en volgen de rest van de week thuisonderwijs, heeft het kabinet dinsdag besloten. Scholen mogen zelf maatwerk leveren, laat minister-president Mark Rutte weten.
Het kabinet gaat een „klein beetje meer risico nemen” met het coronavirus, zei premier Mark Rutte dinsdagavond. Hij kondigde verscheidene versoepelingen aan zoals opening van de middelbare scholen en de contactberoepen. Die mogen weer aan de slag.
Het is met deze verruiming wel heel belangrijk dat mensen zich nog beter aan de basisregels houden, benadrukte Rutte.
Premier Mark Rutte wil eerder coronamaatregelen gaan versoepelen dan de ‘coronaroutekaart’ van het kabinet voorschrijft. Die routekaart, begin deze maand gepresenteerd, geeft aan bij welke aantallen ziekenhuisopnamen en besmettingen versoepelingen mogelijk zijn. „Als je echt gaat kijken wat de deskundigen zeggen, heb je hele lage aantallen. Maar dat kan ook niet. Dus je moet al eerder dingen los gaan laten” zegt Rutte, die voor de campagne als VVD-lijsttrekker sprak met belangenclub ONL voor Ondernemers. „We moeten wel iets.”
Rutte sprak onder anderen met voormalig VVD-campagneleider Frits Huffnagel. Die vroeg naar bijvoorbeeld de kermisbranche, die zegt met protocollen het aantal besmettingen op kermissen te kunnen beperken. Volgens Rutte hebben veel sectoren hun protocollen best in orde. Maar „iedere beweging is een risico voor het overspringen van het virus. Ja, zo kun je ook geen samenleving hebben, want we moeten ook bewegen en je wil elkaar zien. Dat is ook niet te doen.”
Nu lijken de coronacijfers weer de verkeerde kant op te gaan, ziet Rutte. „Tegelijkertijd voel je ook met de hele samenleving: zo wil je ook niet verder. Dus je moet ook weer kijken: wat kan er.” Volgens de routekaart, gebaseerd op het advies van de deskundigen naar wie Rutte verwijst, mogen evenementen pas echt georganiseerd worden op het niveau ‘zorgelijk’, bij minder dan tien ic-opnames per dag. Op dat niveau mogen de restaurants ook pas open voor gasten.
„Op dit moment, met 100.000 besmette mensen, met 550 mensen vandaag op de intensive care met een reproductiefactor die op één ligt en die weer aan het stijgen is, moet je het voorzichtig doen. Kan er dan niets? Nee, want dan word je ook gek.”
Dinsdagavond kondigen Rutte en coronaminister Hugo de Jonge een aantal versoepelingen aan tijdens hun persconferentie. Zo mogen kappers en schoonheidsspecialisten hun deuren weer openen, en mogen middelbare scholieren en mbo’ers weer naar school.
Winkelen op afspraak is een flinke verbetering ten opzichte van online bestellen en afhalen, vindt HEMA. De warenhuisketen juicht de gedeeltelijke heropening dan ook toe en werkt er hard aan om dat mogelijk te maken. „Echt in de winkel zijn, is toch prettiger.”
Volgens HEMA betekent winkelen op afspraak niet dat er slechts één klant per keer in de winkel mag zijn. „Wij begrijpen dat je een tijdslot moet boeken en dat er dan één klant per 20 vierkante meter in de winkel mag zijn”, aldus een woordvoerster. „Dat is de helft van het aantal mensen dat voor de lockdown in de winkel mocht zijn.”
De warenhuisketen hoopt het nu makkelijker te maken voor klanten die in de winkel bedenken nog iets anders nodig te hebben, of ook ergens anders naar willen kijken. „Dat kan nu maar beperkt. Online winkelen is toch veel gerichter.”
Hoe HEMA het maken van afspraken precies vorm gaat geven, weet de zegsvrouw nog niet. „Onze IT’ers buigen zich daar nu over. We hebben nog een week om dingen te regelen.”
Overigens komt de rookworst van HEMA volgende week sowieso weer beschikbaar. Die verkocht de warenhuisketen niet via zijn webwinkel en was dus ook niet via ‘click and collect’ te bestellen. Daar werd bij verschillende winkels van de keten veel naar gevraagd. „Volgende week kan dat wel, maar als de winkels open gaan zullen we ook zorgen dat er genoeg rookworsten beschikbaar zijn.”
Nederlandse winkeliers zijn ‘ontzettend teleurgesteld’ dat het kabinet alleen winkelen op afspraak mogelijk maakt en dat ze niet weer gewoon de deuren kunnen openen. Die maatregel gaat „geen verlichting bieden voor het overgrote merendeel van de winkels in Nederland”, stelt branchevereniging Raad Nederlandse Detailhandel (RND).
Volgens RND kunnen winkels verantwoord weer open volgens de richtlijnen die vorig jaar ook zijn gebruikt zoals een maximaal aantal klanten per winkel. Winkeliers snakken dan ook naar versoepeling, aldus de branchevereniging. „Wij missen onze klanten en onze klanten missen ons. Winkels als doorstroomlocatie zijn aantoonbaar veilig.”
