Kamer positief over leiden NAVO-macht
De Tweede Kamer is in principe bereid Nederland de leiding te laten nemen over de NAVO-vredesoperatie Amber Fox in Macedonië. In dat geval zullen waarschijnlijk 350 militairen voor maximaal een halfjaar naar het Balkanland vertrekken.
PvdA, D66, VVD, CDA en GroenLinks vinden het logisch dat de regering het verzoek van NAVO-secretaris-generaal Robertson serieus neemt. De Nederlandse betrokkenheid bij Macedonië is bijzonder groot. Zo heeft Nederland een cruciale rol gespeeld bij het totstandkomen van het vredesakkoord tussen de Macedoniërs en de Albanese minderheid en is ons land veruit de grootste donor.
Voor de periode van 2001 tot 2003 heeft minister Herfkens voor Ontwikkelingssamenwerking ruim 43 miljoen euro uitgetrokken. Als Nederland het commando van de Duitsers overneemt, zal zij er bovendien voor zorgen dat de Nederlandse militairen over een apart hulppotje kunnen beschikken om kleine hulpprojecten uit te kunnen voeren.
De morele druk op Nederland om het commando over te nemen is groot. Niet alleen NAVO-baas Robertson maar ook de Amerikaanse regering heeft minister De Grave van Defensie laten weten het op prijs te stellen als Nederland de leiding van Amber Fox overneemt. Duitsland zet er op 26 juni een streep onder en de Europese Unie is nog niet in staat zelf het commando over te nemen, hoewel dat tijdens de Europese top in Barcelona wel is afgesproken.
De Grave wil op zich graag aan de hartenkreet van Robertson tegemoetkomen, maar doet dat niet als hij het toetsingskader geweld aan moet doen. De risico’s moeten inzichtelijk zijn en aanvaardbaar. Verder moet het fysiek kunnen. Ook de diverse kamerfracties noemen dat als belangrijke voorwaarde.
Nederland is met meer dan duizend man aanwezig in Bosnië en heeft ruim 200 militairen in Afghanistan. De vraag is of er een derde operatie bij kan of dat er een keuze moet worden gemaakt tussen bijvoorbeeld Macedonië of Afghanistan. CDA-woordvoerder Verhagen zou in dat geval liever Afghanistan opgeven, hoe belangrijk de missie daar ook is. Zijn collega Hoekema van D66 zou liever zien dat De Grave dan beknibbelt op Bosnië.
Volgens premier Kok heeft het kabinet donderdag nog niets besloten, maar worden nadere details over de eventuele uitzending nog afgewacht.