De Stemming: Verkiezingsdeelname gaat zomaar niet
Ondersteuningsverklaringen verzamelen is één van de uitdagingen van nieuwe partijen. In coronatijd is die uitdaging extra groot, en dan is er soms ook nog tegenwerking. En hoe belangrijk is het klimaatstandpunt van een partij voor de stemkeuze?
Stempel halen
Ook al voordat de kiezer aan het woord is, liggen er uitdagingen voor partijen die nog niet in de Kamer zitten, maar wel graag een blauwe zetel willen bemachtigen. Één daarvan is het binnenslepen van ondersteuningsverklaringen. Om in alle twintig kieskringen mee te mogen doen, is het nodig dat 580 burgers met zo’n formulier langsgaan bij het gemeentehuis om die te laten ondertekenen en stempelen.
In deze digitale tijd, en bovendien coronatijd, kan dat natuurlijk ook online geregeld worden. Toch?
Mis. Partijen krijgen weliswaar meer tijd, maar moeten mensen toch echt bewegen om naar het gemeentehuis te gaan. Bij die uitdaging blijft het echter niet, zo blijkt.
Zo somde Henk Krol, die met zijn Lijst Henk Krol wil meedoen aan de verkiezingen, onlangs een lijstje gemeenten op die zeiden alleen op afspraak mensen toe te laten tot het gemeentehuis. En dat terwijl minister Ollongren (BZK) burgemeesters erop gewezen had dat het „belangrijk” is dat langskomen met een ondersteuningsverklaring ook zonder afspraak moet kunnen.
Ook de BoerBurgerBeweging (BBB) ervaarde problemen. De partij diende klachten in bij de Kiesraad over de openingstijden bij de gemeente Rotterdam. BBB kondigde dinsdag opnieuw aan een klacht in te dienen: dit keer over het feit dat kiezers uit Hoek van Holland niet bij de lokale stadswinkel terecht kunnen met hun verklaring, maar 30 kilometer moeten reizen naar de Rotterdamse Coolsingel.
Een kandidaat van de partij Splinter die kiezers in Middelburg benaderde, meldde eerder deze week op Twitter dat jongeren daar het gemeentehuis niet binnen kwamen. „Jullie worden geronseld en dat is strafbaar”, zou een beveiliger hebben gezegd. De gemeente bood de volgende dag oprechte excuses aan, aldus de kandidaat.
Partijen hebben nog tot en met maandag om voldoende verklaringen te krijgen.
Klimaat
Coronatijd of niet, klimaat blijft een belangrijk politiek thema. Voor twee derde van de kiezers is het klimaatstandpunt van hun partij essentieel of (zeer) belangrijk voor hun stemkeuze, blijkt uit onderzoek van I&O Research. Bij kiezers van PVV, SGP, CDA, FVD en VVD is dit percentage het laagst.
Van de kiezers maakt 69 procent zich enige of veel zorgen over de uitstoot van broeikasgassen, de klimaatverandering en de effecten daarvan voor het milieu. Bij SGP’ers en FVD’ers is dit het minste het geval.
Bij de cijfers over SGP’ers en FVD’ers plaatst I&O de opmerking dat het vanwege het beperkte aantal deelnemers uit deze groepen gaat om „indicatieve percentages.”