live
Binnenland

Aantal coronabesmettingen opnieuw boven gemiddelde

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok, waarvoor het kabinet een spoedwet maakte. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie20 February 2021 08:56

Advertentie

Einde liveblog

De webredactie sluit dit liveblog.

„20 procent winkels moet sluiten als ze niet snel open kunnen"
tim-mossholder-y0_je0DHS78-unsplash.jpg
Volgens de branchevereniging is er geen proportionele reden meer om de winkels nog langer dicht te houden. beeld Unsplash

Winkeliers kunnen en moeten hun deuren weer openen. Als dat niet gebeurt, moet ongeveer 20 procent van de winkels de komende twee maanden sluiten en komen er rond de 60.000 banen op de tocht te staan. Dat zegt de Raad Nederlandse Detailhandel (RND).

Volgens de branchevereniging is er geen proportionele reden meer om de winkels nog langer dicht te houden. Zo dragen de winkels als doorstroomlocaties volgens de RND niet noemenswaardig bij aan de verspreiding van het coronavirus. Ook zijn er volgens directeur van de vereniging Eus Peters geen hogere ziekteverzuimcijfers in de winkelbranche. „Van winkelen word je niet ziek”, aldus Peters.

Tegelijkertijd vrezen zo’n 300.000 winkelmedewerkers die nu thuiszitten voor hun baan, zegt Peters. „Ik denk terecht, want die winkels zetten normaal 42 miljard euro per jaar om in hun winkels en hun webshops. Die webshops vangen op dit moment maar 15 procent gemiddeld op van het totaal.” Volgens die berekening zouden gesloten winkels met elkaar zo’n 680 miljoen euro aan omzet per week mislopen.

Ook branchevereniging INretail vindt de lockdown voor winkeliers veel te lang duren. „De winkels moeten gewoon begin maart open. En dat kan ook. We hebben eerder al maandenlang bewezen dat winkels gewoon open kunnen zijn”, aldus een zegsman zaterdag. Hij wijst op de enorme schade die ondernemers door de gedwongen sluiting oplopen. Zo zijn er volgens hem al mensen die zich door de situatie gedwongen zagen hun huis of auto te verkopen.
Verder zijn winkeliers en horecaondernemers boos dat minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) wel met voorstellen komt om weer publiek toe te laten bij evenementen en sportwedstrijden, maar nog geen perspectief biedt voor een heropening van winkels, restaurants en cafés.

Ondernemers: doe sectoren op zijn minst gedeeltelijk weer open

De wegens de coronapandemie gesloten sectoren moeten zo snel mogelijk op zijn minst gedeeltelijk weer open, vinden ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland. „We kunnen niet langer wachten, ondernemers gaan kapot. Als volledige heropening écht niet kan, doe dan in elk geval dit”, is hun dringende oproep.

Minder coronapatiënten in ziekenhuizen
webgraphic20.jpg

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal afgenomen. Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn momenteel 1858 mensen met Covid-19 opgenomen, 85 minder dan vrijdag. Van deze patiënten zijn er 522 zo ziek dat ze op de intensive care liggen. Dat zijn er twaalf meer dan een dag eerder.
Op de ic’s schommelt het aantal coronapatiënten al zo’n twee weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 176 nieuwe patiënten op, 44 minder dan op vrijdag. Van hen zijn er twintig opgenomen op de intensive care, evenveel als een dag eerder. Volgens het LCPS volgt de Covid-ziekenhuisbezetting een overwegend dalende trend. „We verwachten dat dit deze week aanhoudt.”

Wel is er een lichte stijging zichtbaar in het gemiddeld aantal ziekenhuisopnames ten opzichte van vorige week. „Daarom volgen we de ontwikkelingen ten aanzien van de Britse variant op de voet, omdat de opkomst hiervan in de komende weken kan leiden tot een sterkere toename in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames”, aldus het LCPS.
Het aantal coronapatiënten op de ic volgt een licht dalende trend. Om het aantal opnames goed over het land te spreiden, heeft het LCPS vijftien patiënten verplaatst in het afgelopen etmaal, waarvan er drie op de ic liggen.

4604 coronabesmettingen gemeld, meer dan gemiddeld
ANP-427588506.jpg
Aantal coronabesmettingen opnieuw boven gemiddelde. beeld ANP, Sem van der Wal
Tussen vrijdag- en zaterdagochtend zijn 4604 positieve coronatesten geregistreerd. Dat zijn er opnieuw meer dan het gemiddelde van de afgelopen week, dat op 3759 ligt, blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vrijdag noteerde het gezondheidsinstituut over een etmaal gemeten 4761 nieuwe gevallen, ook al flink meer besmettingen dan gemiddeld.

Farmabestuurder helpt kabinet met snellere vaccinproductie

Het kabinet schakelt de hulp van Hans Schikan in om sneller coronavaccins te laten maken. Schikan, bestuurder van verschillende medicijnfabrikanten, gaat praten met vaccinatiemakers over de prikproductie. Hij gaat voor het kabinet „in beeld brengen” hoe de productie kan worden versneld en zal hierover medio maart verslag uitbrengen, meldt minister Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer.

De Kamer had op initiatief van het CDA gevraagd om zo’n vaccinatiegezant. In eerste instantie gaat Schikan in gesprek met betrokken partijen in Nederland, maar hij moet ook kijken met welke problemen internationale farmaceuten kampen en of Nederland kan helpen die op te lossen. Ook het Europees Parlement wil zo’n gezant, maar dan voor de productie van vaccins voor alle EU-landen. De Jonge wil dat Schikan kijkt of zijn bevindingen ook de Brusselse vaccinatiegezant kunnen helpen.

EenVandaag: Tot nu toe 79 relschoppers veroordeeld voor avondklokrellen

Tot nu toe zijn er 79 relschoppers en opruiers veroordeeld voor hun aandeel in de avondklokrellen van vorige maand. Dat meldt EenVandaag op basis van een rondgang langs alle rechtbanken. De verdachten kregen soms maandenlange celstraffen opgelegd. In drie gevallen volgde vrijspraak. Een aantal zaken is aangehouden voor meer onderzoek.

De meeste verdachten (22) zijn opgepakt in Amsterdam. Van hen zijn er 16 veroordeeld. Op de tweede plaats staat de regio Zeeland-West Brabant: 18 aanhoudingen, 18 veroordelingen. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zullen er nog meer veroordelingen volgen.

Een aantal avonden op rij braken rellen uit nadat op zaterdag 23 januari voor het eerst de avondklok was ingegaan. In verschillende plaatsen leidde dat tot vernielingen, plunderingen en confrontaties met de politie. In Urk brandde meteen de eerste avond al een coronateststraat af. Op de maandag erna liep het in Den Bosch uit de hand. Daar roofden relschoppers een Jumbo en een Primera leeg.

Wereldwijd meer dan 200 miljoen coronavaccins toegediend

Wereldwijd zijn tot dusver meer dan 200 miljoen doses van coronavaccins toegediend. Dat gebeurde volgens een telling van het Franse persbureau AFP in minstens 107 landen en gebieden.

Bijna de helft (45 procent) van de injecties vond plaats in de rijke G7-landen: de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De G7-landen zijn samen goed voor circa 10 procent van de wereldbevolking. De club van industrielanden beloofde vrijdag vaccins te delen met minder ontwikkelde landen.

Vaccinatiepaspoort

Israëliërs beginnen de komende weken met een terugkeer naar ‘normaal’. Maar wie vaccinatie blijft weigeren, moet voorlopig rekening blijven houden met hindernissen.

Advertentie

De Jonge: Vanaf april toegangstesten voor evenementen

Vanaf april verwacht het kabinet dat het mogelijk is om „dagelijks enkele honderdduizenden mensen een testbewijs te geven”. Op die manier moeten mensen met een negatieve sneltestuitslag de gelegenheid krijgen om bijvoorbeeld naar evenementen en sportwedstrijden te gaan, zegt minister Hugo de Jonge.

Het ministerie van Volksgezondheid zei eerder deze week al dat er wordt nagedacht over testbewijzen, mogelijk via een app, en toegangstesten. Hierover ligt er al een uitgebreid advies van de Gezondheidsraad. Het ligt eerder voor de hand om die in te zetten voor toegang tot de culturele sector en evenementen dan om naar kantoor te gaan, zegt De Jonge tegen De Telegraaf.

Tegenover de Volkskrant zegt de bewindsman dat er in maart proeven worden gedraaid met sneltests en toegangsbewijzen. Ook gaat er in die maand een wet naar de Kamer die het werken met toegangstesten vastlegt.

KLM wil ‘toonaangevende touroperator’ worden

KLM wil een „toonaangevende touroperator” worden in Nederland en België. Volgens directeur Harm Kreulen van KLM Nederland zal de toeristische markt waarschijnlijk sneller opkrabbelen uit de coronacrisis dan de markt voor zakenreizen. Vandaar dat hij kansen ziet in het aanbieden van echte vakanties, zegt de bestuurder in een interview met Luchtvaartnieuws.nl.

