Compensatie voor uitlenen medewerkers door zelfstandige klinieken
Zelfstandige klinieken krijgen van de zorgverzekeraars compensatie als ze hun personeel uitlenen aan gewone ziekenhuizen om die tijdens de coronacrisis enigszins te ontlasten. Ze moeten dan hun eigen aanbod immers afschalen. De koepelorganisaties Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) hebben daarover afspraken gemaakt.
Afgesproken is dat via de Regionale Overleggen Acute Zorg (ROAZ) wordt bezien of er behoefte is aan inzet van personeel van de „privéklinieken” voor dringende zorg in de ziekenhuizen. In de ROAZ’en moet telkens een goede afweging worden gemaakt tussen het voortzetten van de reguliere zorg in de zelfstandige behandelcentra (zbc’s), waar bijvoorbeeld veel knie- en oogoperaties worden gedaan, en de inzet van de medewerkers van deze klinieken in de ziekenhuizen voor met name de behandeling van coronapatiënten.
Genoemde medewerkers worden op basis van vrijwilligheid ingezet op de plek waar zij, over het geheel bezien, het meeste kunnen betekenen en dus de meeste ‘gezondheidswinst’ kunnen behalen. De regeling geldt in eerste instantie voor de eerste drie maanden van dit jaar.
Een zegsman van de zbc’s meldt dat deze klinieken maximaal zo ’n driehonderd verpleegkundigen hebben die inzetbaar zijn in een regulier ziekenhuis. De zelfstandige klinieken namen al wel hier en daar patiënten over van de reguliere ziekenhuizen die nog in staat waren om andere en minder dringende patiënten te helpen. Dan kwam daar capaciteit vrij.
Zbc’s helpen, als ze op volle sterkte zijn, circa 110.000 mensen per maand.