Horecabranche wil heropening afdwingen bij rechter
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Het kabinet kan niet vooruitlopen op een rechtszaak die de horecabranche gaat aanspannen tegen de Staat, zegt een woordvoerster van het ministerie van Economische Zaken. Ze reageert daarmee op de gang van de horecasector naar de rechter, om heropening af te dwingen van café’s en restaurants en daarnaast meer steun te ontvangen van de overheid. De horeca is al maanden gesloten in verband met het coronavirus.
Het ministerie wijst wel op een recente uitbreiding van de Tegemoetkoming vaste lasten (TVL) op 21 januari. Die houdt in dat meer ondernemers gebruik kunnen maken van de regeling en dat meer steun wordt verleend. In de eerste week na de openstelling van de regeling op 15 februari, kwamen er 46.000 aanvragen binnen. Daarvan zijn al 19.000 aanvragen goedgekeurd, meldt Economische Zaken maandag. Dat kost 160 miljoen euro.
Het aantal aanvragen is veel hoger dan het aantal aanvragen in de eerste week na de opening van de TVL-regeling in het laatste kwartaal van vorig jaar. Toen ging het om 26.000 aanvragen.
Ondernemers kunnen nog tot 30 april een aanvraag doen.
Maak bij een versoepeling van de coronamaatregelen, juist buitenactiviteiten mogelijk. Dat is logischer dan binnen meer vrij te geven. Dat advies hebben de burgemeesters in het Veiligheidsberaad maandag aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gegeven. Dinsdag beslist het kabinet over een eventuele afschaling van de maatregelen.
Het ligt volgens de voorzitters van de veiligheidsregio’s meer voor de hand om buiten meer toe te staan dan binnen. „Buiten is meer coronaproof”, zegt beraadvoorzitter en burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls. Als de dagen langer worden en het weer aangenaam is, gaan mensen meer de deur uit. „Zij snakken ernaar om naar buiten te gaan. Dat gaat gebeuren. Neem dan ook de juiste maatregelen.”
Bruls spreekt van een lastig dilemma. „Wij zitten op een splitsing der wegen. Er is met de dreiging van de mutaties weinig ruimte voor versoepeling. Het virus lijkt weer te kunnen oplaaien. Als je het OMT-advies heel strikt neemt, kunnen we nu niet versoepelen. Maatschappelijk is daar wel heel veel behoefte aan. Als burgemeesters horen we dat dagelijks.”
Ook minister Grapperhaus merkt de „gespletenheid”. „Het gaat nog echt niet goed met de besmettingen en de bedden op de ic. We zien de cijfers in omringende landen weer oplopen door besmettelijke mutanten. Aan de andere kant is het moeilijk vol te houden. Dat zien wij echt. Mensen snakken naar perspectief, meer ruimte.”
De burgemeesters willen vooral dat de maatregelen consequent, consistent en logisch zijn. Bruls: „Tover niet lukraak maatregelen uit de hoge hoed. Zij moeten echt goed uitlegbaar zijn. En dan zeggen wij dat het nu slimmer is om in buiten te investeren.”
Politieke partijen van links tot rechts zijn het eens: de rekening van de energietransitie moet na de coronacrisis niet naar kleine bedrijven. Alle deelnemers aan het Mauritshuisdebat over de overgang naar schone energie vinden dat. Aan het debat deden de VVD, CDA , SP, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie mee. Hoe lang de partijen het mkb willen ontzien, zeiden ze niet.
PvdA’er William Moorlag wil nu niet de kleine ondernemer aansporen om bijvoorbeeld over te stappen op milieuvriendelijkere LED-lampen, maar hij wil juist meer actie van grote bedrijven. De SP sluit zich daarbij aan. Ook de VVD wil na corona eerst de druk op het mkb wegnemen en dan pas kijken wat nodig is om de klimaatdoelen te halen. Volgens D66 moet de rekening naar de „grote vervuilers” en het CDA wil juist meer vragen van sectoren die het ook tijdens corona nog goed doen.
Het bedrag van het Groeifonds, dat bedoeld is voor economische groei, moet volgens GroenLinks worden verdrievoudigd voor een „groene wederopbouw” na de coronacrisis. Vooralsnog is het Groeifonds de komende vijf jaar goed voor in totaal 20 miljard euro. Verder wil de ChristenUnie onder meer de btw op groente en fruit verlagen en die op vlees juist verhogen.
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 minstens 49 procent minder broeikasgassen uitstoot in vergelijking met 1990. Dat kost ongeveer 3 miljard euro per jaar, becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving eerder.
Het gonst door WhatsApp-groepen van ondernemers om de zaak „hoe dan ook te openen” volgende week, wat premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdag ook te melden hebben op de persconferentie. Volgens directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Anne Schroën klinkt „de roep om opening, met of zonder toestemming van de overheid, steeds luider in ondernemerskringen”. Schroën hoort het van boekverkopers, maar ook van andere winkeliers „waar de stemmen nog radicaler zijn dan in de boekenbranche”.
„De financiële druk bij ondernemers wordt groter, waardoor de spanning stijgt en de urgentie tot opening toeneemt”, aldus Schroën. „Als dinsdag het perspectief wordt dat we het tot Pasen moeten volhouden, dan denk ik niet dat ondernemers dat kunnen opbrengen.” In mkb-kringen wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de persconferentie dinsdag.
„Er moet iets gebeuren en het liefst met wat maatwerk”, zegt boekhandelaar Fabian Paagman. Want stiekem de deuren openen kan misschien bij kleinere winkels in dorpen op het platteland, in de stad sta je „meer in de spotlights”, aldus de Haagse boekhandelaar die de regels dus gewoon zal opvolgen.
Volgens hem is het gebrek aan maatwerk het probleem. „Winkelen op afspraak kan nuttig zijn voor kleinere winkels, maar voor grote winkels en warenhuizen is het zinloos.” Hij wijst verder op de inconsequentie dat bij supermarkten „ook niet slechts één klant welkom is”. Het lijkt Paagman daarom een goed idee om veel meer onderscheid te maken tussen de verschillende branches, tussen winkels in de stad of in een dorp en de winkelgrootte.
