Topkok Bart Veldhuis werd boombinder in de Betuwe
Ruim dertig jaar lang bereidde hij de meest exclusieve gerechten voor de groten der aarde. Nu staat topkok Bart Veldhuis uit Driel in weer en wind bomen te rooien en op te binden.
De voormalige chefkok heeft een nieuwe passie: bomen. Inmiddels is hij al drie jaar groepsleider bij Huverba in Opheusden, een van de grootste boomkwekers van ons land. Een oud-collega uit de horecasector heeft hij inmiddels ook het bedrijf binnengeloodst. Die raakte werkloos tijdens de coronacrisis.
Nu de horeca vanwege het virus in zeer zwaar weer verkeert, is Veldhuis (47) blij dat hij niet meer in die sector actief is. Daarnaast waren het vooral de lange dagen en onregelmatige werktijden die hem deden besluiten wat anders te gaan doen. „Ik had tot voor drie jaar terug nog nooit Kerst gevierd thuis. Mijn werkdagen begonnen ’s morgens om tien uur en om 23.00 uur ’s avonds was ik pas weer terug. Mijn gezin zag ik nauwelijks en soms lag ik wakker van de stress. Dat is nu voorbij.”
Tijdens zijn opleiding aan de land- en tuinbouwschool Veldhuis ontdekte hij zijn passie voor koken. Zijn eerste (bij)baan was in het plaatselijke dorpsrestaurant. In de dertig jaar die daar op volgden behaalde hij alle benodigde diploma’s en certificaten.
In tal van bekende restaurants zwaaide de geboren Groninger in de keuken de scepter, inclusief sterrenrestaurant De Zwethheul bij Delft. Koningin Beatrix en prins Claus smulden van zijn gerechten. Op Thanksgiving Day haalde hij ooit zelf met de motor een kalkoen voor het personeel van de Amerikaanse ambassade.
Hij mist het allemaal niet, althans niet het werk. „Soms wel het koken. Als ik thuiskom en mijn vrouw of kinderen staan achter het fornuis, dan wil ik me er nog weleens mee bemoeien. Mijn vrouw zou geen dag met mij in de keuken kunnen staan. En hier bij Huverba roepen de mannen weleens: Hé kokkie, ga eens een biefstuk bakken. Daar kan ik dan ook wel weer om lachen.”
En dat doet de teamleider vaak en graag. De voormalige kok staat bekend als een uitzonderlijk gemotiveerde werknemer, vertelt Frank van Helvert van Huverba. De operationeel-directeur prijst het enthousiasme en de bescheidenheid van Veldhuis. „Bart is een aangenaam mens. Zeer bescheiden ook, ondanks dat hij in bekende restaurants en hotels heeft gewerkt. In onze organisatie is hij een voorbeeldfiguur. Hij heeft het respect en aanzien van iedereen.”
Thermokleding
Het begin was flink wennen voor de kersverse boomplanter. Van warme keuken naar een beijzeld Betuws perceel, midden in de winter. „Iedereen had verwacht dat ik direct zou afvallen.” Het tegendeel gebeurde. Van Helvert: „We moesten hem zelfs thermokleding aanpraten.”
Een kok met alle mogelijke diploma’s moet in de laanboomsector echter helemaal opnieuw beginnen. „Dat klopt. Met mijn papieren kon ik hier niets. Ik heb intern een cursus gedaan: soortenkennis. Maar het meest leer je toch in de praktijk.” De kans dat Veldhuis alle 400 Latijnse namen van de teeltsoorten van Huverba ooit uit zijn hoofd kent, acht hij niet groot. „Maar gelukkig staan alle types bij elkaar en hangt bij iedere rij een kaartje met de naam.”
Serie Werk & corona
Deel 1 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Volgende week maandag deel 2.