RND wil nu vooruitkijken naar de volgende persconferentie van premier Mark Rutte en samen met de overheid werken aan een plan om verantwoorde heropening van de detailhandel mogelijk te maken. „Dat moet toch lukken voor Pasen.”
Deze week is het een jaar geleden dat de eerste coronabesmetting officieel werd vastgesteld bij een man uit het Brabantse Loon op Zand. Sinds die dag, 27 februari 2020, zijn er vijftig persmomenten gehouden over Covid-19, de gevolgen en de coronamaatregelen. Dinsdagavond is de 51e persconferentie over het onderwerp. Het ANP zocht in samenwerking met Stichting KijkOnderzoek (SKO) uit wanneer Nederland massaal voor de buis zat om naar premier Mark Rutte, Jaap van Dissel, Hugo de Jonge en koning Willem-Alexander te luisteren.
Op 14 december werd de extra nieuwsuitzending door de meeste Nederlanders bekeken. Vanuit het Torentje kondigde Rutte de tweede lockdown aan sinds het begin van de pandemie. Over alle zenders die de toespraak uitzonden samen zagen 8,6 miljoen Nederlanders hoe de premier aankondigde dat het land op slot ging; scholen en winkels gingen dicht. Hij werd op de achtergrond begeleid door een fluitconcert van betogers bij de Hofvijver in Den Haag. De toespraak waarin Rutte de eerste ‘intelligente’ lockdown aankondigde (op 16 maart), werd door 7,5 miljoen Nederlanders gezien.
De persconferentie op 21 april werd door bijna 7,8 miljoen mensen bekeken. Daarin kondigden Rutte en RIVM-directeur Jaap van Dissel na die eerste lockdown de heropening van de basis- en middelbare scholen aan. Via NPO1, RTL4, RTLZ en SBS6 was ook te horen dat er tot in ieder geval 1 september geen evenementen mochten zijn. In een persconferentie in maart hoorden bijna 7,7 miljoen Nederlanders nog van onder anderen de ministers Ferd Grapperhaus (Veiligheid), De Jonge (VWS) en Martin van Rijn (Medische Zorg) dat alle bijeenkomsten tot 1 juni werden verboden.
Niet alleen de premier, meerdere ministers en Van Dissel spraken de Nederlanders toe over corona en ook de koning richtte zich tot het volk. Ruim 6,6 miljoen mensen keken naar de toespraak van Willem-Alexander op 20 maart. Daarin zei hij dat het coronavirus ons allemaal raakt, „in Nederland, in de Caribische delen van het Koninkrijk en in de hele wereld” en betuigde hij zijn steun aan „mensen die ernstig ziek zijn en hun familie”.
Dinsdagavond staan premier Rutte en coronaminister De Jonge opnieuw in de zaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het is de 51e keer dat Nederland wordt toegesproken over de coronacrisis. Rutte kondigt dan waarschijnlijk de verlenging van de avondklok aan. De persconferentie op 20 januari waarin de invoering ervan werd aangekondigd, werd door 2,9 miljoen mensen bekeken. De andere twee persconferenties van 2021 werden door zo’n 6,5 miljoen mensen gevolgd.
Van de thuiswonende 90-plussers heeft inmiddels 57 procent in ieder geval de eerste prik gehad, van de thuiswonende 85- tot en met 89-jarigen 61 procent en van de thuiswonende 80- tot en met 84-jarigen ruim een kwart, namelijk 27 procent. Dat meldt het RIVM, dat begonnen is de vaccinatiegraad van verschillende groepen in beeld te brengen. De cijfers beslaan de periode tot en met 21 februari.
Inmiddels zijn er ook al enige mensen van 60 tot en met 64 jaar gevaccineerd, mensen met het syndroom van Down en mensen met morbide obesitas. Dat gebeurde door huisartsen.
Afgelopen weekend werd de miljoenste vaccinatie tegen het coronavirus in ons land gezet. Bij naar schatting ruim 218.700 mensen ging het al om de tweede vaccinatie, aldus het RIVM. Volgens André Rouvoet, voorzitter van de GGD-GHOR, kan heel Nederland in het najaar gevaccineerd zijn, zei hij in het NPO Radio 1-programma 1 op 1. Maar dan moet echt alles meezitten: „Als we alle vaccins onbeperkt op tijd binnenkrijgen, de huisartsen, het ziekenhuispersoneel en de verpleeghuizen doen hun deel én alle vaccins die nog niet op de markt zijn, dan wel beschikbaar zijn. Ja, dan is de planning dat heel Nederland in het najaar gevaccineerd kan zijn. Hou het maar op ergens in het derde kwartaal.”
Aan de GGD zal het niet liggen, stelde Rouvoet in het programma. „Wij hebben de capaciteit. Als het vaccin massaal binnenkomt, gaan wij massaal prikken tot 1 miljoen prikken per week als het nodig is. Maar dan moet dus wel het vaccin komen.”
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu schat dat de Britse variant van het coronavirus nu ongeveer zes op de tien coronabesmettingen in Nederland veroorzaakt. Van de bijna 4000 mensen die hun “eerste ziektedag” hadden op 19 februari, hebben er volgens modelberekeningen van het instituut 2354 de extra besmettelijke variant. Dat komt neer op 59 procent.
Het RIVM dacht eerder dat de Britse variant zich al beduidend meer had verspreid. Begin februari meldde het instituut dat het toen al naar schatting om circa twee derde van alle gevallen ging. Ook die inschatting kwam voort uit modelberekeningen. De relatieve meevaller komt doordat meetresultaten anders uitpakten dan de voorspellingen van het computermodel.
Iedere week nemen het RIVM, het Erasmus MC en diverse laboratoria in het land een steekproef uit positieve coronatesten. Ze analyseren dan genetisch materiaal van het virus. Op die manier kunnen ze terugkijkend bepalen hoe verschillende varianten zich verspreiden.
Die zogeheten kiemsurveillance kent een aantal beperkingen. In de eerste plaats de omvang: eerst werden zo’n 400 testen per week aan analyse onderworpen. Dat aantal wordt uitgebreid tot 1200 á 1500 stuks per week, maar dat zijn er nog steeds relatief weinig op het totale aantal testen dat wordt afgenomen. Afgelopen week waren dat er 263.291.
„Het punt met de cijfers uit de kiemsurveillance is dat niet alles tegelijkertijd binnenkomt", legde een woordvoerder van het RIVM onlangs nog uit. Omdat doorlopend gegevens binnenkomen die soms ook al iets ouder zijn, kunnen eerdere schattingen veranderen. “Hoe meer informatie er beschikbaar is, hoe nauwkeuriger de schattingen zijn”, meldt ook de website van het instituut.
Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zegt zijn hart vast te houden voor de combinatie van de komende versoepelingen en oplopende besmettingscijfers en ic-bezetting.
„Ik begrijp de roep uit de samenleving om versoepeling, maar aan de andere kant schrok ik afgelopen vrijdag toen ik de verwachtingen van de modelleurs van het RIVM zag. Dan blijkt dat we de ic-capaciteit weer met 35 procent moeten opschalen naar 1350 bedden”, aldus Gommers. Hij reageert daarmee op de constatering van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat sprake is van een „derde golf” van coronabesmettingen. „Met versoepelingen en meer besmettingen komt code zwart met de maximum-capaciteit van 1700 ic-bedden weer in zicht en daar wil ik niet heen.”
De totale bezetting op de afdelingen voor intensieve zorg is met 18 gestegen naar 1018 bedden. Op de ic’s liggen nu 538 Covid-patiënten (23 minder dan maandag) en 480 non-Covid-patiënten ( 41 meer dan maandag).
Gommers zegt de roep om versoepeling steeds luider te horen, maar zelf te redeneren vanuit zijn verantwoordelijkheid voor de intensive care. „Ik merk het in de reacties, ik merk het aan mijn kinderen. De cijfers op de ic lijken stabiel te zijn en dan wordt er ineens getwijfeld aan het nut van de lockdown, er is veel onzekerheid. Wat dat betreft is het een duivels dilemma of je nu wel of niet moet versoepelen. Ik begrijp ook de mensen die het zat zijn, die het gevoel hebben dat het zo niet langer kan doorgaan. Er heeft op dit moment in mijn ogen niemand gelijk.”
De Nederlandse beroepsorganisaties van alternatieve geneeswijzen gaan ervan uit snel weer aan het werk te kunnen. Volgens ingewijden kondigt het demissionair kabinet dinsdagavond aan dat de meeste contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en massagesalons weer zijn toegestaan. Osteopaten, chiropractoren en acupuncturisten kunnen zich niet voorstellen daarin niet te worden meegenomen.
„Het zou heel schrijnend zijn als wij niet open mogen", zegt Mendel Blokland, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO). “Medische klachten zouden volgens het kabinet dan ondergeschikt zijn aan kapsels en ander uiterlijk vertoon.” Volgens Harm Elsinga, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), zou voorrang van heropening voor andere contactberoepen „de volgende klap in het gezicht zijn" voor acupuncturisten. „Dan zullen onze leden richting de barricades gaan om de onvrede te uiten."
Toch is het voor de behandelaars van alternatieve geneeswijzen nog volstrekt onduidelijk of het kabinet van plan is voor hen een versoepeling te maken in het coronabeleid. „We hebben talloze brieven, e-mails en petities afgeleverd bij de Tweede Kamer en ministeries", vertelt voorzitter Gitte Tønner van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (NCA). „Maar we horen niks terug en hebben dus nog geen positieve signalen gekregen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport."
In de huidige lockdown vallen beroepsgroepen binnen de alternatieve geneeskunde onder de contactberoepen. Dat is een verschil met de lockdown van vorig jaar. Toen hoorden de NVO, NVA en NCA tijdelijk bij de paramedische beroepsgroep, naast bijvoorbeeld de fysiotherapie, en konden zij in april weer patiënten ontvangen. De oorzaak is een beleidswijziging van het ministerie van VWS. „Eerst wel en toen weer niet. Het is willekeur", zegt NVO-voorzitter Elsinga. „Onze beroepsgroep valt keer op keer buiten de boot. Want ook het aanvragen van een NOW-uitkering is voor de meerderheid van onze leden onmogelijk."
NCA-voorzitter Tønner verbaast zich over de uitzonderingspositie van alternatieve genezers in Nederland. „Het is onbegrijpelijk waarom wij niet aan het werk mogen, terwijl chiropractoren in heel Europa dat wel kunnen."
