Buitenland

Arabisch luchtruim heeft in Israël nieuwe beschermer

Het kan verkeren. Het hypermoderne raketschild dat Israël gebruikt om zich te verweren tegen projectielen vanuit de Gazastrook en Libanon, wordt binnenkort ook ingezet in de Golf.

Jacob Hoekman
25 January 2021 14:32
Het Iron Dome-systeem in Israël. beeld AFP, Jalaa Marey
Het Iron Dome-systeem in Israël. beeld AFP, Jalaa Marey

Afgelopen zaterdag, Riyad. Boven de hoofdstad van Saudi-Arabië klinkt rond 11 uur een luide knal. Huizen schudden, ramen rinkelen.

Wat is er aan de hand? Een raketaanval op Riyad werd op het nippertje onderschept, zeggen Saudische bronnen. De beschuldigende vinger wijst vrijwel direct naar de Houthi’s, de rebellengroep die grote delen van Jemen onder controle heeft.

Als het inderdaad de Houthi’s zijn, dan kan Saudi-Arabië zijn borst natmaken. Tot nu toe waren luchtaanvallen op Riyad vanuit Jemen een uitzondering. De grens ligt zo’n 700 kilometer van Riyad en zulke geavanceerde wapens hebben de Houthi’s nu ook weer niet. Althans, dat was tot voor kort de algemene gedachte. Maar als Riyad nu kennelijk kan worden bereikt, welke drama’s staan de Saudiërs dan nog te wachten? En wat als er raketten vanuit Iran op de Golfstaten zouden worden afgevuurd? Dat land heeft wapens waarmee dat makkelijk haalbaar is.

Ziedaar de noodzaak voor een raketschild voor Saudi-Arabië en, in mindere mate, de Verenigde Arabische Emiraten. Alleen als raketaanvallen tijdig kunnen worden afgewend, kunnen rampen in dichtbevolkte steden als Riyad en Dubai uitblijven.

Maar hoe kom je aan zo’n raketschild? Daar komen de Israëliërs om de hoek kijken. Die hebben immers sinds jaar en dag te kampen met vijandige luchtaanvallen vanuit de Gazastrook door Hamas en, periodiek, vanuit Zuid-Libanon door Hezbollah. Het Israëlische antwoord op die aanvallen heet sinds 2010 Iron Dome.

Dat systeem komt aardig dicht in de buurt van perfectie. Als een raket in bewoond gebied dreigt neer te komen, weten de Israëliërs dat in de meeste gevallen met een andere raket te voorkomen. Binnen een paar seconden wordt een raket gelanceerd die het binnenkomende projectiel vernietigt. Sinds 2017 kan een ander systeem, Arrow 3, zelfs ballistische raketten uit Iran het hoofd bieden. Geen land ter wereld heeft de luchtverdediging zo goed op orde als Israël.

Maar die hypermoderne systemen verkopen aan de Golfstaten? Dat is voorlopig nog een brug te ver. Wel heeft Israël onlangs twee exemplaren van de luchtafweerinstallatie verkocht aan de Verenigde Staten. Die willen nu een Amerikaanse versie van de Iron Dome uitbrengen en die overal ter wereld inzetten. Israël gaat er nu mee akkoord dat de Verenigde Staten het Israëlische systeem ook gaan gebruiken in de Golfstaten, zo meldde de Israëlische krant Ha’aretz zondag. Een via-via-constructie dus.

De bevolking van de Golfstaten heeft daar zelf nog niet direct wat aan. Iron Dome blijft vooralsnog op Amerikaanse bases in de Golf, en is bedoeld om militairen daar te beschermen. Want die zijn ook doelwit van zowel de Houthi’s vanuit Jemen als het Iraanse regime. Op termijn lijkt het logisch dat Iron Dome ook gebruikt gaat worden voor de bescherming van niet-Amerikaanse doelen.

En zo kan het gebeuren dat een uitvinding van de Joodse staat om zich te beschermen tegen Arabische agressie binnenkort wordt ingezet in nota bene Arabische landen. Met de complimenten van Hamas en Hezbollah.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer