Moesson moet Arnhemse roggen verleiden tot voortplanting
Een nagebootste moesson in een bassin van Burgers’ Ocean moet de mangrovepijlstaartroggen die daar leven in de stemming brengen om te gaan paren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat mangrovepijlstaartroggen in het wild ook meestal paren in de moessontijd. Door het effect van een tropische regenbui op water na te bootsen hopen de dierenverzorgers en biologen in de Arnhemse dierentuin dat er na twintig jaar eens jonge rogjes komen.
In Burgers’ Ocean, onderdeel van Burgers’ Zoo in Arnhem, wonen de twee mangrovepijlstaartroggen in een bassin met 1,6 miljoen liter zout water. Het mannetje en het vrouwtje doen het volgens de dierentuin prima en zijn op elkaar gesteld. Maar nakomelingen blijven uit. Daarom gaan de vissen nu tijdelijk naar een bassin met aangepast water.
De dierenverzorgers gaan de temperatuur van het water in het bassin met 3 graden Celsius verlagen. Ook wordt het zoutgehalte in het water teruggebracht van 33 naar 23 procent. Dat effect heeft een moesson ook op de zoutwatervloedbossen in de Filippijnen, waar de pijlstaartroggen in het wild voorkomen. „Wellicht is deze aanpassing van het water het laatste zetje dat de kraakbeenvissen nodig hebben om tot een succesvolle voortplanting te komen”, hopen en verwachten de verzorgers.