Terwijl het aantal coronabesmettingen weer een duidelijke stijging heeft ingezet, worden maatregelen die het virus in toom moeten houden versoepeld. Daarmee geeft het kabinet gehoor aan een steeds luider klinkende roep in de samenleving, maar neemt het tegelijkertijd het risico dat de komende tijd meer mensen besmet zullen raken. „Het is een duivels dilemma", vat een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) de situatie samen.
Het RIVM ziet ook dat de samenleving behoefte heeft aan meer lucht, maar waarschuwt in het laatste weekbericht om alleen „met grote voorzichtigheid en stapje-voor-stapje" versoepelingen door te voeren.
Het kabinet lijkt juist meerdere stappen tegelijk te willen zetten. Volgens uitgelekte berichten gaan de middelbare scholen weer open, mogen mensen met contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten weer aan het werk, kunnen rijinstructeurs weer de weg op, mogen mensen tot 27 jaar weer in de buitenlucht sporten in teamverband en krijgen ook winkels weer meer mogelijkheden om op afspraak klanten te ontvangen.
Over de besluiten geeft het RIVM, dat uiteindelijk een adviesfunctie heeft, geen afzonderlijk oordeel. Over de heropening van scholen wil de woordvoerder wel kwijt dat het welzijn en de geestelijke gezondheid van jongeren een belangrijke factor is.
Er zijn geen coronabesmettingen geweest tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. Het gaat daarbij om een congres dat op maandag 15 februari werd gehouden in het Beatrix Theater in Utrecht. Later werd wel bekend dat er tijdens het evenement een medewerker met corona rondliep.
Volgens een woordvoerder is het „vrijwel zeker" dat de vrouw niet tijdens het experiment besmet is geraakt. „Zij is de zaterdag voor het evenement nog negatief getest en moet dus daarna besmet zijn geraakt, waarschijnlijk dus zaterdagavond of zondag. De medewerker kreeg na het evenement in het Utrechtse Beatrix Theater klachten, liet zich testen en kreeg een positieve uitslag."
Alle bezoekers en medewerkers van het congres hebben vijf dagen na het evenement nog een coronatest gedaan. Personen die contact met de besmette medewerker hebben gehad, hebben inmiddels allen een negatieve test afgelegd. Uit de test bleek dat niemand tijdens het evenement is besmet met het virus. Voorafgaand werden wel zes mensen positief bevonden, maar die mochten daarom niet naar het evenement komen.
Sinds 15 februari organiseert Fieldlab Evenementen proefevenementen met honderden bezoekers. Zo wordt gekeken hoe op een veilige manier evenementen georganiseerd kunnen worden tijdens de coronacrisis. Zaterdag werd in dat kader een theatervoorstelling van Guido Weijers in het Beatrix Theater georganiseerd. Bezoekers en medewerkers daarvan moeten aankomende donderdag hun tweede coronatest doen.
De avondklok wordt in principe verlengd tot maandag 15 maart. Een week eerder neemt het kabinet een nieuw besluit over de maatregel, melden ingewijden dinsdag. Mogelijk wordt het straatverbod dan weer verlengd, afhankelijk van de coronasituatie op dat moment.
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge zullen dat volgens de bronnen dinsdagavond bekendmaken. De avondklok is sinds zaterdag 23 januari van kracht. Mensen mogen dan tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet zonder geldige reden op straat zijn.
Op 15 maart is ook de eerste dag van de landelijke verkiezingen, die dit jaar drie dagen duren. De eerste twee dagen zijn stembureaus open voor met name kiezers met een kwetsbare gezondheid. Andere kiezers die dan komen, worden niet geweigerd.
Het kabinet denkt ook na over de horeca en een mogelijk pad om straks langzaam te kunnen heropenen. Maar het is volgens ingewijden nu nog te vroeg om hier concrete stappen in te zetten, omdat alles erop gericht is om juist grotere groepen mensen te vermijden. Door de hogere besmettingscijfers met het coronavirus de afgelopen week is dat nog te riskant.
Duitsland zit in de derde coronagolf. De Duitse bondskanselier Merkel heeft dat tegen haar christendemocratische partijgenoten gezegd tijdens een vergadering, melden ingewijden.
Merkel hamerde erop dat elke versoepeling van de lockdown-maatregelen geleidelijk moet gebeuren. Elke stap richting terugkeer naar het normale leven moet zorgvuldig zijn, aldus de regeringsleider. Ze wil een jojo-situatie vermijden, waarbij weer beperkingen nodig zijn als het aantal nieuwe infecties snel stijgt.
Merkel had de afgelopen tijd steeds benadrukt dat een derde golf besmettingen moest worden voorkomen, en waarschuwde speciaal voor de mutaties van het coronavirus. Berlijn kondigde daarom eind vorig jaar een reeks drastische maatregelen af. Eind januari volgde een inreisverbod voor personen uit gebieden en landen met het hoogste risico, en daarna grenscontroles in het zuiden. Onlangs werden de eerste versoepelingen besloten, zoals de opening van scholen en kapsalons.
