Wereldleiders en investeerders moeten zo snel mogelijk in actie komen om klimaatverandering tegen te gaan én ons beter voor te bereiden op de gevolgen. Die boodschap staat in een verklaring die is ondertekend door vijf Nobelprijswinnaars en zo’n 3000 andere wetenschappers. De oproep verschijnt aan de vooravond van de eerste internationale top over klimaatadaptatie, waarvan Nederland gastland is.
In de verklaring wordt gevraagd om „leiderschap en toewijding” van regeringsleiders, beleidsmakers, financiers en investeerders. Als zij niet in actie komen, zullen de gevolgen „verwoestend” zijn, waarschuwen de opstellers. Volgens hen is „de wereld simpelweg niet klaar om de onvermijdelijke gevolgen van onze klimaatnoodsituatie het hoofd te bieden”. Ze wijzen op het „falen” in de coronacrisis en hopen dat het met het klimaatbeleid anders zal gaan. De coronacrisis is wat de wetenschappers betreft hét moment om te investeren „in een duurzamere wereld”.
De verklaring komt van het Global Center on Adaptation (GCA). Dit instituut, met vestigingen in Rotterdam en Groningen, speelt een belangrijke rol bij de internationale top die maandag en dinsdag wordt gehouden. De top draait om de vraag hoe de wereld zich beter kan wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Belangrijke thema’s zijn bijvoorbeeld bescherming tegen overstromingen, het klimaatbestendig maken van infrastructuur, de ontwikkeling van waarschuwingssystemen, het verbeteren van de landbouw in droge gebieden en het behoud van mangroves aan de kust.
Aan de zogeheten Climate Adaptation Summit doen tientallen regeringsleiders en andere prominenten mee. Op de lijst van deelnemers staan onder meer premier Mark Rutte, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Microsoft-oprichter en filantroop Bill Gates, VN-chef António Guterres en de Indiase premier Narendra Modi. Vanwege de coronapandemie wordt de top geheel online gehouden.
„We moeten meer doen”, zegt ook co-voorzitter van het GCA Ban Ki-moon vooraf. „Er is geen vaccin om ons veranderende klimaat te herstellen”, aldus Ban. De vroegere VN-chef deelt zijn functie met oud-DSM-topman Feike Sijbesma.
Door de opwarming van de aarde stijgt de zeespiegel, komt extreem weer steeds vaker voor en neemt droogte toe. De uitstoot van broeikasgassen is de grote boosdoener. Terwijl wereldleiders 5 jaar terug in Parijs afspraken maakten over vermindering van die uitstoot, is op het gebied van klimaatadaptatie nog niet zo veel bereikt. De hoop is dat de top van volgende week daar verandering in zal brengen.
De Nobelprijswinnaars die hun handtekening hebben gezet zijn Joseph Stiglitz, Tawakkol Karman, Brian Schmidt, Donna Strickland, en Christopher Pissarides. Ook jongerenorganisaties uit 115 landen roepen in een eigen verklaring op tot „een actiedecennium om jongere generaties voor te bereiden op een transitie naar groene en klimaatbestendige ontwikkeling”.