Koster Noorderkerk vult dagen met klussen en schilderen
Met wat schoonmaakwerk, onderhoudsklusjes en het schilderen van de inpandige woning vult koster Johannes Post (59) zijn dagen in de Amsterdamse Noorderkerk. „Het lukt niet om een volle werkweek te maken.”
De grote Noordermarkt ligt er verlaten bij. Een enkeling houdt even halt om snel een foto te maken. Post telde de voorbije weken vaak niet meer dan een tiental bezoekers op de plek die eerder zwart zag van de toeristen.
Opgegroeid in Den Helder voer hij een kwart eeuw op een kotter. Daarna was hij dertien jaar in Zeeland in dienst van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. In 2019 kwam hij terug naar Noord-Holland als manager van de visafslag in Den Oever. „Het ging niet goed in de garnalenvisserij, zodat mijn contract vorig jaar niet is verlengd.”
Sinds 1 januari is hij koster van de Noorderkerk. Helemaal onervaren in het kerkelijke werk is de voormalige visserman niet. In Vrouwenpolder was hij hulpkoster in de vrijgemaakt gereformeerde kerk. Jarenlang was hij er ook ouderling.
In de gewoonlijk zo drukbezochte Amsterdamse kerk overheerst nu de stilte. „Er is geen catechisatie, bijbelclub, studieclub, leeskring of open kerk. Dat laatste was gebruikelijk op maandag en zaterdag.”
Knopje
Driemaal per week rijdt Post vanuit zijn woonplaats Hippolytushoef naar het centrum van Amsterdam.
„Dat hebben we zo afgesproken, omdat vrijwel alle activiteiten zijn gestopt. Op zondagochtend zijn er online diensten. Dan komen de dominee en enkele kerkenraadsleden naar de kerk, plus één of twee zangers en de organist. Niemand mag er verder in. Ik zorg voor een glaasje water en zie toe op een soepel verloop van de opnames en de uitzending. Een van de hulpkosters doet de avonddienst. Er hoeft dan alleen nog maar een knopje te worden omgezet.”
Op woensdagavond is er een halfuurtje het midweekgebed, eveneens online. Alleen het kapelletje aan de zijkant van de kerk is op enkele doordeweekse dagen een paar uur geopend. Maximaal twee bezoekers tegelijk kunnen er terecht voor rust, het aansteken van een kaarsje of –op verzoek– een gesprek met een vrijwilliger.
Post is enkele dagen in de weer met wat schoonmaakwerk, onderhoudsklusjes en de aanpassing van de inpandige kosterswoning. „Het is de bedoeling dat we hier gaan wonen.” Binnenkort krijgt het pand een nieuwe keuken, de badkamer wordt aangepast en er komen voorzetramen.
Huwelijk
Buiten coronatijd heeft de koster van de Noorderkerk veel werk aan verhuuractiviteiten. Het godshuis is geliefd voor tentoonstellingen, concerten, symposia, lezingen en bijeenkomsten van (christelijke) studentenverenigingen. Niet alles ligt stil. De voorbije weken zette Post al vier huwelijksdata in de agenda. „De eerste is op 24 april. Of er dan al versoepelingen zijn? In ieder geval mogen de bruidsparen met een gevolg van dertig personen naar binnen. Meer kan niet. Geen catering of zo.”
Hij ziet er naar uit om vanuit Hippolytushoef naar Amsterdam te verhuizen. „Als het iets drukker worden, moet je in en om de kerk zijn. Ik hoop het, want ik houd wel van een beetje reuring.”
Serie Werk & corona
Deel 6 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Volgende week maandag deel 7.