In verschillende grote instellingen voor geestelijke gezondheidszorg zullen deze week de eerste inwonende cliënten worden geprikt tegen corona. Ook zorgmedewerkers daar worden nu snel ingeënt, meldt het RIVM.
De medische diensten van de instellingen geven de vaccinaties zelf aan, om te beginnen, de eerste groep van circa 8000 mensen. Zij worden beschermd met het middel van AstraZeneca. Mensen van 65 jaar en ouder echter krijgen het vaccin van Moderna zodra dat beschikbaar is.
In totaal komen circa 22.000 patiënten van de geestelijke gezondheidszorg plus 42.500 medewerkers in aanmerking voor een coronaprik.
Als het voor winkels mogelijk wordt om één of meerdere klanten te ontvangen, dan moet dat ook voor de horeca gelden, zegt horecaondernemer Johan de Vos. Hij is vice-voorzitter van Koninklijke Horeca Nederland Breda en boegbeeld van een groep van rond de 65 horecaondernemers die het tijd vindt dat de horeca de deuren kan openen.
„Als winkels te horen krijgen dat ze klanten op afspraak mogen ontvangen, dan kunnen horecazaken ook klanten op afspraak ontvangen”, aldus De Vos. Horecazaken zijn al vanaf half oktober verplicht gesloten. Het is volgens De Vos onterecht dat horecazaken ook pas als laatste open zouden mogen.
De beelden van het weekend met grote aantallen mensen die in parken en stadscentra dichtbij elkaar staan te borrelen zorgen volgens De Vos voor nog meer frustratie bij ondernemers. „Wij kunnen dit juist oplossen door de terrassen gecontroleerd te openen, zodat dit soort ongecontroleerde situaties niet ontstaat.”
Het plan om de deuren van restaurants en cafés weer te openen wanneer winkels hun deuren mogen openen, ontstond al in januari toen ze zelf besloten om hun eerdere openingsplannen op te schorten. De Vos verwacht dat de opening van de horeca „dichtbij” komt.
De rechtszaak die KHN aanspant tegen de overheid om opening en om meer schadevergoeding af te dwingen, juicht De Vos toe. „Dat had eigenlijk al eerder moeten gebeuren.”
De avondklok heeft maandag officieel een nieuwe wettelijke basis gekregen, twee dagen later dan justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdag in de senaat had aangekondigd. Dat betekent dat de boetes die het afgelopen weekend zijn opgelegd voor overtreding van het straatverbod, nog onder de oude juridische grondslag vallen.
De kans bestaat dat de boetes (95 euro) van tafel gaan. Sinds het begin van de avondklok op 23 januari zijn er 33.000 bekeuringen uitgedeeld, meldde het Openbaar Ministerie (OM) afgelopen vrijdag.
Het gerechtshof in Den Haag zal vrijdag bepalen of de oude basis voor de avondklok voldoende is of niet. Als het hof net als de rechtbank vindt dat dit niet het geval is, dan heeft dat waarschijnlijk gevolgen voor de boetes die zijn opgelegd. Het Openbaar Ministerie (OM) en Grapperhaus zullen daarover met elkaar in overleg gaan. Als het hof de oude verankering alsnog goedkeurt, verandert er niets, meldt het ministerie.
De avondklok hangt hoe dan ook onder de nieuwe wettelijke grondslag, vond zowel de Eerste als de Tweede Kamer vorige week in haastig ingelaste debatten. De ministeriële regeling van de avondklok is vanaf nu gekoppeld aan de zogenoemde tijdelijke coronawet (Twm), die weer valt onder de Wet publieke gezondheid (Wpg).
De oude grondslag onder de avondklokregeling - de Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg) - is maandag buiten werking gesteld, meldt het ministerie. Grapperhaus wilde dat dit het liefst zaterdag al zou gebeuren, maar volgens het ministerie was er meer tijd nodig.
Horecabranchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil bij de rechter afdwingen dat de sector weer open mag. KHN noemt het onacceptabel dat cafés en restaurants gesloten moeten blijven en „opnieuw achteraan moeten sluiten” bij de versoepelingen. Ook wil KHN een schadevergoeding voor de branche.
De horeca is al maanden grotendeels dicht. Cafés zijn volledig gesloten, restaurants zijn alleen open voor afhaal. De steunmaatregelen van de overheid zijn volgens KHN welkom, maar bij lange na niet voldoende om de vaste lasten van horecaondernemers te dekken. Daardoor lopen de verliezen op en zijn ondernemers de wanhoop nabij, aldus KHN.
KHN spande ook vorig jaar al een kort geding aan tegen de Staat om versoepeling van de maatregelen af te dwingen. De rechter wees de eisen van de horecabranche destijds af. Ook hoefde de Staat geen plan voor versoepelingen op basis van „objectieve criteria” op te stellen.
Nu spant KHN geen kort geding, maar een bodemprocedure aan samen met een groep horecaondernemers die volgens de branchevereniging representatief is. KHN wil dat de rechter verklaart dat de Staat onrechtmatig handelt door de grondrechten van horecaondernemers te schenden zonder de noodzaak behoorlijk te onderbouwen en zonder de schade te vergoeden. Ook wil KHN een spoedvoorziening om de branche zo snel mogelijk te heropenen.
Advertentie
De samenleving moet weer open. „Het kan niet anders. De samenleving snakt naar meer openheid”, zei burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum maandag voorafgaand aan het Veiligheidsberaad, het overleg van de voorzitters van alle veiligheidsregio’s en minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Volgens hem zitten de winkeliers en de horeca in zijn regio „allemaal zwaar aan de grond”. „De vaccins gaan de crisis oplossen, maar het vaccineren duurt veel te lang. Dan zijn de horeca en andere ondernemers al omgevallen.” Hij gaat tijdens het overleg pleiten voor meer mogelijkheden. „Buitenterrassen kunnen zonder problemen open, maar dat moeten we dan wel willen met elkaar.”
Ook diverse andere burgemeesters merken dat voor veel inwoners en ondernemers de rek eruit is. „Mensen zijn moe en een beetje gedeprimeerd”, aldus Femke Halsema van Amsterdam.
Cijfers over de verspreiding van het coronavirus en de druk die dat geeft op de ziekenhuizen zien er „aanzienlijk gunstiger uit dan we half januari hadden durven hopen”, zegt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Dat geeft wat hem betreft wat lucht, maar hij zegt er wel direct bij dat de speelruimte om maatregelen te versoepelen „beperkt” is.
Kuipers toont begrip voor het kabinetsvoornemen om enkele versoepelingen door te voeren. Het belangrijkste plan is om de middelbare scholen weer deels open te stellen. Mogelijk mogen ook mbo’s en kappers weer de deuren openen.
„Ik snap heel goed de wens om te versoepelen, maar ruimte om heel veel dingen tegelijk te doen is er niet”, aldus de LNAZ-voorzitter. Wijzend op de steekproeven die iedere week worden geanalyseerd om te bepalen welke virusvarianten rondgaan, stelt Kuipers dat de Britse variant minder snel is opgerukt dan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) begin dit jaar voorzag. Daarmee „koop je tijd”, zegt Kuipers.
In het voorjaar kan het weer bovendien een gunstige invloed hebben en het virus afremmen. Tegelijkertijd worden steeds meer mensen gevaccineerd. Toch tempert Kuipers de verwachtingen. „Over een week of tien zitten we in de eerste week van mei. In die tien weken kan het nog flink ontsporen als de overdracht bijvoorbeeld met 10 procent toeneemt”, schetst hij.
In Nederland liggen maandag 1908 mensen met corona in het ziekenhuis, 59 meer dan zondag. Van deze patiënten bevinden er zich 561 op de intensive care, een stijging van 27 ten opzichte van een dag eerder, en dus 1347 op andere afdelingen, 32 patiënten meer de dag ervoor.
Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn maandag 159 nieuwe coronapatiënten opgenomen, van wie er 37 op de ic belandden. „Het gemiddeld aantal nieuwe opnames op de ic en kliniek is gestegen vergeleken met vorige week”, aldus het LCPS.
Er zijn nu 1000 ic-bedden bezet, 5 meer dan zondag. Iets meer dan de helft van de bedden wordt bezet door mensen met corona.
„Ten opzichte van een week geleden is de Covid-ziekenhuisbezetting stabiel gebleven en het gemiddeld aantal dagelijkse opnames licht gestegen. Het is te vroeg om deze ontwikkeling te duiden als een trendbreuk ten opzichte van eerdere weken of als het gevolg van het verder opkomen van de Britse Covid-variant”, aldus LCPS in een toelichting.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken schuift maandagmiddag wegens ziekte niet aan bij de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad. De burgemeesters zullen nu volgende week maandag met haar praten over het veilig organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen in maart, aldus een woordvoerster van het beraad.
Volgens beraadsvoorzitter Hubert Bruls heeft de afzegging van Ollongren geen effect op de verkiezingen. „Die gaan gewoon door. Misschien kunnen we later deze week alsnog digitaal overleggen. Dat komt wel goed.”
De burgemeesters nemen wel zoals eerder aangekondigd een half uur extra voor hun bijeenkomst in Utrecht. Op de agenda staan onder andere de nieuwe coronamaatregelen die het kabinet dinsdag zal bekendmaken.
Het Veiligheidsberaad heeft al eerder bij justitieminister Ferd Grapperhaus aangedrongen op perspectief voor de toekomst. Grapperhaus is vrijwel elke week namens het kabinet bij het beraad. De burgemeesters hebben het kabinet geadviseerd over versoepelingen, omdat er „tussen open en dicht ook nog een tussenweg zit”, aldus voorzitter Bruls, burgemeester van Nijmegen. Grapperhaus en Bruls geven na afloop van het beraad in Utrecht een toelichting.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 4217 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er iets meer dan het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen dat op 4124 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Zondag turfde het instituut over een etmaal gemeten 4720 positieve tests, eveneens boven het zevendaags gemiddelde. Het RIVM waarschuwde eerder al voor toenemende besmettingscijfers doordat steeds meer mensen de oprukkende Britse variant van het coronavirus oplopen.
Het aantal gemelde sterfgevallen door Covid-19 steeg afgelopen etmaal met 32. Dat wil niet zeggen dat al die mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Sterfgevallen worden soms pas na een tijdje doorgegeven. Zondag werden 17 overlijdens geregistreerd, zaterdag 62, vrijdag 50 en donderdag 74.
Amsterdam brengt het er het slechtst vanaf met 163 nieuwe coronabesmettingen afgelopen etmaal. In Rotterdam testten 150 inwoners positief en in Groningen 77. Ook in Den Haag (66) en Eindhoven (61) werden relatief veel nieuwe gevallen vastgesteld.
Zondag werd bekend dat inmiddels 1 miljoen Nederlanders zijn gevaccineerd. Coronaminister Hugo de Jonge hoopt dat de teller over een maand op 2 miljoen staat.
De volgende persconferentie over de bestrijding van het coronavirus, na die van deze week, vindt plaats op 9 maart. Dat zei coronaminister Hugo de Jonge maandag.
De afgelopen tijd zaten er telkens drie weken tussen de persconferenties, waarop premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het land bijpraatten over de bestrijding van het virus.
Maar als die planning wordt aangehouden, zou de volgende persconferentie na die van dinsdag plaatsvinden op 16 maart, een van de drie dagen waarop mensen volgende maand naar de stembus kunnen gaan. Om dat te voorkomen wordt het persmoment een week naar voren gehaald.
Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen aan het AD.
Momenteel zijn slechts kinderen tot en met 17 jaar en topsporters uitgezonderd van de coronaregel die stelt dat sport buiten slechts met maximaal twee personen mag plaatsvinden en op anderhalve meter afstand. Kinderen mogen buiten wel sporten in teamverband, als ze maar geen wedstrijden tegen teams van andere clubs spelen. Volgens de ingewijden wil het kabinet de sportregels meer gelijk trekken met andere activiteiten voor jongeren en jongvolwassenen.
Ook overwegen de bewindslieden weer meerdere contactberoepen toe te staan, als de kapper weer van start mag. Vanzelfsprekend moeten daarbij strenge coronaregels in acht worden genomen. „Het is moeilijk uit te leggen dat als we de risico’s voor kappers aanvaardbaar achten, we dat niet vinden voor andere contactberoepen”, stelt een ingewijde.
De VO-raad ondersteunt het voornemen van het demissionair kabinet om middelbare scholen te heropenen, maar wil dat scholen van de regering de vrijheid krijgen om de heropening naar eigen mogelijkheden in te richten. In de zondag uitgelekte plannen van het kabinet wordt de mogelijkheid genoemd om slechts een aantal klassen per dag fysiek naar school te laten komen. Dat zou betekenen dat leerlingen een of anderhalve dag per week naar school mogen.
De VO-raad waarschuwt voor een te veel in beton gegoten richtlijn. „We vinden het belangrijk dat scholen voldoende ruimte krijgen om het contact op school naar eigen mogelijkheid in te vullen”, zegt een woordvoerder van de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs.
Volgens de VO-raad verschilt het per onderwijsinstelling hoeveel leerlingen zij tegelijkertijd kunnen ontvangen. „Dat hangt af van de beschikbare ruimte in de school, het soort onderwijs en het aantal leerlingen.” De woordvoerder wijst op de periode van juni tot de zomervakantie vorig jaar, toen middelbare scholen ook weer opnieuw opengingen. „Gemiddeld bleek een derde van alle leerlingen tegelijk naar school te kunnen. Maar dat is een gemiddelde.”
Vorige week riep de raad al op om scholen extra ruimten te laten huren voor coronaproof onderwijs. Voorbeelden zijn theaters en zalen in hotels. Ook sneltesten kunnen volgens de raad mogelijk helpen bij verantwoord onderwijs op school. Bij een besmetting kunnen er meteen maatregelen worden genomen.
De begrafenis van Tom Moore op zaterdag 27 februari wordt wegens de coronaregels alleen bijgewoond door acht familieleden. De Britse oorlogsveteraan Moore (100), wereldberoemd door zijn corona-inzamelingsactie, overleed begin februari aan het coronavirus. Hij werd vlak daarvoor opgenomen in het ziekenhuis. Moore had volgens zijn familie al een tijdje een longontsteking, Daarom was hij nog niet gevaccineerd tegen Covid-19.
De dochters van Moore, Lucy en Hannah, maakten maandag bekend dat het afscheid in besloten kring wordt gehouden. Daar zijn ook de vier kleinkinderen van de oorlogsveteraan bij. „We begrijpen dat iedereen graag steun wil betuigen, maar andere belangstellenden en de pers helpen de gezondheidszorg het meest door thuis te blijven”, aldus de dochters in een verklaring.
Moore werd vorig jaar wereldberoemd toen hij al wandelend door zijn achtertuin ruim 38 miljoen pond inzamelde voor de strijd tegen het coronavirus. Koning Elizabeth sloeg hem wegens zijn inzamelingsactie tot ridder en ontving Moore en enkele familieleden op Windsor. Vliegtuigen van de Britse luchtmacht vlogen als eerbetoon over zijn huis en hij kreeg de eretitel van kolonel.
Horecagroothandels moeten nu veel producten op voorraad weggooien omdat ze over de datum zijn nu de horeca nog altijd gesloten is en de lockdown waarschijnlijk langer voortduurt. Ook de voorraden met een langere houdbaarheidsdatum gaan nu bederven, waarschuwt de Stichting Horeca Groothandels. „Je kunt straks je hele magazijn weggooien”, zegt bestuurslid Hans van der Eijk.
Volgens Van der Eijk gaat het om 1,5 tot 2 procent van de omzet van horecagroothandels. „Maar die omzetten zijn miljarden.” Tot nu hebben de horecagroothandels volgens hem elk kwartaal een paar procent van de omzet moeten weggooien. Het niet kunnen kwijtraken van de producten zorgt als eerste voor problemen bij verse waar zoals vis en vlees, daarna zuivel, dan frisdrank en als laatste vetten zoals frituurolie en soepen.
EasyJet wil vliegtuigbemanning verplichten coronatesten te ondergaan. Dat zegt de Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC), die daarom gesprekken met de luchtvaartmaatschappij over het testen van bijvoorbeeld stewardessen abrupt heeft afgebroken.
Volgens de vakbond zou het testbeleid te allen tijde gebaseerd moeten zijn op vrijwillige keuzes van werknemers. Een verplichting tot een coronatest zou juridisch gezien niet eens kunnen, stelt de VNC. De vereniging tekent formeel protest aan bij easyJet en vraagt zich af waarom de Britse prijsvechter het testen van bemanningsleden niet op dezelfde manier oplost als bijvoorbeeld KLM.
Bij KLM is het testbeleid ingericht via zogenoemde omgekeerde vrijwilligheid. Dat wil zeggen dat elk crewlid in principe akkoord is met testen tenzij men zelf actief aangeeft niet getest te willen worden.
In de eerste instantie leek easyJet ook welwillend tegenover deze insteek te staan, geeft VNC aan. Maar later claimde het bedrijf volgens de bond dat het administratief onuitvoerbaar zou zijn. De VNC zet daar grote vraagtekens bij: „Als het bij het veel grotere KLM wel lukt, dan zou het voor de 174 easyJet crewleden op de basis Amsterdam ook geen probleem moeten vormen.”
Landen gebruiken coronamaatregelen als voorwendsel om mensenrechten te beperken. Andersdenkenden en onafhankelijke media wordt het zwijgen opgelegd, waarschuwt de baas van de Verenigde Naties, António Guterres. Onder het mom van coronabestrijding worden basisvrijheden afgeschaft, aldus de secretaris-generaal in een videoboodschap als openingsspeech voor een vergadering van de VN-mensenrechtenraad.
Guterres noemt geen namen. Maar volgens de VN-leider worden er in bepaalde landen strenge veiligheids- en noodmaatregelen afgekondigd om zogenaamd de coronacrisis te bestrijden. Feitelijk misbruiken de machthebbers de coronapandemie zodat de „meest fundamentele vrijheden” van burgers verdwijnen. Hij spreekt over een vicieuze cirkel aan schendingen.
Guterres wijst op het uithollen van verkiezingen en het onderdrukken van de stem van de oppositie. Mensenrechtenactivisten, journalisten, advocaten en zelfs gezondheidsmedewerkers worden gearresteerd, vervolgd, geïntimideerd of in de gaten gehouden omdat ze coronabeperkingen bekritiseren of juist het gebrek aan maatregelen aan de kaak stellen.
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gezinspeeld op een plan met vier stappen om de lockdown af te bouwen. Ze omschreef dat tijdens een vergadering van haar CDU-partij als „vier openingsstappen zonder jojo-effect”, bericht de krant Bild, die sprak met deelnemers.
Merkel zou niet in detail zijn getreden over wat het plan om het land te heropenen inhoudt. Een werkgroep met haar naaste medewerker Helge Braun en zijn collega’s uit deelstaten gaat zich deze week buigen over het onderwerp. Zij bereiden de volgende top voor tussen Merkel en regionale leiders, die begin maart moet plaatsvinden.
Duitsland zit al maanden in een lockdown. Die duurt in elk geval tot 7 maart. De autoriteiten zijn ondertussen al wel begonnen met het versoepelen van maatregelen. Scholen en bouwmarkten gingen maandag op sommige plaatsen alweer open en vanaf komende maand kunnen ook kappers in Duitsland weer aan de slag.
De uitbraak van het coronavirus in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), die vorige week werd vastgesteld, heeft inmiddels één patiënt het leven gekost. Intussen is het aantal besmettingen onder patiënten en personeel opgelopen tot 52 in totaal, 24 patiënten en 28 medewerkers.
Een woordvoerder van het centrum bevestigt een bericht van RTV Noord. Het gaat hier om de ‘Britse’ variant van het virus, die nog besmettelijker is dan de gangbare.
Voor zover de zegsman nu weet, is verder niemand door corona heel ernstig ziek of nog heel veel zieker geworden. Een aantal besmette patiënten is ook gewoon naar huis. Eén bleek er naar het Martini Ziekenhuis in Groningen te zijn overgebracht, voordat geconstateerd was dat deze patiënt ook besmet was.
De uitbraak had plaats op een afdeling met vooral hart- en longpatiënten. Hoe het virus daar kon toeslaan is nog niet bekend, er wordt nog volop bron- en contactonderzoek gedaan.
Honderden medewerkers van het UMCG worden extra getest om verdere verspreiding te voorkomen.
De politie heeft afgelopen week 6436 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de avondklok. De politie beëindigde afgelopen weekend 96 illegale feesten.
Ook zijn er 285 boetes uitgedeeld aan mensen die het verbod op groepsvorming hebben overtreden, maakte de politie maandag bekend. Er zijn 383 mensen die een waarschuwing kregen omdat ze de coronamaatregelen negeerden, zoals het houden van 1,5 meter afstand van elkaar.
Over enkele maanden moet er ruimte zijn om dagelijks enkele honderdduizenden mensen een coronatestbewijs te geven. Een negatieve uitslag biedt dan toegang tot het sociale leven. Dat scenario schetste zorgminister Hugo de Jonge zaterdag in de Telegraaf en de Volkskrant.
Dat het kabinet een begin wil maken met het heropenen van de middelbare scholen „biedt perspectief voor leerlingen”, reageert de Algemene Onderwijsbond (AOb). De bond is daar blij mee, maar benadrukt wel dat maatregelen nodig blijven om het risico op coronabesmettingen te beperken. „De zorgen over de gezondheid van personeel zijn nog altijd groot”, zegt een woordvoerder van de AOb.
De regel om 1,5 meter afstand te houden tot anderen blijft heel belangrijk voor de bond. Een van de opties die bij het kabinet op tafel ligt, is om slechts een aantal klassen per dag fysiek naar school te laten komen. Op die manier is er genoeg ruimte om afstand te houden.
De AOb vindt daarnaast dat zo snel mogelijk meer sneltesten beschikbaar moeten komen voor het onderwijs. Op termijn is het de bedoeling dat alle leerlingen en leraren die minimaal één lesuur in dezelfde ruimte zijn geweest als iemand die het virus heeft opgelopen, een test aangeboden krijgen. Er zijn al scholen waar dit gebeurt, maar het is nog lang niet overal de praktijk.
Het vertrouwen van Duitse ondernemers neemt deze maand toe door optimisme in het Duitse bedrijfsleven over het herstel van de coronacrisis, ondanks de lockdowns. De index die het ondernemersvertrouwen meet, ging in februari volgens onderzoeksinstituut Ifo duidelijk omhoog.
De Ifo-graadmeter klom naar een niveau van 92,4 punten van 90,3 punten in januari, wat de sterkste maandelijkse stijging sinds juli is. Daarmee viel de index hoger uit dan verwacht. Met name in de Duitse industrie is de stemming beter aan het worden. Maar ook in de dienstensector, met bijvoorbeeld horeca en detailhandel, neemt het vertrouwen toe door de vaccinaties tegen het coronavirus en de hoop dat de lockdowns spoedig eindigen.
Het Ifo-onderzoek wordt maandelijks gehouden onder circa 9000 Duitse ondernemers en wordt gezien als de belangrijkste barometer voor de stemming in het bedrijfsleven in de grootste economie van Europa.
Mensen die zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, dragen het coronavirus veel minder snel over. Dat komt naar voren uit twee Israëlische studies en betekent dat de vaccins mogelijk niet alleen voorkomen dat mensen ziek worden, maar ook dat ze andere personen veel minder snel besmetten.
Het virus zou bij ingeënte mensen zonder symptomen 89 procent minder overdraagbaar zijn. Bij patiënten die wel symptomen hebben, ligt dat percentage zelfs nog hoger, op 94. Dat staat in een data-analyse van Pfizer en het Israëlische ministerie van Volksgezondheid waar persbureau Reuters vrijdag de hand op heeft kunnen leggen. De cijfers zijn nog niet gepubliceerd.
Ook een afzonderlijke studie leverde goed nieuws op. Onderzoekers van het Sheba Medical Center concludeerden dat 7214 ingeënte ziekenhuismedewerkers het virus na 15 tot 28 dagen veel minder snel overdroegen. Het gaat om een reductie van 85 procent bij besmette mensen met symptomen. Als ook asymptomatische patiënten worden meegerekend, gaat het om een afname van 75 procent.
Een epidemioloog van de universiteit van Tel Aviv benadrukte dat meer onderzoek nodig is. Hij zei dat de studie van Sheba belangrijk is, maar was gericht op één medische instelling en een beperkte groep mensen.
Ook de gegevens van het ministerie vereisen volgens de deskundige vervolgonderzoek, al zou het wel gaan om bemoedigende cijfers.
Farmaceut AstraZeneca levert de komende twee weken minder vaccins aan lidstaten van de Europese Unie dan beloofd. Voor Nederland gaat het om ruim 217.000 doses, die later zullen arriveren. Vanaf volgende week maandag kunnen er volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geen vaccins worden geleverd aan priklocaties van de GGD, aan huisartsen en aan instellingen in de geestelijke gezondheidszorg. De oorzaak van de vertraging is niet meegedeeld.
Reeds geplande prikafspraken, tot en met 14 maart, blijven staan. Nieuwe afspraken worden voor deze periode voorlopig niet ingepland, aldus het RIVM. Volgens het instituut komt er op zondag 7 maart een extra levering van 211.000 doses van AstraZeneca.
In Den Haag is het vaccineren met AstraZeneca op vrijdag 12 februari begonnen. In totaal krijgen ongeveer een half miljoen medewerkers van verpleeghuizen, revalidatiecentra, gehandicaptenzorg en wijkverpleging het middel toegediend. Ook kregen 63- en 64-jarigen, thuiswonende mensen met het syndroom van Down, mensen met morbide obesitas en mensen die door neurologische aandoeningen grote moeite hebben met ademhalen, de eerste doses van het vaccin.
De Britse premier Johnson presenteert maandagavond een globaal schema dat aangeeft wanneer de coronamaatregelen worden afgebouwd. Het begint op 8 maart met de heropening van de scholen en dan worden ook beperkingen voor de naschoolse sport in de open lucht opgeheven. Bewoners van verzorgingstehuizen in Engeland mogen volgens Britse media weer regelmatig bezoek ontvangen van een persoon.
De bewindsman verantwoordelijk voor het vaccinatieprogramma, Nadhim Zahawi. zei dat de scholen op 8 maart weer opengaan en meer mensen buiten mogen samenkomen: zes personen of twee huishoudens. Drie weken later wordt naar verwachting buiten sporten weer mogelijk, inclusief voetbal en tennis. De regering zal waarschijnlijk ook de bewegingsvrijheid verruimen en toestaan dat mensen weer uit hun district of regio mogen reizen, maar nog niet om ergens anders te overnachten.
Bij elke stap naar de volgende fase van de versoepeling zullen de autoriteiten nagaan hoe het met het gevaar van het coronavirus is gesteld. Ze kijken dan niet speciaal of het aantal besmettingen toeneemt of afneemt, maar of de besmettingen leiden tot veel meer ziekenhuisopnames. De regering voorziet dat de voortvarende vaccinatiecampagne ertoe bijdraagt dat een stijgend aantal vastgestelde besmettingen niet automatisch leidt tot veel meer ziekenhuisopnames.
De vier delen van het Verenigd Koninkrijk bepalen elk hun eigen coronabeleid. In Schotland bijvoorbeeld gaan maandag de scholen open voor de jongste kinderen en ook in Wales wordt weer in de klas onderwezen aan kinderen in de leeftijd van 3 tot 7 jaar en op sommige plaatsen ook aan middelbare scholieren. In Noord-Ierland wordt het beleid van beperkingen 18 maart weer onder de loep genomen. De meesten van de bijna 68 miljoen Britten wonen in Engeland, dat 56 miljoen inwoners telt.
Voorzitter Onno Hoes van makelaarsvereniging NVM wil dat Nederland gaat proberen om de maatschappij weer wat meer te openen. Hij vindt versoepelingen in de zomer „een beetje laat”, zo zei hij bij televisieprogramma WNL Op Zondag. „Laten we wel gaan proberen om alles weer een beetje ruimte te geven.”
Hoes verwijst naar een oproep van werkgeversverenigingen MKB-Nederland en VNO-NCW om bedrijven weer meer open te laten gaan. „Die zeggen: dit kan gewoon niet meer. Iedereen voelt hoe ernstig dit is.” Ook meent Hoes dat de stabiliserende besmettingscijfers aanleiding geven wat te gaan proberen. „Wij weten nu hoe we ons moeten gedragen.”
Daarom moet er bij bijvoorbeeld de horeca en de sportscholen ruimte komen. „Daar kan je best wel wat gaan differentiëren”, aldus Hoes.
Vrachtwagenchauffeurs die naar Frankrijk gaan na een verblijf van minder dan 48 uur in het Verenigd Koninkrijk, hoeven geen negatieve coronatest meer te overleggen. De Britse transportminister Grant Shapps maakte dat via Twitter bekend. De regelwijziging gaat zondag om middernacht in.
In december eiste Frankrijk dat truckers die in het Verenigd Koninkrijk waren geweest getest werden op het coronavirus. Dat deed het land nadat de Britten een gemuteerde variant van het virus hadden ontdekt. Met de tests moest de verspreiding van die virusvariant worden geremd.
Shapps laat weten de versoepeling met Frankrijk overeen te zijn gekomen. Daarmee moet het voor vrachtwagenchauffeurs weer wat makkelijker worden om vracht van en naar het Verenigd Koninkrijk te vervoeren.
„Ergens vandaag is die miljoenste prik gezet”, zei coronaminister Hugo de Jonge zondag in een video op Twitter. Volgens het vaccinatiedashboard van het kabinet zijn tot en met zaterdag 987.435 prikken gezet. Daar kwamen er zondag zeker 30.000 bij, waardoor de grens van 1 miljoen is bereikt. Over een maand hoopt het kabinet dat de teller op 2 miljoen staat.
Over de miljoenste prik wordt officieel pas maandagmiddag gerapporteerd. De mijlpaal betekent nog niet dat één miljoen mensen ook daadwerkelijk immuun zijn voor het coronavirus. Tot en met 14 februari hebben ruim 154.400 Nederlanders een tweede prik ontvangen, meldde het RIVM. Pas dinsdag komt hiervan weer een update, het ministerie van Volksgezondheid had intussen nog geen cijfers beschikbaar over de benodigde tweede prik.
