Binnenland

Uitbraak Britse mutatie in Fries bejaardentehuis

In een woonzorgcentrum in Surhuisterveen in Friesland is de Britse variant van het coronavirus vastgesteld. In ieder geval twee van de bewoners hebben de Britse mutatie opgelopen, blijkt uit een steekproef. De GGD gaat ervan uit dat 21 anderen de variant ook hebben.

ANP
14 January 2021 16:39Gewijzigd op 14 January 2021 19:48

Begin januari was er al sprake van een corona-uitbraak in ’t Suyderhuys. In totaal zijn er nu 45 bewoners van het bejaardentehuis positief getest op het coronavirus, de Britse gevallen meegerekend. Daarvan wordt van 21 dus verwacht dat het om de Britse variant gaat, maar de virusmonsters moeten nog worden onderzocht op DNA-materiaal.

Bij meer dan veertig medewerkers van ’t Suyderhuys is ook het coronavirus vastgesteld. Het is vooralsnog niet duidelijk of daar mogelijk ook de Britse variant tussen zit.

De GGD Friesland heeft besloten extra maatregelen te nemen bij het Friese zorgcentrum. Er is een bezoekersverbod ingesteld en bewoners moeten in hun eigen appartement blijven. Zorgmedewerkers worden volledig beschermd door het dragen van een chirurgisch mondkapje, handschoenen, een spatbril en een schort met lange mouwen. In overleg met ouderenzorgorganisaties in de provincie is afgesproken bezoeken aan woonzorgcentra te beperken en het preventief testen van medewerkers en bewoners te intensiveren.

Maandag begint de vaccinatie van bewoners van verzorgingstehuizen, twee weken eerder dan gepland. Volgens een woordvoerder van branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg ActiZ is dat „geen moment te vroeg” nu de veel besmettelijker Britse variant ook in een woonzorgcentrum is aangetroffen. Hij stelt dat diverse bestuurders van andere ouderenzorgcomplexen in Nederland vrezen dat ook bij hen bewoners met de Britse variant zijn besmet. „Dat is buitengewoon zorgelijk, maar ook onvermijdelijk omdat deze mutatie buiten de huizen nu steeds vaker wordt aangetroffen.”

Er worden volgens de woordvoerder elders geen nieuwe maatregelen genomen, zoals het instellen van een bezoekersverbod. „Een bezoekersverbod wil niemand. Wel gaan we tien keer zo goed opletten dat iedereen zich aan de bestaande coronamaatregelen houdt om verdere verspreiding tegen te gaan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer