Instelling mag vaccinatiebewijs vragen
De Nederlandse en Duitse adviesraden hebben donderdag tegengestelde adviezen gegeven over de vraag of mensen die gevaccineerd zijn, vrijstelling hebben van de beperkingen.Instellingen en bedrijven hebben volgens de wet in principe de vrijheid om een vaccinatiebewijs te vragen bij de toegang tot voorzieningen, schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan minister De Jonge van Volksgezondheid.
Het gaat om bijvoorbeeld zorginstellingen, scholen, horecabedrijven en organisatoren van evenementen. „Een dergelijke maatregel vraagt altijd een afweging van belangen en mag niet leiden tot verboden uitsluiting, discriminatie of schending van privacyregels”, aldus het advies.
De Gezondheidsraad heeft ook een advies uitgebracht over de tweede prik van het Pfizervaccin. Het is mogelijk die tot zes weken na de eerste inenting toe te dienen. Ook dan is het vaccin nog werkzaam. Het kabinet wil de periode tussen de twee prikken verlengen, zodat meer mensen kunnen worden ingeënt met het beschikbare vaccin. Als er geen schaarste is, is het wel beter om de tweede prik na drie weken te geven, voegt de Gezondheidsraad eraan toe. Het coronavaccin van farmaceut AstraZeneca werkt zelfs beter wanneer mensen twaalf weken na de eerste vaccinatie een herhaalprik krijgen. Dat is de maximale tussenperiode voor dat vaccin. De bescherming is dan 82 procent. Het vaccin van AstraZeneca werd vorige week toegelaten op de Europese markt.
Verspilling
Volgens ziekenhuizen en apothekers wordt zo’n 15 procent van de coronavaccins verspild, schreef het AD vrijdag. GGD’s halen zes doses uit een flacon, ziekenhuizen komen echter tot zeven vaccins. Het vaccin dat na de zesde prik overblijft in de flacon wordt door de ziekenhuizen aangevuld met vaccin uit een nieuwe flacon. Koepelorganisatie GGD GHOR laat weten dat die aanpak alleen „onder strenge voorwaarden” aan ziekenhuisapothekers is toegestaan, maar zij hopen ook toestemming te krijgen.
NU’91, belangenbehartiger van verpleegkundigen en verzorgenden, laakt het opnieuw uitstellen van het vaccineren van medewerkers in de wijkverpleging en gehandicaptenzorg. Door de oprukkende Britse variant van het virus is het volgens De Jonge mogelijk dat vaccins eerst ingezet worden voor kwetsbare ouderen.
Niet uit te leggen
„Met een derde golf in het vooruitzicht en de continue druk op de zorg is uitstel echt niet meer uit te leggen”, aldus NU’91. De beroepsorganisatie stelt dat de wijkverpleging en gehandicaptenzorg al sinds het begin van de pandemie keer op keer achteraan zijn komen te staan als het gaat om bescherming.
De regering moet ervoor zorgen dat farmaceuten hun kennis over de ontwikkeling van vaccins gaan delen met andere bedrijven in een bestaande pool van de Wereldgezondheidsorganisatie. Deze schriftelijke oproep doen 52 maatschappelijke organisaties aan het kabinet-Rutte. Ze stellen dat door het delen van de kennis de wereldwijde productie en beschikbaarheid van vaccins omhoog kan en de pandemie sneller stopt.