Uitblijven griepgolf maar twee keer eerder voorgekomen in 50 jaar
Hoewel griepepidemieën een jaarlijks terugkerend verschijnsel zijn telt Nederland dit jaar nog nauwelijks grieppatiënten, zo blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Nivel. Dat is uitzonderlijk want in de afgelopen vijftig jaar kwam het slechts twee keer eerder voor dat ons land niet werd geteisterd door een griepgolf.
De laatste keer was in het winterseizoen van 2011/2012. Daarvoor moet volgens cijfers van RIVM terug worden gegaan tot 1975/1976.
In de vorige winterperiode 2019/2020 was er wel sprake van een epidemie, maar die duurde uitzonderlijk kort. Na drie weken was deze alweer voorbij. De afgelopen tien jaar hielden griepgolven gemiddeld 13 weken aan.
Volgens het Nivel gingen er vorige week slechts 11 op de 100.000 inwoners naar hun huisarts met griepachtige verschijnselen, zoals koorts, rillingen en hoofdpijn. Dit ligt ver onder de grens voor een epidemie. „Alle maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus beschermen ons ook tegen de circulatie van het griepvirus”, zegt Mariëtte Hooiveld, onderzoeker bij het Nivel.
Er is sprake van een epidemie als twee weken achter elkaar meer dan 58 op 100.000 mensen griepachtige verschijnselen hebben. Hooiveld sluit niet uit dat Nederland nog wel te maken krijgt met een griepgolf. „Als straks maatregelen versoepeld worden omdat het de goede kant op gaat, kan dat gebeuren. Er is niets zo onvoorspelbaar als de griep.”