Organisaties vragen heropening scholen
Zeker vijftig organisaties doen een dringende oproep aan het kabinet om de middelbare scholen per direct te heropenen. De organisaties maken zich grote zorgen om de mentale gezondheid en sociale ontwikkeling van scholieren. „Maar de ernst hiervan lijkt nog steeds niet tot de politiek te zijn doorgedrongen.”
De organisaties, waaronder Unicef Nederland, de Nederlandse ggz en Jeugdzorg Nederland, vinden dat jongeren een te hoge prijs betalen voor de coronacrisis. „De helft van de jongeren geeft aan zich eenzaam te voelen. Ook is er een toename in eetstoornissen, depressieve gevoelens en angst onder tieners.”
Op dit moment krijgen de meeste leerlingen op het voorgezet onderwijs nog altijd geen fysiek les. „De huidige stilstand betekent letterlijk een achteruitgang van onze jongeren. Laat hen niet de onzichtbare slachtoffers worden van de coronapandemie.” Het kabinet moet volgens de organisaties op zoek naar alternatieven, zodat scholieren minstens één dag per week naar school kunnen.
De organisaties erkennen dat het heropenen voor gezondheidsrisico’s en onrust kan zorgen. „Maar we weten dat scholen geen grote besmettingshaarden vormen en leraren niet meer kans hebben het coronavirus op te lopen dan andere beroepsgroepen.”
Theaters
Middelbare scholen die niet genoeg ruimte hebben om op anderhalve meter leerlingen te ontvangen, moeten volgens de VO-raad extern zalen kunnen huren, bijvoorbeeld in theaters, bioscopen of hotels. Het kabinet zou daar geld voor moeten vrijmaken.
De koepel van scholen in het voortgezet onderwijs wil dat leerlingen vanaf 1 maart weer minstens één keer in de week in de klas kunnen zitten. De raad hoopt dat scholen met onder meer sneltesten en gehuurde ruimtes toch hun leerlingen kunnen ontvangen.