De Stemming: Baalmoment voor SGP in campagnetijd
Je uit moeten spreken over een gevoelig thema in verkiezingstijd, daar wordt een partij niet vrolijk van. Toch ligt het bij de SGP op de loer. PvdA en CU hoeven voor 17 maart juist níet nog een keer kleur te bekennen. Nog 42 dagen tot de verkiezingen.
Stikstofwet
Het is een gevoelig ding in de SGP: de stikstofwet. SGP-Kamerlid Roelof Bisschop sloot een deal met een aantal fracties en minister Schouten. Daarbij moest de SGP slikken dat werd afgesproken dat de stikstofuitstoot in 2035 gehalveerd moet zijn.
Het wetsvoorstel ligt nu bij de Eerste Kamer. SGP-senator Peter Schalk wilde dat de Senaat het voorstel controversieel zou verklaren. Dat houdt in dat een bepaald voorstel voorlopig niet behandeld wordt, doorgaans tot er een nieuw kabinet zit.
Een meerderheid van de Eerste Kamer deelt die wens niet, zo bleek dinsdag. En dat betekent dat de SGP opnieuw kleur moet bekennen op een gevoelig thema, en dat waarschijnlijk vlak voor de verkiezingen. Kiest de SGP voor de kritische boeren in de achterban, dan toont zij zich een onbetrouwbare politieke onderhandelingspartner. Kiest zij voor trouw blijven aan de deal, dan is dat niet goed voor het imago van de SGP bij boeren.
Canada
Nee, dan PvdA en CU. Zij zitten in een comfortabelere positie. Eerstgenoemde was ooit enthousiast over CETA –het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Canada– en laatsgenoemde was er juist tegen. Lang verhaal kort: de PvdA werd tegenstander van het omstreden verdrag, en de CU stemde er in de Tweede Kamer uiteindelijk voor.
In de Eerste Kamer moet nog een partij voor stemmen voor een meerderheid. Daarvoor wordt naar de PvdA gekeken. Behandeling van CETA voor de verkiezingen zou geen goed nieuws zijn voor PvdA en CU. Want welke keuze ook gemaakt zou worden, er zou altijd een hoop kritiek op komen.
Voor 17 maart komt het er echter niet van, ondanks dat het voorstel niet controversieel verklaard is. Volgens een woordvoerder van minister Kaag wordt CETA pas ruim na de verkiezingen behandeld in de Senaat. Reden: de Eerste Kamer heeft Kaag nog wat huiswerk gegeven.
Grondwet
Overigens verklaarde de Senaat drie andere voorstellen wél controversieel. Daaronder waren ook plannen die de Eerste Kamer zelf raken, zoals die om de Senaatsverkiezingen te veranderen.
De controversieelverklaringen kunnen echter zorgen voor een jaar of vier vertraging. Dat zit zo: over Grondwetsherzieningen moeten Tweede en Eerste Kamer twee keer stemmen. Na de eerste keer stemmen door de Senaat moeten er eerst Tweede Kamerverkiezingen zijn voordat die Kamer er opnieuw over mag stemmen. Kortom: door deze actie mag niet de volgende Tweede Kamer (normaliter zit die van 2021 tot 2025), maar pas die daarna er weer mee aan de slag.