KLM-passagiers stranden op Schiphol
Honderden passagiers van KLM zijn woensdag gestrand op Schiphol. De luchtvaartmaatschappij moest 59 vluchten annuleren wegens dichte mist en de uitbarsting van de vulkaan Grimsvotn op IJsland.
De aswolk heeft zich uitgebreid tot aan de Zwarte Zee, waardoor een groot deel van het Europese luchtruim is afgesloten. KLM bracht zo veel mogelijk mensen in hotels onder, maar voor ruwweg 400 reizigers lukte dat niet. Zij moesten de nacht op Schiphol doorbrengen.
Achter de douane stonden de rijen veldbedden woensdagavond in het gelid om honderden gestrande reizigers op te vangen. Niet alle passagiers waren even blij met de overnachting op een smal bedje op het vliegveld. Anderen legden zich gelaten neer bij de noodoplossing.
„Ik ben ontzettend boos op de KLM”, zei A. Outeugguive, een Canadese die in Brussel woont. Ze reisde samen met haar 9-jarige zoon Benjamin. „Vanmorgen vroeg waren we al op Zaventem. Daarvandaan moesten we met een bus naar Schiphol. We hebben uren gewacht. Nu blijkt dat we donderdag weer naar Parijs moeten, omdat de vlucht van Amsterdam naar Montréal is volgeboekt. Op die manier zien we alle luchthavens van Europa.”
Ze vindt het raar dat alleen business-classpassagiers naar een hotel mogen. Haar zoontje zit zich te vervelen op zijn veldbedje. „Ik vind hier helemaal niets aan.”
Andere reizigers nemen de zaak laconieker op. K. Pradeep uit North Carolina is voor een vergadering onderweg naar New Dehli in India. Hij verwacht niet dat hij er op tijd zal zijn. Het overnachten op Schiphol vindt hij geen luxe, maar goed genoeg. „Dit is de enige optie. Er is gewoon geen andere oplossing.”
Een gastvrouw van de luchthaven kreeg niet veel boze reacties, vertelde ze. „Dit is echt een overmachtssituatie. We kunnen ook tegen de passagiers zeggen dat ze de nacht maar op een stoel moeten gaan hangen. Dit kost toch een heleboel geld. De mensen hebben nu in ieder geval een bed.”
KLM houdt rekening met nog meer vertraging door de vulkaanuitbarsting op IJsland. Het is levensgevaarlijk om met een vliegtuig een aswolk in te vliegen. Asdeeltjes kunnen de motoren ernstig beschadigen. De financiële schade voor de KLM is volgens de woordvoerder van het bedrijf aanzienlijk.