Het aantal vaccinaties dat per dag wordt gezet, moet steeds sneller omhoog gaan. Na een „valse start” wil het kabinet een inhaalslag maken en ervoor te zorgen dat Nederland in de Europese middenmoot terechtkomt.
Ongeveer 20.000 doses Russisch vaccin tegen het coronavirus zijn zondag afgeleverd in de Gazastrook. De zending Spoetnik V is een donatie van de Verenigde Arabische Emiraten en kwam binnen via de grensovergang met Egypte bij Rafah.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zei dat de ampullen meteen naar de bestemde plaatsen zijn gebracht waar maandag de inentingscampagne begint. De eerste prikken zijn voor het medisch personeel. Daarna worden chronische zieken gevaccineerd en personen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan.
Het is de eerste grote levering van vaccin aan Gaza, waar de radicaal islamitische Hamas-beweging de dienst uitmaakt, sinds de corona-epidemie daar uitbrak. Vorige week arriveerden 2000 doses, een schenking van de Russische regering. In de Gazastrook wonen ruim 2 miljoen mensen.
De kappersbranche is blij met het nieuws dat de kappers waarschijnlijk vanaf 2 maart weer open mogen. „Dinsdag wordt het pas echt duidelijk, maar alles wat ik in de media lees, ziet er erg hoopvol uit”, reageert een woordvoerder van kappersbranchevereniging ANKO.
„Deze ontwikkeling past bij ons verhaal. We roepen al weken dat we veilig open kunnen”, zegt de woordvoerder. Het kabinet wil de kappers onder bepaalde voorwaarden openen, vertelden ingewijden zondagavond in verschillende media. Zo mag een bezoek aan de kapper alleen op afspraak, en met triage, om zeker te zijn dat de klant geen klachten heeft. „Dat klinkt goed, want dat was ook al zo voordat we moesten sluiten”, aldus de woordvoerder. Verder kunnen versoepelingen na enkele weken misschien weer teruggedraaid worden als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.
Niet-medische contactberoepen zoals kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs zijn sinds de tweede lockdown gesloten. Volgens ANKO is recent uit nieuw Duits onderzoek van de Technische Universität Berlin in aanloop naar de heropening van winkels in Duitsland gebleken dat de kappers geen besmettingshaarden zijn en geen besmettingsgevaar vormen. Onlangs pleitte de branche al voor heropening van kapsalons, onder meer vanwege de steeds nijpender wordende financiële situatie van de kappers.
Op dinsdag komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor corona-overleg dat zal worden gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge.
Ook mbo’ers en studenten van hogescholen en universiteiten moeten weer fysiek onderwijs krijgen. Die oproep doet GroenLinks-leider Jesse Klaver bij NOS op 3. Het kabinet wil naar verluidt de middelbare scholen openen vanaf begin maart, nadat de basisscholen al waren geopend.
Klaver wil dat het kabinet aan de deskundigen van het Outbreak Management Team (OMT) advies vraagt over het openen van het vervolgonderwijs. „Een jaar geleden ging het beschermen van de meest kwetsbaren vooral over oudere mensen. Maar inmiddels zijn ook veel jongeren kwetsbaar geworden. De coronacrisis raakt niet alleen de fysieke gezondheid, maar ook onze mentale gezondheid. Het percentage jongeren dat tegen een burn-out aanzit is immens.”
Het kabinet kwam zondag bijeen op het Catshuis om over eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen te praten. Daar is ook het openen van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) besproken, maar hierover is nog geen beslissing genomen.
Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) is verheugd over het nieuws dat de middelbare scholen waarschijnlijk vanaf volgende week weer opengaan. „We moeten het definitieve besluit nog afwachten, maar mocht het zo zijn, dan zijn we daar erg blij mee”, aldus voorzitter Nienke Luijckx.
Het kabinet wil de middelbare scholen in elk geval deels openen, vertellen ingewijden. Op welke manier het voortgezet onderwijs opengaat, is nog niet duidelijk. „Wij zijn heel benieuwd hoe het er concreet uit komt te zien”, aldus Luijckx.
Woensdag voerden scholieren en studenten in Den Haag actie voor meer haast bij het heropenen van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten.
Er wordt ook gekeken naar het openen van mbo’s voor fysiek onderwijs. De Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) spreekt van een „heel goed signaal”. Voorzitter Noah Hajji hoopt dat met name de praktijklessen als eerste weer door kunnen gaan, het zijn volgens hem vooral die studenten die het erg zwaar hebben met onderwijs op afstand.
Het kabinet wil de middelbare scholen vanaf volgende week in elk geval deels openen, maar de avondklok blijft nog wel in stand. Dat heeft het kabinet zondag besproken op het Casthuis, vertellen ingewijden. Op welke manier het voortgezet onderwijs open gaat, is nog niet duidelijk.
De avondklok wordt verlengd omdat het kabinet de maatregel nodig denkt te hebben om „ruimte te creëren” voor andere versoepelingen. Hoe die er precies uit gaan zien, is nog niet duidelijk. Wel wil het kabinet verantwoordelijkheid weer bij de burger leggen. Nederlanders moeten zich vooral goed aan de basisregels houden. Versoepelingen worden na enkele weken misschien weer teruggedraaid als blijkt dat de besmettingen weer flink oplopen.
Als bijvoorbeeld kappers hun deuren weer mogen openen, zal dat alleen onder deze voorwaarden gebeuren. Over kappers en andere contactberoepen is nog geen officieel besluit genomen, zeggen bronnen. Wel hoopt het kabinet die sectoren snel meer ruimte te geven.
De komende dagen zal worden gekeken naar de manier waarop middelbare scholen weer open kunnen. Een optie die al langer op tafel ligt, is dat per dag slechts een aantal klassen fysiek naar school gaat. Op dinsdag valt hier een officieel besluit over. Die dag komen de betrokken bewindspersonen bij elkaar voor corona-overleg dat zal worden gevolgd door een persconferentie van premier Mark Rutte en Hugo de Jonge.
Het kabinet heeft ook „met een schuin oog” naar het Middelbaar Beroepsonderwijs (mbo) gekeken, maar hierover is nog geen beslissing genomen.