„Ik verwacht dat mensen bij ons straks pakketreizen naar Europese bestemmingen en bijvoorbeeld de Antillen gaan boeken”, aldus Kreulen. KLM werkt volgens hem op dit moment al samen met verschillende touroperators die stoelen afnemen op KLM-vluchten. Daar gaat KLM dus ook mee concurreren.

Rusland keurt derde coronavaccin goed voor binnenlands gebruik

Rusland heeft zaterdag een derde vaccin tegen het coronavirus met de merknaam CoviVac goedgekeurd voor binnenlands gebruik, hoewel uitgebreide testen nog moeten plaatsvinden.

Premier Michail Misjoestin kondigde het derde vaccin - na Spoetnik V en het vorige maand gepresenteerde EpiVacCorona - aan op nationale televisie. „Vandaag is Rusland het enige land dat al drie vaccins tegen Covid-19 heeft”, aldus de minister-president.

Het vaccin is net als de eerdere goedgekeurd voordat een uitgebreide testfase was afgerond. Dat heeft tot wantrouwen geleid onder westerse wetenschappers, maar de eerste twee vaccins bleken ondanks het ontbreken van een derde uitgebreide test- en controlefase toch succesvol.

Principiële bezwaren tegen vaccinatie buiten Nederland zeldzaam

Let op: de coronavaccins zijn duivels en tasten je DNA aan. Ze zijn een teken van de eindtijd en de komst van de antichrist. Dergelijke geluiden klinken vooral veel onder Amerikaanse evangelicalen. Vrijwel geen kerkgemeenschap wereldwijd laat zich negatief uit over vaccins, eerder integendeel. Maar op het grondvlak zijn de kaarten anders geschud.

Ruim 9000 nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn de afgelopen 24 uur 9164 nieuwe gevallen van het coronavirus geregistreerd. Er zijn 490 sterfgevallen als gevolg van het virus bijgekomen, meldt het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse equivalent van het RIVM.

Het aantal besmettingen valt iets hoger uit dan op vrijdag, toen ging het om 9113 nieuwe infecties. Op donderdag lag het aantal nieuwe besmettingen op 10.207, tegenover 7556 coronagevallen op woensdag. In totaal zijn er 2.378.883 infecties geregistreerd in Duitsland. Het dodental staat op 67.696. Minister Jens Spahn van Volksgezondheid waarschuwde onlangs dat de besmettelijker geachte Britse coronavariant oprukt.

Duitsland zit momenteel in een lockdown die verspreiding van het longvirus moet tegengaan en zeker tot 7 maart duurt. Ook verlengden de autoriteiten deze week het inreisverbod uit landen waar veel besmettingen met coronamutaties zijn. Het gaat onder meer om het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika.

Argentijnse minister treedt af na vaccinatierel

De Argentijnse minister van Volksgezondheid is vrijdag (lokale tijd) afgetreden nadat bleek dat enkele van zijn vrienden met voorrang zijn gevaccineerd. President Alberto Fernández zou om zijn ontslag hebben gevraagd. Tot dusverre zijn alleen gezondheidswerkers ingeënt in Argentinië en zijn de inentingen voor 70-plussers pas woensdag begonnen in de provincie Buenos Aires.

Het schandaal brak uit nadat de 71-jarige journalist Horacio Verbitsky op de radio aankondigde dat hij, dankzij zijn langdurige vriendschap met minister van Volksgezondheid Ginés González García, zich al in het kantoor van de minister had kunnen laten vaccineren. Lokale media meldden dat andere mensen met connecties in de regering ook bij het ministerie van Volksgezondheid zijn ingeënt.

Vaccin aangekomen op alle Caribische eilanden van het Koninkrijk

Coronavaccins die vanuit Nederland zijn verstuurd, zijn vrijdagmiddag (lokale tijd) ook op Sint Maarten, St. Eustatius en Saba afgeleverd. Eerder deze week kregen Aruba, Bonaire en Curaçao al de eerste ladingen. Op Aruba is direct begonnen met vaccineren. Bonaire en Sint Maarten beginnen maandag, op Curaçao start het programma woensdag.

Op Aruba, Curaçao, Bonaire en Sint Maarten worden eerst mensen die werkzaam zijn in de zorg en 60-plussers ingeënt. Op die eilanden zijn vaccins van Pfizer afgeleverd. Saba en St. Eustatius hebben in totaal 3100 Moderna vaccins gekregen. Op Saba kwam er speciaal een helikopter naar het eiland vanaf Sint Maarten, op Sint Eustatius landde een klein vliegtuig met de vaccins. Beide eilanden willen vanaf maandag alle volwassenen in korte tijd voorzien van een prik.

Wereldbank wil standaard vaccincontracten en meer openheid makers

De Wereldbank werkt aan het standaardiseren van contracten die landen sluiten met producenten van coronavaccins en dringt bij vaccinmakers aan op meer openheid over waar doses naartoe gaan. Ook probeert de bank meer vaccins te krijgen voor arme landen.

President van de Wereldbank David Malpass verwacht tegen eind maart voor 1,6 miljard dollar (1,32 miljard euro) aan vaccinfinanciering voor twaalf landen, waaronder de Filipijnen, Bangladesh, Tunesië en Ethiopië, te hebben goedgekeurd door het bestuur van de instelling. Nog eens dertig andere landen komen ook voor de financiering in aanmerking.

De bank werkt samen met lokale overheden om hiaten in de distributiecapaciteit op te sporen en te dichten, nadat er eerder vaccins zijn gekocht ter waarde van 12 miljard dollar (9,9 miljard euro). Ook wordt gewerkt aan het standaardiseren van de contracten die ze met vaccinfabrikanten sluiten, aldus Malpass.

Suriname start dinsdag met vaccineren en versoepelt maatregelen

Suriname begint dinsdag met het inenten van de eerste mensen tegen het coronavirus. De eerste doses vaccins zijn in het land aangekomen, zei minister van Volksgezondheid Amar Ramadhin tijdens een persconferentie in Paramaribo.

Het aantal nieuwe besmettingen daalt al een tijd in Suriname. Daarom mogen alle scholen hun deuren weer openen. De basisscholen waren al eerder opengegaan.

Senaat steunt spoedwet avondklok, wet dit weekend van kracht

Een ruime meerderheid van de Eerste Kamer steunt de spoedwet over de avondklok, die het kabinet deze week snel in elkaar heeft gezet. De Tweede Kamer keurde de spoedwet donderdag ook al goed. Nadat de wet in het Staatsblad is gepubliceerd, wordt die van kracht. „Dat kan zo snel mogelijk, wat mij betreft morgen”, zei justitieminister Ferd Grapperhaus vrijdagavond aan het eind van het ingelaste debat.

Door de parlementaire instemming blijft de avondklok in ieder geval overeind tot de ochtend van 3 maart. Het kabinet zal dinsdag bekendmaken hoe het verder gaat na die datum met de coronamaatregelen.

Van de 58 aanwezige senatoren stemden 45 voor het wetsvoorstel en 13 tegen. Onder de tegenstanders waren PVV, SGP, FvD, Fractie-Nanninga en Partij voor de Dieren.

Tot de inwerkingtreding van de spoedwet dit weekend, is de avondklok nog geldig onder de huidige wettelijke grondslag. Dinsdag ging het bijna mis met de avondklok toen de rechtbank in Den Haag onverwacht de juridische onderbouwing ervan onderuithaalde en het straatverbod per direct ophief.

In een spoedappel besloot het gerechtshof in Den Haag dat besluit te schorsen totdat het hof inhoudelijk vonnis heeft gewezen over de maatregel. Dat gebeurt vrijdag 26 februari. De zaak is aangespannen door de actiegroep Viruswaarheid, die zich hard maakt voor afschaffing van de avondklok en de andere coronamaatregelen.

Voor de zekerheid zette het kabinet snel een andere wet in elkaar, voor het geval het hof de juridische onderbouwing definitief van tafel zou vegen. Vrijdag diende het hoger beroep. Het was spannend, omdat niet duidelijk was of het hof meteen uitspraak zou doen en of de senaat dan al klaar zou zijn met de spoedwet. Anders zou de avondklok vrijdag mogelijk niet gelden.

Halverwege de middag gaf het hof aan dat het een week de tijd zou nemen voor het vonnis. Dat haalde meteen de tijdsdruk van de politieke route af.

Het oordeel van het hof is belangrijk voor mensen die een boetes kregen opgelegd onder de oude grondslag. Politici willen weten of mensen die dan terug kunnen krijgen. Grapperhaus wilde daar alleen over zeggen dat het Openbaar Ministerie hierover gaat.

De PVV probeerde het debat en de stemming over de wet nog te verschuiven naar volgende week, maar de senatoren schoven dat in tussentijdse stemmingen terzijde. De Eerste Kamer was net als de Tweede Kamer kritisch over de avondklok en over het juridische geharrewar. Grapperhaus betreurde dat ook en wilde dat er snel duidelijkheid zou komen. Hij wees erop dat het straatverbod tussen 21.00 en 04.30 uur goed wordt opgevolgd en op dit moment belangrijk is in de bestrijding van het coronavirus.

De avondklok werd op 23 januari ingevoerd en werd tussentijds al een keer verlengd.

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer