Studenten en universiteiten betreuren uitblijven versoepelingen
Studentenorganisaties en universiteiten reageren teleurgesteld op de persconferentie van premier Mark Rutte. In het hoger onderwijs verandert voorlopig niets. „Het is zo ontzettend jammer om te zien dat studenten structureel achteraan staan voor versoepelingen”, zegt voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg, Dahran Çoban. „Duizenden studenten zitten nu al maanden thuis en hebben geen zicht op verbetering. Wederom worden gemaakte beloftes op perspectief niet waargemaakt”, constateert ze.
Ook de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het „bijzonder hoe studenten van hogescholen en universiteiten elke keer weer tussen wal en schip vallen”. Vicevoorzitter Freya Chiappino stelt vast dat „plannen voor het hoger onderwijs de prullenbak in worden gegooid”. Volgens Chiappino „lijkt het alsof studenten de boot uit worden geduwd”. Ze roept het kabinet op te voorkomen „dat ze verdrinken”.
ISO en LSVb wijzen op recent onderzoek waaruit blijkt dat veel studenten mentaal last hebben van alle beperkingen. „Hoe hoger het percentage digitaal onderwijs, hoe slechter studenten zich voelen”, vatten ze de situatie samen.
„In het belang van het welzijn van zowel studenten en docenten en de kwaliteit van onderwijs is ontmoeting essentieel”, reageert voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten VSNU. Ook hij had graag gezien dat het kabinet meer fysiek onderwijs mogelijk had gemaakt. De universiteiten zouden in maart terug willen naar de regels van voor de strenge lockdown. Tot half december mochten ze fysiek lesgeven, mits de regel om 1,5 meter afstand van elkaar te houden in acht werd genomen.
Het besluit om jongvolwassenen meer mogelijkheden te geven om buiten te sporten, kan wel op goedkeuring rekenen. „Er zijn veel sportfaciliteiten op campussen. Dat we deze faciliteiten nu meer kunnen gaan gebruiken is een positieve ontwikkeling. Studenten snakken er weer naar om samen te kunnen sporten”, aldus Duisenberg.
Los van de regels die voor iedereen gelden, lopen er diverse proefprojecten op universiteiten om door de inzet van sneltesten meer fysiek onderwijs mogelijk te maken. De onderzoeken moeten inzicht geven in de opties om in het volgende collegejaar zonder afstandsregels les te kunnen geven.