Wat betreft het aantal tot nu toe geregistreerde besmettingen, doet Duitsland het internationaal gezien nog steeds redelijk. Per miljoen inwoners zijn er iets meer dan 28.500 positieve gevallen, in Nederland bijvoorbeeld bijna 62.000. En wat het aantal coronadoden per miljoen inwoners betreft, staat de Bondsrepubliek op 820 tegen 889 in Nederland.
Aan de andere kant gaat het niet zo snel met het vaccineren.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt nu van een „derde golf" van coronabesmettingen. De term valt twee keer in het nieuwsbericht over de laatste weekcijfers, waarin het instituut dinsdag een toename in de besmettingen van 19 procent rapporteerde.
„Omdat het grootste gedeelte van de bevolking nog niet gevaccineerd is, is het van groot belang om besmettingen zo veel mogelijk te voorkomen en deze derde golf zo laag mogelijk te houden", schrijft het RIVM. Het is voor zover bekend de eerste keer dat die term valt in de officiële weekberichten van de instantie, die een belangrijke rol speelt in de bestrijding van de pandemie.
Die derde golf had al veel hoger kunnen zijn, stelt het RIVM. De strenge maatregelen hebben de verspreiding van het virus flink afgeremd. Het zo laag mogelijk houden van het aantal besmettingen „kan alleen als een versoepeling met grote voorzichtigheid en stapje-voor-stapje gaat", waarschuwt het instituut.
Vrijwel gelijktijdig met de waarschuwing kwam via ingewijden het bericht naar buiten dat het kabinet niet alleen de middelbare scholen weer de deuren laat openen, maar meer versoepelingen wil doorvoeren. Zo zou het kabinet ook mensen met contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en massagesalons weer aan het werk willen laten.
Een woordvoerder wijst op de opmars van de Britse variant, die besmettelijker is dan de ‘oude’ variant van het virus en een zogeheten reproductiegetal van boven de 1 heeft. Volgens de laatste cijfers staat het op 1,14. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 114 anderen besmetten.
In alle leeftijdsgroepen zijn de afgelopen week meer coronabesmettingen aan het licht gekomen. Procentueel is de stijging het hoogst onder kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Ondanks die toename komen besmettingen onder jonge kinderen nog altijd het minst voor. Jongvolwassenen, van 18 tot en met 24 jaar, raken nog steeds het vaakst besmet, zo maken de laatste weekcijfers van het RIVM duidelijk.
Afgelopen week ondergingen 25.831 kinderen van 0 tot 12 jaar een coronatest, ruim 10.000 meer dan een week eerder. Van de kinderen die al een uitslag kregen, bleek 8,6 procent het virus bij zich te dragen. Dat zou voor de hele geteste groep neerkomen op 2221 kinderen. Dat zijn 42 procent meer gevallen dan een week eerder in de jongste leeftijdscategorie aan het licht kwamen. Toen werd dus wel beduidend minder getest.
Het RIVM verklaart de stijging door te wijzen op de heropening van basisscholen en kinderdagverblijven, maar ook door het aangescherpte testbeleid. Ook bij lichte klachten die aan verkoudheid doen denken moeten jonge kinderen worden getest. Dat moet ook na contact met besmette klasgenoten.
Uitgaande van de weekcijfers komt zo’n 7 procent van het totale aantal besmettingen nu voor rekening van jonge kinderen. Zij hebben doorgaans nauwelijks last van het virus en spelen volgens het RIVM ook de kleinste rol in de verspreiding ervan.
Onder de oudste mensen is het aantal besmettingen nu relatief het laagst. Velen van hen zijn de afgelopen maanden gevaccineerd. Per 100.000 inwoners boven de 70 jaar telde het RIVM afgelopen week afgerond 130 gevallen. Ter vergelijking: bij jonge kinderen staat dit getal op afgerond 103. Per 100.000 jongeren van 13 tot en met 17 jaar raakten er 141 besmet met het virus. Bij de 18- tot 24-jarigen staat dit getal op 223.
Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal iets toegenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1917 mensen met Covid-19 opgenomen, 9 meer dan maandag.
Van deze patiënten zijn er 538 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er wel 23 minder dan een dag eerder. Op de ic’s schommelt het aantal coronapatiënten al een aantal weken tussen de 500 en 550. Op verpleegafdelingen liggen nu 1379 coronapatiënten, 32 meer dan maandag.
Het coördinatiecentrum heeft afgelopen etmaal 15 patiënten naar een andere regio verplaatst, onder wie 5 ic-patiënten.
Volgens het LCPS zijn de Covid-ziekenhuisbezetting en het aantal nieuwe opnames relatief stabiel vergeleken met een week geleden. „Vorige week steeg het gemiddeld aantal dagelijkse opnames licht. Het is te vroeg om deze ontwikkeling te duiden als een trendbreuk ten opzichte van eerdere weken of als het gevolg van het verder opkomen van de Britse Covid-variant”, aldus het centrum in een toelichting.
Branchevereniging ANBOS is blij dat de schoonheidsspecialisten weer open mogen. Voorzitter Jantine van ’t Klooster ging daar al wel vanuit, maar noemt het toch een enorme opluchting. „Het belangrijkste is dat mensen weer door kunnen en er weer perspectief is. Dit is zo’n last die van onze schouders valt.”