De ME heeft zondagmiddag rond 15.45 uur ingegrepen bij de demonstratie op het Museumplein in Amsterdam. Kort daarvoor was op last van burgemeester Femke Halsema de demonstratie tegen de coronamaatregelen ontbonden, maar lang niet iedereen gaf daar gehoor aan. Er hebben zich ruim duizend mensen verzameld.
Op het plein in Amsterdam mengde een grote groep van enkele honderden ‘koffiedrinkers’ zich zondag tussen een veelvoud van zonaanbidders en recreanten die van de vroege voorjaarsdag kwamen genieten.
Op het Museumplein is de afgelopen weken geregeld gedemonstreerd tegen het kabinetsbeleid en de coronamaatregelen. Anders dan voorgaande weken heeft de gemeente het plein deze zondag niet aangewezen als een zogenoemd veiligheidsrisicogebied. Dan zou ingrijpen door de politie gemakkelijker kunnen.
Op 17 januari, eveneens een zondag, ontstonden ongeregeldheden nadat de Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie, justitie) besloot een door de rechter verboden en spontaan ontstane demonstratie van zo’n 2000 mensen te ontbinden. Daarna kwamen er op zondag telkens groepen mensen naar het plein die wisten dat ze daar niet mochten demonstreren. Dat leidde twee zondagen achtereen tot ongeregeldheden.
Ondernemers reageren verontwaardigd op het plan van minister De Jonge (Volksgezondheid) met zijn ideeën over een versoepeling van de coronamaatregelen en de brief van premier Rutte waarin hij bedrijven oproept „nog even vol te houden”. „Schandalig”, zegt Dirk Beljaarts, voorman van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) in De Telegraaf. „Het kabinet heeft duidelijk alle hoop opgegeven.”
Dat De Jonge maatregelen voorstelt om evenementen mogelijk te maken, terwijl hij winkels en horeca dicht wil houden, getuigt volgens KHN van „een totaal gebrek aan empathie”.
Winkeliersvereniging Inretail vraagt zich af of de bewindslieden weleens een ondernemer hebben gesproken. Detailhandelvoorman Jan Meerman wijst erop dat er geen bewijs is dat winkelen bijdraagt aan besmetting en winkels in buurlanden al wel opengaan. „Er zijn bloedbaden, en dat lijken ze totaal niet erg te vinden. Het is niet alleen de boodschap, die geen enkele hoop biedt, maar ook de manier waarop ze het brengen. Die stuit enorm tegen de borst.”
Dierentuinen die de poorten gesloten moeten houden maar intussen wel alle beesten moeten verzorgen en de verblijven moeten onderhouden, kunnen vanaf maandag een beroep doen op overheidssteun. Het kabinet kreeg vorige week toestemming van de Europese Commissie om de parken te hulp te schieten. Voor het steunpakket was eerder al 39 miljoen euro gereserveerd.
Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 waren de dierentuinen twee maanden lang gesloten. In november moesten ze opnieuw twee weken dicht en sinds medio december is dat opnieuw het geval. In de tussengelegen periodes mochten zij slechts een beperkt aantal bezoekers ontvangen.
Op basis van het omzetverlies wordt vastgesteld welk deel van die kosten dierentuinen vergoed krijgen. Dierentuinen die een beroep doen op de regeling moeten een reorganisatieplan indienen.
Het kabinet heeft al 17 miljoen euro extra opzijgelegd voor het geval het steunpakket onvoldoende blijkt.
In Nieuw-Zeeland worden maandag aan het eind van de dag de laatste coronamaatregelen in de stad Auckland opgeheven. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern bekendgemaakt.
Eerder deze maand was er een driedaagse lockdown in de grootste stad in het land, nadat er drie nieuwe lokale coronagevallen waren ontdekt. De maatregelen hielden in dat iedereen thuis moet blijven en dat inwoners alleen op pad mochten gaan voor essentiële boodschappen en essentieel werk.
Nieuw-Zeeland kende tot de recente besmettingen al maanden geen lokale virusgevallen en werd gezien als een van de landen die het longvirus zeer succesvol wist te bestrijden met zeer strenge maatregelen. Door haar internationale grenzen vroegtijdig te sluiten, heeft de eilandstaat het virus in een vroeg stadium van de pandemie vrijwel uitgeroeid.
In het land zijn in totaal 2001 mensen besmet geraakt met het coronavirus en stierven er 26 mensen aan Covid-19.
In België raken dagelijks gemiddeld weer meer dan 2000 mensen besmet met het coronavirus. Dat blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Het gaat om een stijging van 5 procent. De dalende trend die zich al een tijdje doorzette, en die de afgelopen dagen stagneerde, lijkt daarmee gekeerd.
Naast het aantal besmettingen stijgen ook de ziekenhuisopnames weer, met 4 procent in de afgelopen week, tot gemiddeld 123 per dag. Er liggen op dit moment 1617 coronapatiënten in het ziekenhuis, een stijging van 3 procent. Het aantal mensen met Covid-19 op de intensive care is 329, een stijging van 5 procent.
Het aantal overlijdens daalt nog wel, met 10 procent, tot gemiddeld 37 per dag in de periode van 12 tot 18 februari, de recentste waarvoor gegevens beschikbaar zijn. Het aantal tests daalde in dezelfde periode met 16 procent tot gemiddeld ruim 38.200 per dag.
In totaal ontvingen 404.000 Belgen tot nu toe al minstens één prik met het coronavaccin.
In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 4369 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Er zijn 62 sterfgevallen als gevolg van de ziekte Covid-19 bijgekomen, tegenover 145 een dag eerder, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM.
Het aantal besmettingen valt flink lager uit dan op zondag, toen ging het om 7676 nieuwe infecties. Op zaterdag lag het aantal nieuwe besmettingen op 9164, tegenover 9113 coronagevallen op vrijdag. In totaal zijn er 2.390.928 infecties geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat op 67.903.
Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het longvirus moet tegengaan en zeker tot 7 maart duurt. Ook verlengden de autoriteiten deze week het inreisverbod uit landen waar veel besmettingen met coronamutaties zijn, zoals onder meer het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.
Advertentie