Kamer eist harde aanpak bedrijf dat werknemer naar kantoor dwingt
Het kabinet moet harder optreden tegen werkgevers die werknemers dwingen naar de zaak te komen terwijl thuiswerken ook mogelijk is. Dat vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.
GL-voorman Jesse Klaver en Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vroegen het kabinet de wet aan te passen om een hardere aanpak mogelijk te maken. Hun voorstel kon op steun van hun collega’s rekenen. Minister Ferd Grapperhaus zei dat hij er „met spoed” mee aan de slag gaat. „We moeten bedrijven hier harder op kunnen aanspreken”, aldus de minister. „In het ultieme geval willen we ze kunnen sluiten.” Daar moet dan nog wel de wet voor veranderd worden.
Tijdens het debat over de coronacrisis donderdag hekelden veel partijen het feit dat er nog steeds bedrijven zijn die werknemers dwingen naar hun werk te komen. VVD-Kamerlid Hayke Veldman wil dat de Inspectie SZW vaker en harder optreedt tegen dit soort werkgevers. „Als je ziet hoeveel verkeer er is, hoeveel auto’s er bij kantoren staan. Het is veel. Te veel”, aldus Veldman.
Het kabinet ging woensdag bij de persconferentie wel in op de kwestie, maar volgens CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma is het „te vaag en te beperkt” wat er van werkgevers wordt gevraagd. „Het kan niet zo zijn dat je werknemers dwingt te komen als ze thuis kunnen werken.” Het melden van misstanden moet „laagdrempeliger”, aldus Heerma.
SP-leider Lilian Marijnissen was nog feller en beschuldigde ook bedrijven bij naam. Volgens haar worden werknemers bij vestigingen van Wibra, Zara en H&M gedwongen om op onveilige wijze te komen werken. Ook GL-voorman Jesse Klaver wees met de beschuldigende vinger naar kledingketen Zara.
H&M spreekt tegen dat personeel wordt gedwongen om op onveilige wijze te komen werken. „Nadat de winkels in december abrupt moesten sluiten, zijn er hier door onze medewerkers enkel cruciale werkzaamheden afgerond”, aldus een woordvoerder. „Al deze werkzaamheden konden volgens de veiligheidsmaatregelen uitgevoerd worden. Op dit moment zijn er slechts sporadisch medewerkers aanwezig in de winkel, en alleen om noodzakelijke handelingen te verrichten ten behoeve van de veiligheid en gezondheid.”
In de persconferentie van woensdag zei premier Mark Rutte dat de meerderheid van de mensen thuiswerkt. „Volgens onderzoeken loopt dat op tot 80 procent.” Uit onderzoek onder leden van vakbond CNV blijkt evenwel dat een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, toch wordt gevraagd om naar kantoor te komen.