Van ’t Klooster hekelt wel de manier waarop ondernemers vooral via de media moeten horen of ze wel of niet aan de slag mogen. „De kappers wisten het vorige week al, maar wij zitten al de hele dag in onzekerheid. Het is een heel onzekere, zeer gespannen periode in onze branche. Mensen begonnen echt de hoop te verliezen.”
ANBOS zegt dat het al langer volgens hygiëneprotocollen werkt die vorig jaar zijn ontwikkeld en voorziet dan ook geen problemen om veilig en verantwoord open te kunnen gaan. Volgens de vereniging werken schoonheidsspecialisten een-op-een en op afspraak, met een registratieplicht en in aparte behandelruimtes.
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 3846 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er minder dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 4282 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Het RIVM waarschuwde eerder voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 94. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 32 overlijdens geregistreerd.
Amsterdam brengt het er opnieuw het slechtst vanaf, met 220 nieuwe coronabesmettingen afgelopen etmaal. In Rotterdam testten 138 inwoners positief en in Den Haag 72. Almere en Eindhoven volgden met respectievelijk 71 en 66 nieuwe positieve tests.
De periode van afnemende coronabesmettingen die eind december werd ingezet, is nu echt ten einde. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in de afgelopen week 29.977 positieve testresultaten, 19 procent meer dan de week daarvoor. De cijfers verschijnen slechts enkele uren voordat het kabinet naar verwachting diverse versoepelingen van de coronamaatregelen zal bekendmaken.
Het RIVM stelt vast dat Nederland in „een kwetsbare positie” zit. „Bij te snelle versoepelingen zal het aantal besmettingen, en daarmee het aantal ziekenhuisopnames, weer toenemen”, waarschuwt het instituut.
In de afgelopen week hebben 263.291 mensen zich laten testen op het virus, liefst 38 procent meer dan een week eerder. Van die mensen kreeg 9,8 procent een positief testresultaat. Een week eerder was 11,5 procent van alle testen positief. De toename was relatief het grootst onder kinderen van 0 tot 12 jaar. „Dit hangt mogelijk samen met de heropening van de basisscholen en kinderdagverblijven twee weken eerder, in combinatie met het verscherpte testbeleid: ook bij lichte klachten moeten deze kinderen zich laten testen”, verklaart het RIVM. In absolute aantallen telt de jongste leeftijdsgroep wel nog altijd het laagste aantal coronabesmettingen.
Kort voor de kerst noteerde het RIVM in een week tijd nog ruim 82.000 besmettingen. Na het ingaan van de strenge lockdown, die het kabinet halverwege december afkondigde, daalde het aantal nieuwe infecties iedere week gestaag. Vorige week waren het er ruim 25.000. Een fractie meer dan de week daarvoor. De toename van 2 procent kon worden toegeschreven aan het feit dat duizenden mensen een testafspraak moesten inhalen die eerder was afgezegd vanwege het barre winterweer.
Het zogeheten reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, is net als vorige week net onder de 1. Dat cijfer heeft het RIVM berekend voor de situatie op 5 februari. Voor de extra besmettelijke Britse variant, die volgens het instituut inmiddels de meest voorkomende is in Nederland, verschoof het getal nauwelijks: van 1,15 naar 1,14. Dat wil zeggen dat 100 mensen die het virus hebben opgelopen gemiddeld 114 anderen aansteken.
Het RIVM benadrukt dat „veel besmettingen zijn voorkomen” door de combinatie van de avondklok en het dringende advies om maximaal één bezoeker per dag thuis te ontvangen. In totaal scheelt dat volgens berekeningen van het instituut zo’n 10 procent aan besmettingen.
Kappers, schoonheidsspecialisten, nagelstylisten en massagesalons mogen vanaf volgende week dinsdag weer opstarten, melden ingewijden. Rij-instructeurs vallen er ook onder. Zij voerden dinsdag nog actie in Rijswijk en Den Haag. De beroepsgroepen in kwestie zullen wel vooraf klanten moeten bevragen, om zeker te weten dat zij geen coronasymptomen hebben, de zogenoemde triage.
De meest betrokken ministers hebben dit dinsdag besloten tijdens crisisoverleg. Dinsdagavond zullen premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge de versoepelingen bekendmaken. De contactberoepen moesten er medio december mee stoppen toen het kabinet de harde lockdown doorvoerde. Ook de meeste winkels gingen toen dicht.
Voor de detailhandel geldt dat zij weer klanten mogen ontvangen na 2 maart, maar dan wel op afspraak. Wat voor voorwaarden er worden gesteld aan het bezoek aan winkels, is nog onduidelijk.
Ook sporten buiten in teamverband mag vanaf begin maart weer voor mensen tot 27 jaar. Nu is dat alleen toegestaan voor jongeren tot en met zeventien jaar. Verder mag je al buiten sporten met maximaal twee mensen als er meer dan 1,5 meter afstand mogelijk is.
Eerder was al duidelijk geworden dat de middelbare scholen weer open gaan vanaf volgende week maandag. Leerlingen kunnen dan één dag in de week weer naar school. Hetzelfde geldt voor het middelbaar beroepsonderwijs, zeggen ingewijden. Wel moet iedereen 1,5 meter afstand houden. Er golden al uitzonderingen voor eindexamenleerlingen en voor studenten die praktijklessen volgen. Voor hen verandert niets.
Met het draaiboek dat is opgesteld voor een ‘code zwart’-scenario in de ic-zorg loopt Nederland voor op omringende landen. Dat zeiden diverse experts die betrokken waren bij de totstandkoming van het draaiboek, dinsdag in gesprek met de Tweede Kamer.
Het draaiboek is bedoeld voor een moment waarop de druk door coronapatiënten op de ic’s zo hoog is, dat op basis van niet-medische criteria moet worden bepaald wie er een plekje krijgt.
Als artsen voor zo’n keuze worden gesteld, wordt er gekeken wie het kortst op de ic zou komen te liggen, en of iemand in de zorg werkt en veelvuldig onbeschermd in contact is geweest met coronapatiënten. Als derde criterium geldt de zogenoemde ‘intergenerationele solidariteit’, waarmee wordt bedoeld hoeveel levensfases iemand al heeft doorlopen. Daarbij wordt gekeken naar leeftijdsgroepen van 20 jaar: 0-20, 20-40, 40-60, enzovoort. Ten slotte, als al deze aspecten zijn doorlopen, kan er nog worden geloot.
In de afweging spelen criteria zoals bijvoorbeeld iemands maatschappelijke positie, fysieke en mentale beperkingen, sociale status, en „eigen schuld” geen rol, aldus de experts.
Alle experts benadrukten het belang van het draaiboek, zodat in dit scenario overal in Nederland dezelfde keuzes worden gemaakt. In buurlanden is dat niet het geval. In bijvoorbeeld België kan het per ziekenhuis verschillen hoe een keuze wordt gemaakt, legt voorzitter van artsenfederatie KNMG René Héman uit. „Dat willen we niet hier.”
Over een mogelijk ‘code zwart’-scenario was vorig jaar veel te doen. Zowel de Tweede Kamer als het kabinet vond het onverteerbaar dat er een selectie zou worden gemaakt op basis van leeftijd. Het kabinet werkte zelf aan een voorstel om dit te verbieden. Uiteindelijk wilde de Kamer het draaiboek van de experts vorige maand toch niet terzijde schuiven, waarna ook de regering inbond.
Het kabinet constateert „dat er naast het draagvlak onder de zorgverleners zelf en een aantal ouderenorganisaties, ook een brede steun bestaat voor het gebruik van leeftijdscohorten als selectiecriterium”, schreef minister Tamara van Ark daar over. Die brede „maatschappelijke en politieke steun is voor de standpuntbepaling van het kabinet van essentieel belang”.
Strandtenthouders hopen dinsdagavond tijdens de persconferentie van het kabinet te horen dat er op de terrassen weer bediend mag worden. Dat laat de Nederlandse Vereniging Strandexploitanten Noordzee Strand (NSVN) weten. Volgens de vereniging zijn de strandtenthouders er klaar voor om weer open te gaan. „Dit frustreert, dat er nog niks kan. Er moet juist gekeken worden naar wat wel kan”, zegt een woordvoerder.
Normaal gesproken begint het strandtentenseizoen begin maart. De vereniging zegt geen signalen te hebben ontvangen van strandtenthouders die ondanks de verplichte sluiting van de horeca toch willen opengaan. Dat zeggen sommige winkeliers wel te gaan doen, meldde winkeliersvereniging INretail eerder.
Rijschoolhouders zijn dinsdag met ongeveer honderd auto’s en een handjevol motoren bij een evenementenhal in Rijswijk samengekomen om te protesteren tegen de coronamaatregelen en te pleiten voor een snelle herstart van de rijlessen. Directeur Alexander Pechtold (53) van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) sprak de rijschoolhouders toe. Pechtold zei dat hij ze een hart onder de riem wilde steken en dat hij begrip heeft voor de moeilijke situatie waarin ze zitten.
Ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Bas van ’t Wout (Economische Zaken) ontkennen dat er druk is uitgeoefend op Herstel-NL, een initiatief om met een alternatieve corona-aanpak de lockdown te beëindigen. De voorzitter van Herstel-NL liet eerder weten benaderd te zijn „door kringen rond het kabinet met het verzoek om de campagne van Herstel-NL tijdelijk te staken tot na de verkiezingen”.
Hoekstra stelt dat hij vorige week met de groep gesproken heeft, maar ontkent dat hij de club vroeg te stoppen met hun activiteiten. Van ’t Wout zegt dat er volgens hem niet daarna nog met Herstel-NL is gesproken en dat ook hij hen niet verzocht heeft hun campagne te staken.
Winkeliers in heel Nederland bereiden zich volgens winkeliersvereniging INretail voor om hun filialen „hoe dan ook” te heropenen. Dat zal begin maart gebeuren als de huidige lockdown nog niet afgelopen is. „We horen het in heel Nederland, van Zeeland tot Friesland, tot in Limburg”, zegt een woordvoerder van INretail.
De huidige lockdown loopt tot en met 2 maart, het kabinet geeft dinsdagavond weer een persconferentie over de coronamaatregelen. INretail noemt het willen openen van de winkels begrijpelijk, maar zegt ondernemers hier niet toe aan te zetten. Winkeliers die tegen de door de overheid verplichte sluiting in toch open gaan, kunnen een boete krijgen van 4000 euro.
