Nuchterheid op eerste schooldag na lockdown
Na een lange periode van thuisonderwijs kunden de kinderen maandagochtend weer naar school – als het weer dat toelaat tenminste.
Francien Vlok (38), leerkracht van groep 5 op de Rehobothschool in Waddinxveen, merkt dat de kinderen er weer zin in hebben.
Vlok vindt het „heel fijn” dat de basisscholen eindelijk weer open zijn. „Het sociale aspect hebben kinderen gemist. De achterliggende periode is best wel heftig geweest. Plannen maken voor de lange termijn ging even niet meer. Door de omstandigheden waren we gedwongen bij de dag te leven.”
Over leerachterstanden maakt ze zich niet zo druk. „Het is aan ons leerkrachten om weer voor ontspanning te zorgen. Het zou best kunnen dat er de achterliggende periode leerachterstanden zijn ontstaan. Daar moeten we ontspannen mee omgaan.”
Vlok vindt het belangrijk om uit te gaan van de flexibiliteit van de kinderen. „Het kind is waar het moet zijn. Laten we elkaar niet gek maken.”
Opluchting overheerst ook bij de ouders, merkt de leerkracht. „Het is belangrijk om niet onnodig de druk op kinderen en ouders op te voeren vanwege vermeende achterstanden.” Ouders kunnen zich onzeker gaan voelen over de leerprestaties van kinderen, merkt ze. Als onderwijzer krijgt ze regelmatig de vraag van ouders: Doen we het wel goed?”
Ook Pieter Beens (39), directeur op de Rehobothschool, is blij dat zijn school vandaag de deuren weer open kan doen. „Het geeft rust en structuur” voor de kinderen als ze hun plaatsen in de klaslokalen weer kunnen innemen.
Tegelijkertijd zijn er bij de directeur zorgen over de gevolgen van het openen van de basisscholen. Met name de risico’s voor zijn team. Hij gaat er echter, net als de leerkrachten, nuchter mee om.
Beens: „Ook als de scholen gesloten blijven, lopen onderwijzers risico’s. Iedereen is natuurlijk extra alert wat betreft het naleven van de regels. Handen wassen, afstand houden waar mogelijk. Maar we zijn niet extra bezorgd. Tot op heden heeft geen van de lesgevende leerkrachten het coronavirus opgelopen. Maar dat geeft natuurlijk geen garanties voor de toekomst.”
Het is volgens de directeur nog te vroeg om iets te zeggen over mogelijke achterstanden bij leerlingen. De weken tot de voorjaarsvakantie zijn voor de kinderen normale schoolweken. Daarna volgen drie weken toetsen.
Groep 8 volgt in aanloop naar de Cito-toets een apart traject. Al is dat volgens Beens een momentopname. De leraren volgen de kinderen nauwgezet sinds groep 1.
Uiteindelijk overheerst bij Beens toch de blijdschap om de leerlingen weer op te kunnen vangen.