Ergernis in Kamer over bonnenjacht bij politie
De Tweede Kamer ergert zich aan de bonnenjacht bij de politie. Desnoods moeten de prestatiecontracten, waarin staat hoeveel bekeuringen de politie moet uitdelen, worden opengebroken.
Dat bleek dinsdagavond in de Tweede Kamer tijdens de behandeling van de begroting van Justitie voor 2005. Directe aanleiding voor de Kamer om zich over de bonnenregen op te winden, was een bericht in De Telegraaf van dinsdag dat een deel van de politiekorpsen de komende tijd extra veel bonnen zal uitschrijven om de afspraken in het prestatiecontract te halen. Diverse korpsen dreigen dit jaar onder het afgesproken aantal bekeuringen te blijven, wat een korting kan betekenen op het budget voor volgend jaar. Sommige stafleden zouden hun korpsen hebben opgedragen om niet meer te waarschuwen, maar meteen te verbaliseren.
PvdA’er Wolfsen vindt dat dit beleid niet aan de burger is uit te leggen. „Aan de ene kant worden mensen zonder waarschuwing op de bon geslingerd, aan de andere kant worden mensen hun wijk uit getreiterd, zoals in de Amsterdamse Diamantbuurt.”
Als ander bezwaar tegen de huidige prestatiecontracten werd vanuit de Kamer aangevoerd dat de politie de eenvoudige zaken oppakt en de omvangrijke, meer gecompliceerde onderzoeken laat zitten. D66’er Van der Laan pleitte ervoor de contracten open te breken.
Minister Donner van Justitie maakte dinsdag bekend dat hij volgend jaar in een middelgrote stad een proef zal houden met het zogeheten „Ik doe normaal”-contract, een afspraak met mensen die zich asociaal gedragen. Hij vervult daarmee een wens van de ChristenUnie-fractie in de Tweede Kamer.
ChristenUnie-leider Rouvoet lanceerde het idee voor het contract vorig jaar bij de behandeling van de justitiebegroting voor 2004. Het plan komt uit Engeland, waar het wordt toegepast bij mensen die overlast veroorzaken, ook al begaan zij geen strafbaar feit. In een dergelijk contract wordt vastgelegd dat de ondertekenaar zich goed zal gedragen.
Rouvoet wilde als stok achter de deur het ”Doe normaal”-bevel invoeren, een straf op het niet nakomen van het contract. Dat wil Donner niet, omdat er al genoeg manieren zijn om overlastplegers strafrechtelijk aan te pakken. Hij wil eerst bekijken of het zonder straf kan. Volgens Rouvoet zijn in Engeland met deze werkwijze overtuigende successen geboekt.