Premier Mark Rutte laat zijn afspraken bij de kapper een jaar vooruit inplannen. Een afspraak die staat voor 6 maart is gemaakt voordat de kappers in december de deuren moesten sluiten.
Dat laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten, na een bericht van Radio 538. Dj Frank Dane belde met de kapper van de premier, om te vragen wanneer die weer in de agenda staat om geknipt te worden.
Op 6 maart, was het antwoord van de kapper. Daaruit trok Dane de conclusie dat de kappers na 2 maart weer open mogen, iets dat volgens bronnen in Den Haag inderdaad waarschijnlijk is.
De coiffeur wilde niet zeggen wanneer de afspraak is gemaakt, maar de RVD laat dus weten dat die al maanden in de boeken staat. „De afspraken bij de kapper worden een heel jaar vooruit gepland, maar hij gaat pas weer zodra het mag.”
Franse bedrijven moeten meer doen om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Volgens de Franse minister van Arbeid, Elisabeth Borne, is dat nodig om te voorkomen dat er een nieuwe lockdown komt tegen het coronavirus.
„De cijfers over corona van de afgelopen dagen zijn niet goed. We willen allemaal een nieuwe lockdown voorkomen en thuiswerken is een goede oplossing”, zei Borne op de Franse radio. Ze gaat vrijdag met bijvoorbeeld de financiële sector praten over thuiswerk. Bij banken en verzekeraars in Frankrijk is thuiswerk de afgelopen maanden minder ingezet.
In het Sint Elisabeth Verpleeg- en Gasthuis in Amersfoort zijn 22 bewoners overleden die positief waren getest op corona. Aan het begin van de uitbraak telde het huis voor ouderen met dementie 106 bewoners.
Op 15 februari meldde het verpleeghuis dat er een uitbraak van corona was. Op dat moment waren 70 bewoners positief getest en waren er twee overleden. Onder het personeel bleef het aantal besmettingen beperkt. De uitbraak vond plaats kort nadat in het verpleeghuis een eerste vaccinatieronde was geweest.
„Wij kunnen niet met zekerheid vaststellen in hoeverre de overlijdens een direct gevolg zijn van de coronabesmetting, omdat het om een zeer kwetsbare doelgroep gaat met veel onderliggend lijden. We zien wel een hoger aantal overlijdens dan gebruikelijk”, laat het verpleeghuis weten op de website.
Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf volgende week in elk geval deels openen, maar de avondklok blijft nog wel in stand. Dat heeft het kabinet zondag besproken op het Casthuis, vertellen ingewijden. Op welke manier het voortgezet onderwijs open gaat, is nog niet duidelijk.
De avondklok wordt verlengd omdat het kabinet de maatregel nodig denkt te hebben om „ruimte te creëren” voor andere versoepelingen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen. Nederlanders moeten zich vooral goed aan de basisregels houden. Versoepelingen worden na enkele weken misschien weer teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.
President Joe Biden heeft opdracht gegeven de Amerikaanse vlag halfstok te hangen op federale overheidsgebouwen om te markeren dat in de Verenigde Staten een half miljoen mensen aan het coronavirus zijn overleden. De vlag blijft vijf dagen halfstok uit eerbetoon aan de slachtoffers, zei zijn woordvoerder.
De universiteit Johns Hopkins in Baltimore, die de statistieken rond het virus nauwgezet bijhoudt, meldde rond 22.40 uur dat de grens van een half miljoen coronadoden is overschreden.
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) wil dat het kabinet ook studenten van hogescholen en universiteiten uitzicht biedt op versoepelingen van de coronamaatregelen. „Studenten van hogescholen en universiteiten vallen bij bosjes neer, maar daar trekt het kabinet zich niks van aan. De hogescholen en universiteiten blijven namelijk dicht zonder enig perspectief”, zegt LSVb-vicevoorzitter Freya Chiappino.
Voor de tweede week op rij is het wekelijkse aantal coronabesmettingen toegenomen. De stijging is iets sterker dan die van vorige week. Het precieze aantal volgt dinsdag in de wekelijkse berekening van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Naar verwachting komt het kabinet dinsdagavond met voorzichtige versoepelingen van enkele coronamaatregelen. Zo kunnen middelbare scholieren waarschijnlijk weer deels naar school. Mogelijk mogen ook kappers weer open en komt er wat meer ruimte om te winkelen. Ook kijkt het kabinet of jongeren weer buiten kunnen sporten, zeggen ingewijden.
Premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge geven dinsdagavond een persconferentie. Dinsdagmiddag neemt het kabinet pas definitief een besluit. Maandagavond benadrukten bronnen nog dat niets zeker is.
Medewerkers van de GGD Brabant-Zuidoost hebben vorige week in Eindhoven twee kankerpatiënten ingeënt tegen corona zonder dat ze recht op een vaccinatie hadden. Het gaat om een 78-jarige man die in maart een chemokuur krijgt en een jongere man die binnenkort wordt geopereerd. Beiden smeekten om een vaccin en werden uiteindelijk aan een prik geholpen, meldt het AD.
Advertentie